„Exterminați bestiile, să ardă tot satul”: Cum s-au răzbunat coloniștii israelieni pentru uciderea unui adolescent în Cisiordania (BBC)

Data publicării:
imagini cu atacuri ale coloniștilor israelieni asupra așezărilor palestiniene din Cisiordania
Violențele din zilele de 12-13 aprilie comise împotriva palestinienilor au fost cele mai intense și sistematice atacuri ale coloniștilor din Cisiordania din ultimele decenii. Colaj foto: Profimedia Images

În dimineața zilei de 12 aprilie, adolescentul israelian Benjamin Achimeir a dispărut la scurt timp după ce a ieșit cu oile la păscut dintr-o fermă a coloniștilor din Cisiordania ocupată. Când turma sa de oi s-a întors la fermă fără el, autoritățile au demarat o operațiune masivă de căutare, la care a luat parte poliția, armata, forțele aeriene, serviciile de informații și mii de voluntari din comunitatea coloniștilor. Pentru unii, însă, nu a fost destul, relatează BBC.

Achimeir (14 ani) lucra într-o fermă mică din apropiere de așezarea unde locuiește familia sa, Malachei HaShalom – una dintre cele aproape 150 de așezări ale israelienilor din Cisiordania considerate ilegale conform legilor internaționale.

Tânărul a fost ucis în acea dimineață pe pășune, potrivit poliției israeliene, dar cadavrul său a fost recuperat abia după 24 de ore.

La ora 8:30, în următoarea zi, Elisha Yered, un fost purtător de cuvânt a parlamentarei israeliene de extremă dreapta, Limor Son Har-Melech, și totodată un colonist extremist suspectat de uciderea unui bărbat palestinian, a postat pe un grup de WhatsApp folosit de coloniști.

palestinian-cisiordania-casă-incendiată
Coloniștii israelieni s-a răzbunat pentru uciderea unui adolescent distrugând tot ce le-a ieșit în cale, cu toate că populațiile de palestinieni pe care le-au atacat nu aveau nicio legătură cu crima. Foto: Profimedia Images

„Shabbat Shalom, au trecut aproape 24 de ore de mari suspiciuni că Benjamin a fost răpit de pe pășune și încă măsurile evidente nu au fost luate”, a scris Yered.

Același mesaj a fost postat pe mai multe grupuri de WhatsApp ale coloniștilor israelieni în aceeași dimineață. Acestora li se cerea să rezolve ei problema prin blocarea locuitorilor din așezările palestiniene din apropiere, „percheziții din casă în casă” și „pedepse colective împotriva populației arabe criminale”.

Mesajul conținea și o listă cu puncte de întâlnire. Câteva ore mai târziu, un mesaj similar a început să circule prin grupurile de coloniști, dar de această dată cu emoticoane de foc atașate, precum și apeluri către diverși coloniști pentru „eliminarea inamicului”, „exterminarea bestiilor” și referiri la un sat de palestinieni din apropiere - „să ardă tot [satul] Duma”.

Ceea ce a urmat a fost un val de atacuri cu focuri de armă și incendieri care au afectat 11 sate de palestinieni și în care zeci de case și peste 100 de mașini au fost distruse, mii de animale ucise, patru persoane împușcate mortal și zeci de alții răniți grav.

În săptămânile ce au urmat, cinci coloniști israelieni au fost arestați în legătură cu actele violente de răzbunare și un palestinian a fost reținut în legătură cu uciderea lui Benjamin Achimeir.

sat-palestinieni-cisiordania-atacat
Intrarea în satul Duma, după atacul coloniștilor israelieni. Foto: Profimedia Images

Trupul lui Achimeir a fost găsit în apropiere de ferma unde locuia și lucra. Cu toate acestea, coloniștii au atacat și sate care se aflau la 7 kilometri distanță.

Mesajele trimise pe WhatsApp în acea zi, precum și mărturiile mai multor oficiali și civili palestinieni din satele atacate, arată că aceste acțiuni violente au făcut parte dintr-o campanie de răzbunare incitată parțial folosind WhatsApp, executată de grupuri coordonate și țintită împotriva palestinienilor de rând care nu aveau nicio legătură cu uciderea lui Benjamin Achimeir, în afară de ghinionul că locuiau în apropiere.

Mesajele postate pe grupurile de WhatsApp au fost obținute de grupurile israeliene de monitorizare FakeReporter și Democratic Bloc și arată că mulți coloniști erau de părere că dispariția lui Achimeir le dădea dreptul să acționeze în afara legii.

Violențele din zilele de 12-13 aprilie au fost cele mai intense și sistematice atacuri ale coloniștilor din Cisiordania din ultimele decenii. În lunile de după atacul grupării Hamas din octombrie, anul trecut, potrivit organizațiilor israeliene care apără drepturile omului, actele violente comise împotriva palestinienilor din Cisiordania au crescut dramatic, iar coloniștii au scăpat aproape complet nepedepsiți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri