Pagina de Facebook a politicianului fugar Ilan Şor, precum şi cea a deputatei Marina Tauber, a guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guţul, şi a liderului Partidului „Şansă” Alexei Lungu, toţi colaboratori apropiaţi ai oligarhului, au devenit indisponibile, joi, fiind blocate de compania americană Meta, care deţine Facebook, relatează presa de peste Prut, citată de News.ro.
Compania americană Meta a confirmat pentru Ziarul de Gardă că pagina de Facebook a politicianului fugar Ilan Şor şi ale apropiaţilor săi au fost blocate. Meta i-a identificat drept „organizaţii şi persoane periculoase”. Meta a precizat că elimină orice conţinut constând în elogierea, susţinerea substanţială şi reprezentarea lui Ilan Şor şi a asociaţilor săi, atunci când compania este informată despre aceasta.
Politica companiei cu privire la „organizaţii şi persoane periculoase” stipulează că Meta nu permite prezenţa pe reţelele de socializare a organizaţiilor sau a persoanelor care declară o misiune violentă sau care sunt implicate în acte de violenţă. „Evaluăm aceste entităţi pe baza comportamentului lor atât online, cât şi offline”, menţionează regulamentul.
Reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova au declarat pentru NewsMaker că încă din 2023 au informat Meta că „persoane afiliate factorului rus” utilizau reţeaua „pentru promovarea dezinformării şi propagandei”. „Informările au vizat o listă de pagini anonime care promovau publicitate plătită din fonduri ilegale, în special în perioada alegerilor locale generale din 2023”, a precizat Daniela Mânzat, purtătoare de cuvânt a SIS.
Liderul Partidului „Şansă”, Alexei Lungu, a reacţionat declarând la TV8 că în felul acesta îi este încălcat dreptul la libera exprimare: „Nu am fost atenţionat că aş fi încălcat ceva. M-am pomenit cu pagina blocată. O cenzură la cel mai înalt nivel. Se încalcă drepturile la libertatea de exprimare”. Mai mult, liderul partidului „Şansă” s-a plâns că acum două săptămâni i-ar fi fost blocat şi contul de TikTok.
În ianuarie 2024 un raport al Reset, organizaţie non-profit cu sediul la Londra care cercetează impactul social media asupra democraţiei, nota că Meta, care deţine Facebook, nu a reuşit să oprească o nouă campanie publicitară pusă la cale de oligarhul fugar Ilan Şor şi echipa sa. În perioada iulie – decembrie 2023, cel puţin 609 postări plătite, care aveau drept scop destabilizarea alegerilor locale din Moldova şi subminarea integrării în UE, au fost publicate pe pagini false de Facebook. Reclamele au adus venituri de cel puţin 200 000 de dolari pentru Meta.
De asemenea, în aprilie 2024, publicaţia Agentstvo menţiona că pe reţeaua socială rusească VKontakte a apărut prima „fermă de boţi” care publică conţinuturi împotriva integrării europene a Moldovei şi critică autorităţile de la Chişinău. Sursa a menţionat că activitatea acestor boţi aminteşte de comportamentul celor care lucrează pentru publicul rus în interesul Kremlinului, deşi nu există nici o dovadă directă a legăturii lor cu autorităţile ruse.
Tot în aprilie, reprezentanţii Guvernului de la Chişinău au spus că au identificat peste 100 de profiluri false care „aparţin grupării criminale Şor”. Profilurile, cu nume ca „Sasha Torres” sau „Megan Smith”, ar fi scris comentarii denigratoare la adresa autorităţilor şi ar fi lăudat reprezentanţii grupării Şor. Conturile vor fi transmise reprezentanţilor de la Facebook, dat fiind faptul că „boţii falşi promovează neadevăruri”, declara atunci purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă.
În luna mai, compania Meta a anunţat într-un raport că a şters 1 326 conturi de Facebook, 80 de pagini, un grup şi un cont de Instagram care vizează Moldova şi Madagascar. Potrivit unui raport al companiei, paginile ar putea face parte dintr-o reţea de dezinformare. Acestea au difuzat mesaje despre politicianul Ilan Şor şi au criticat integrarea în Uniunea Europeană, reaminteşte NewsMaker.
Editor : Adrian Dumitru