Live Text Rușii lovesc mai multe baze militare ucrainene. O persoană a murit și 6 au fost rănite în atacul din Kiev. Joe Biden: „Încă o barbarie”

Data actualizării: Data publicării:
Russia Ukraine War
Imagini cu dezastrul lăsat în urmă de loviturile de duminică dimineaţă ale Rusiei asupra Kievului. Foto: Profimedia Images
Din articol
Imagini cu grădinița lovită din Kiev Antony Blinken: Putin a eșuat în a-și îndeplini obiectivul strategic din Ucraina Ucraina atacă pentru a doua oară într-o săptămână o platformă de foraj petrolier de lângă Crimeea Marea Britanie și Franța au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei în războiul cu Rusia Loviturile de rachetă asupra Kievului au fost efectuate de avioane rusești din zona Mării Caspice Biden despre atacul rușilor asupra Kievului: Încă o barbarie a lor Rușii anunță că au lovit mai multe baze militare ale armatei Ucrainei O persoană a murit și 5 au fost rănite în atacul rușilor din Kiev Ucraina cere mai multe arme și sancțiuni contra Moscovei după atacul asupra Kievului MAE reacționează la amenințările lui Medvedev la adresa României și Moldovei: Un grad mare de frustrare Serghei Șoigu ar fi mers pe frontul din Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului Biden și o parte din liderii G7 interzic importurile de aur rusesc. „Trebuie să tăiem finanţarea pentru regimul lui Putin” Imagini după atacul rușilor asupra centrului capitalei Kiev Delirul propagandei ruse atinge noi culmi: „Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să continue să existe” Mai multă presiune pe Rusia, gestionarea inflației, răspuns la investițiile Chinei – temele pe care liderii G7 le abordează duminică Boris Johnson le cere grupului G7 să nu „abandoneze” Ucraina. „Kievul are nevoie de sprijinul nostru” Franța cere Turciei să ia o decizie privind intrarea Suediei și Finlandei în NATO: „Vrea să întărească Alianţa sau e împotriva ei?" Explozii în centrul capitalei Kiev Zelenski promite că toate orașele ucrainene ocupate de ruși vor fi recucerite Forțele ucrainene s-au retras din Severodonețk și se regrupează tactic la Lisiceansk Cele mai importante informații de sâmbătă despre războiul din Ucraina:

Duminică începe summitul G7 din Germania, unde președintele american Joe Biden și omologii săi sunt așteptați să convină asupra unei interdicții de a importa aur din Rusia, în timp ce extind sancțiunile împotriva Moscovei pentru războiul acesteia împotriva Ucrainei. În mesajul de sâmbătă noapte către națiune, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina își va recâștiga toate orașele pe care le-a pierdut în fața Rusiei, inclusiv Severodonețk și că nicio rachetă rusească și nicio lovitură nu poate distruge moralul ucrainenilor. Serviciile secrete ucrainene avertizează că forțele rusești se pregătesc să desfășoare atacuri sub steag fals în Belarus pentru a atrage forțele belaruse în invazia rusă în Ucraina, iar Dmitri Medvedev, fostul președinte rus, critică dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană acuzând că este împinsă de la spate de liderii de la București „care doresc refacerea României Mari”. Zeci de rachete ruseşti au lovit sâmbătă poziţii militare ucrainene peste tot în Ucraina, iar duminică dimineață au fost auzite trei explozii la Kiev. 

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Luhansk Battle Map Draft June 25,2022
Controlul evaluat al teritoriului în regiunea Lugansk la data de 25 spre 26 iunie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Imagini cu loviturile de duminică dimineaţă ale Rusiei asupra Kievului. Foto: Oliver Carroll/twitter
Imagini cu loviturile de duminică dimineaţă ale Rusiei asupra Kievului. Foto: Oliver Carroll/twitter

Imagini cu grădinița lovită din Kiev

ACTUALIZARE 23.59. Au apărut imagini cu grădinița din Kiev lovită duminică dimineața de rachetele ruse:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit primarului Kievului, Vitali Kliciko, două clădiri rezidențiale au fost lovite în atacurile cu rachete de duminică dimineața. Un bărbat a fost ucis, iar șase persoane, inclusiv o femeie din Rusia, au fost transportate la spital. O fetiță de șapte ani a fost salvată din dărâmături, însă mai mulți locuitori ar putea fi încă prinși sub ruine. Continuă eforturile de salvare, a declarat Kliciko.

Antony Blinken: Putin a eșuat în a-și îndeplini obiectivul strategic din Ucraina

ACTUALIZARE 21:30 Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin a eşuat în ceea ce priveşte obiectivul său strategic în Ucraina, în ciuda progreselor recente ale armatei ruse în Donbas, în estul ţării.

„Să nu confundăm tactica cu strategia. Putin a eşuat deja în obiectivul său strategic, care a fost să pună capăt suveranităţii şi independenţei Ucrainei, să o şteargă de pe hartă şi să o subjuge Rusiei”, a declarat secretarul de stat într-un interviu pentru CNN, relatează Agerpres.

Aici, Putin a eşuat deja, pentru că o Ucraină suverană şi independentă va exista mai mult decât Putin, iar NATO a devenit mai puternică, a adăugat Blinken.

Şeful diplomaţiei americane a recunoscut, însă, că din punct de vedere tactic, forţele ucrainene se retrag în faţa avansului Rusiei în estul ţării, dar a reiterat că eşecul strategiei lui Putin este „cu adevărat important”.

Miliţiile autoproclamatei Republici populare Lugansk au anunţat sâmbătă că, împreună cu trupele ruse, au intrat în Lisiceansk, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în această regiune din estul Ucrainei, unde deja au loc lupte în interiorul oraşului.

Lisiceansk este situat în nord-vestul regiunii Lugansk, separat doar de un râu de oraşul său geamăn Severodoneţk, scena unor lupte aprige în ultimele săptămâni şi de unde trupele ucrainene s-au retras vineri.

Căderea Severodoneţkului şi eventuala capturare a Lisiceanskului vor permite Kremlinului să pretindă că a ocupat întreaga regiune Lugansk şi, astfel, şi-a îndeplinit o parte din obiectivul declarat de a „elibera” întregul Donbas, din componenţa căruia face parte şi regiunea Doneţk vecină, notează agenția EFE.

Citiți și: Putin se va deplasa în străinătate, pentru prima oară de la invadarea Ucrainei de către Rusia

Ucraina atacă pentru a doua oară într-o săptămână o platformă de foraj petrolier de lângă Crimeea

ACTUALIZARE 21:00 Forţele ucrainene au atacat duminică o platformă de foraj în Marea Neagră, deţinută de o companie de petrol şi gaze din Crimeea, a transmis agenţia oficială rusă de presă TASS, citând responsabili locali. Potrivit Reuters, acesta ar fi al doilea atac asupra al unui astfel de obiectiv în decurs de o săptămână.

Platforma este operată de Cernomorneftegaz, pe care prorușii au confiscat-o de la operatorul naţional de gaze ucrainean Naftogaz, în urma anexării peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014.

„A fost un bombardament al forţelor armate ucrainene, nu există victime”, a declarat pentru TASS un reprezentant al serviciilor de urgenţă din Crimeea, care nu a oferit alte detalii.

Responsabili proruşi din Crimeea au declarat luni că trei persoane au fost rănite, iar şapte au fost date dispărute, după un atac al ucrainenilor, care a forţat suspendarea lucrărilor la trei platforme, aşa-numitele „turnuri Boiko”.

Cernomorneftegaz se află sub incidenţa sancţiunilor SUA şi ale Uniunii Europene.

Duminică, un proiectil a lovit heliportul ocupanţilor, lăsând o gaură cu un diametru de aproape cinci metri, transmite agenţia de presă Unian, citând canalul „Baza” de pe Telegram.

Potrivit acestuia, se pare că a fost lansată o rachetă în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică împotriva instalaţiei plutitoare 'Taurida".

Ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a declarat vineri că ruşii îşi amenajaseră platformele de foraj în Marea Neagra ('turnurile Boiko') în scopuri militare, pentru a-şi proteja navele de sistemul ucrainean de rachete Neptun.

Într-un interviu publicat vineri pe site-ul postul ucrainean ICTV vineri, Reznikov a remarcat că, cu ajutorul acestor platforme furate în 2014, Rusia nu numai că fura gaze din Ucraina, ci şi-a plasat acolo staţii de război electronic.

Anterior, reprezentantul administraţiei militare din Odesa, Serhii Bratciuk, afirmase că ocupanţii utilizau aceste platforme de foraj ca baze militare pentru blocarea portului Odesa şi controlul unei părţi a Mării Negre.

Comandamentul militar ucrainean nu a confirmat deocamdată oficial atacul, potrivit media de la Kiev.

În acelaşi timp, autorităţile ucrainene afirmă că ocupanţii ruşi au lansat duminică două rachete antinavă de tipul Onix asupra regiunii Odesa. Acestea au fost lansate de sistemul de rachete de coastă Bastion de pe teritoriul Crimeii ocupate, transmite Unian, citând comandamentul operaţional "Sud" al forţelor de apărare ucrainene.

"Sub acoperirea unei furtuni, inamicul a atacat regiunea Odesa cu două rachete antinavă de tip Onix, lansându-le din sistemul de rachete de coastă Bastion de pe teritoriul Crimeii ocupate temporar. Dar forţele de apărare aeriană sunt pregătite în orice moment şi pe orice vreme: ambele rachete au fost distruse la apropierea lor de Odesa", a informat comandamentul operaţional "Sud"

Marea Britanie și Franța au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei în războiul cu Rusia

ACTUALIZARE 16.00 Marea Britanie și Franța au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei în războiul său cu Rusia, a declarat duminică biroul lui Boris Johnson, în timp ce liderii s-au întâlnit în marja summitului G7, relatează The Guardian.

„Ei au fost de acord că acesta este un moment critic pentru cursul conflictului și că există o oportunitate de a schimba cursul războiului”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street într-un comunicat.

G7 Summit
Boris Johnson și Emmanuel Macron: Profimedia Images

Ambii lideri „au subliniat necesitatea de a sprijini Ucraina pentru a-și întări mâna atât în război, cât și în orice negocieri viitoare. Președintele Macron a lăudat sprijinul militar continuu al premierului pentru Ucraina, iar liderii au convenit să intensifice această activitate”, a precizat purtătorul de cuvânt.

„Liderii au convenit să continue și să consolideze colaborarea strânsă dintre Marea Britanie și Franța în domenii care includ apărarea și securitatea.”

Biroul lui Macron spune că discuțiile au fost bune și că Johnson s-a arătat entuziasmat de aderarea la o „comunitate politică europeană” – o inițiativă sugerată de liderul francez pentru o structură decizională care ar implica națiunile UE și țările europene care nu sunt membre.

Citiți și: „Sacourile pe noi sau le dăm jos?”. „Trebuie să ne arătăm pectoralii”. Cum au glumit liderii G7, ironizându-l pe Putin

Loviturile de rachetă asupra Kievului au fost efectuate de avioane rusești din zona Mării Caspice

ACTUALIZARE 15.21 Noul atac al ocupanţilor ruşi asupra Kievului a fost efectuat duminică de bombardiere strategice Tu-95 şi Tu-160 cu rachete de croazieră de tipul X-101, care au o rază de acţiune de până la 5.500 km, a precizat purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene militare ucrainene, Iuri Ignat, citat de agenţiile de presă Unian şi Ukrinform, citate de Agerpres.

Bombardierele ruseşti au decolat de la o bază din Astrahan, sudul Rusiei, lansând rachetele de deasupra Mării Caspice.

"Au fost lansate între patru şi şase rachete de tipul respectiv, dar sistemul nostru de apărare antiaeriană a reuşit să doboare două dintre ele", a indicat purtătorul de cuvânt citat. Potrivit acestuia, X-101 este una dintre cele mai scumpe rachete de croazieră aflate în dotarea armatei ruse, despre ea afirmându-se că ar fi şi de înaltă precizie.

Pe reţelele de socializare a fost postată o interceptare a discuţiilor piloţilor ruşi, despre care se bănuieşte că au comis atacul de duminică. "Grupul a terminat. Mulţumim pentru acoperire!". "Înţeles. Am urmărit. Frumos! Aterizare lină!", îşi spun între ei piloţii ruşi.

Consilierul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Oleksii Arestovici, a avertizat că forţele ruse ar putea să lovească din nou capitala Ucrainei în cursul zilei de duminică, lansând un apel la vigilenţă, potrivit Unian.

"Astăzi ar putea viza întreaga zi Kievul. Nu neglijaţi măsurile de siguranţă. Ca să nu mai vorbim de alte oraşe", a transmis el prin Twitter.

Deputatul ucrainean Oleksii Goncearenko indicase anterior că în cursul dimineţii forţele ruse au lansat aproximativ 14 rachete asupra regiunii Kievului.

Biden despre atacul rușilor asupra Kievului: Încă o barbarie a lor

ACTUALIZARE 15.04 Preşedintele american Joe Biden a declarat duminică, în marja reununii G7 care se desfășoară la Munchen, că bombardamentele asupra Kievului reprezintă "încă o barbarie".

"Este încă o barbarie a lor", a spus liderul de la Casa Albă, referindu-se la ruşi, în timp ce participă până marţi la summitul G7, grupul celor şapte bogate democraţii.

Rușii anunță că au lovit mai multe baze militare ale armatei Ucrainei

ACTUALIZARE 14.50 Ministerul Apărării rus a anunţat, duminică, că a folosit arme de înaltă precizie pentru a lovi centre de antrenament ale armatei ucrainene în regiunile Cernihiv, Jîtomîr şi Lviv din Ucraina, au informat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters și Agerpres.

Duminică mai devreme, Ucraina a anunţat că rachete ruseşti au lovit capitala Ucrainei Kiev.

"Forţele armate ale Federaţiei Ruse au efectuat o lovitură masivă asupra teritoriului centrelor de antrenament ale trupelor terestre, trupelor de asalt aerian ale forţelor armate ale Ucrainei cu arme de înaltă precizie şi rachete Kalibr", a declarat duminică jurnaliştilor reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general-locotenent Igor Konaşenkov, citat de agenţia oficială de presă TASS.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus nu a precizat de unde şi când au fost lansate aceste rachete, dar Ucraina a anunţat sâmbătă că Rusia a efectuat lovituri din Belarus, cu care are graniţă la nord. Moscova nu a comentat acest lucru. După lovituri, mai multe brigăzi ucrainene "şi-au pierdut complet capacităţile de luptă" şi "planurile de a le desfăşura în zonele de luptă au fost dejucate", a spus Konaşenkov.

Odată cu aceste bombardamente, Rusia reaminteşte încă o dată că este capabilă să lovească în orice punct al teritoriului ucrainean, chiar dacă majoritatea operaţiunilor au loc acum în estul şi sudul acestei ţări, notează AFP.

La rândul său, guvernatorul regional ucrainean Oleksandr Skiciko a anunţat duminică pe aplicaţia de mesagerie Telegram că au fost auzite explozii în oraşul Cerkasî din centrul Ucrainei. El nu a dat mai multe detalii. Cerkasî a fost în mare parte neatins de bombardamente de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, notează Reuters.

O persoană a murit și 5 au fost rănite în atacul rușilor din Kiev

ACTUALIZARE 14.00 Atacul cu rachete ruseşti efectuat duminică în Kiev a țintit o clădire rezidenţială şi o grădiniţă din centrul Kievului duminică dimineaţă devreme, rănind cinci persoane, au anunţat oficiali ucraineni.

Șeful forței naționale de poliție a Ucrainei, Ihor Klymenko, a declarat și că o persoană a murit în atacul cu rachete rusești care a lovit un bloc rezidențial din Kiev.

Printre răniți se numără o fetiță de 7 ani, a spus Klymenko. Mama ei, o femeie de 35 de ani, pe nume Katerina, a fost salvată din dărâmături și dusă într-o ambulanță. Ea este cetățean al Rusiei, dar locuiește de mult timp la Kiev.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Yurii Ihnat, a declarat că „bombardamentele strategice” au fost folosite pentru a lovi capitala, cu „patru până la șase rachete” lansate. 

Ihnat a adăugat că, sâmbătă, Rusia a folosit pentru prima dată într-un atac aerian asupra Ucrainei bombardiere cu rază lungă de acțiune Tupolev Tu-22M care au venit din spațiul aerian al Belarusului, relatează CNN.

Russia Ukraine War
Vitali Klitciko, primarul Kievului. Foto: Profimedia Images

Vorbind cu o echipă CNN aflată la fața locului, primarul Kievului a spus că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este unul „fără sens” și care a adus moartea a mii de civili. „Trebuie să facem totul pentru a opri acest război”, a adăugat Vitali Klitciko. 

Ucraina cere mai multe arme și sancțiuni contra Moscovei după atacul asupra Kievului

ACTUALIZARE 12.55 Ucraina a cerut duminică mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei de la ţările G7, reunite în summit din Bavaria, în urma unei lovituri aeriene a Rusiei mai devreme în timpul dimineţii asupra unui complex rezidenţial din apropierea centrului Kievului, relatează France Presse şi Reuters, citate de Agerpres.

"Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme grele pentru Ucraina", a scris pe Twitter Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei ucrainene, chemând de asemenea la "înfrângerea imperialismul bolnav" rus.

"Acest copil ucrainean de 7 ani dormea liniştit la Kiev până când o rachetă rusească de croazieră i-a aruncat casa în aer. Şi multe altele în Ucraina sunt lovite. Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme grele pentru Ucraina", a declarat Kuleba în postarea pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

MAE reacționează la amenințările lui Medvedev la adresa României și Moldovei: Un grad mare de frustrare

ACTUALIZARE 12.30 Ministerul Afacerilor Externe a reacționat la declarațiile lui Dmitri Medvedev, care a acuzat Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare”. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei avertizează că vor fi consecințe pentru Republica Moldova, dacă va intra în Uniunea Europeană. MAE spune că reacția lui Medvedev indică „un mare grad de frustrare” și că decizia UE de a acorda statutul de stat candidat Republicii Moldova este „o decizie corectă”.

Citește continuarea AICI

Serghei Șoigu ar fi mers pe frontul din Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului

ACTUALIZARE 12.26 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, ar fi inspectat trupele ruse din Ucraina, scrie Reuters, citând ministerul apărării de la Moscova.

„La posturile de comandă ale unităților ruse, generalul de armată Serghei Șoigu a primit raportul de la comandanți, cu privire la situația și acțiunile actuale ale forțelor armate ruse în principalele zone operaționale”, notează Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Vizita nu a fost anunțată public și nu se știe dacă aceasta chiar a avut loc în Ucraina , remarcă de The Guardian.

Jurnalistul Yaroslav Trofimov de la Wall Street Journal a scris pe twitter că aceasta ar fi prima dată când Serghei Șoigu vizitează Ucraina de la începutul războiului.

Russia Ukraine
Serghei Şoigu și trei generali ai armatei ruse. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Biden și o parte din liderii G7 interzic importurile de aur rusesc. „Trebuie să tăiem finanţarea pentru regimul lui Putin”

ACTUALIZARE 11.00 Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc în noile sancţiuni impuse ca răspuns la invazia Ucrainei, a anunţat duminică Downing Street, în prima zi a unui summit G7, informează France Presse.

„Aceste măsuri îi vor lovi direct pe oligarhii ruşi şi vor ataca inima maşinii de război a lui Putin”, a declarat prim-ministrul britanic Boris Johnson, care se va reîntâlni pentru trei zile cu liderii marilor puteri industrializate în Germania. 

„Putin îşi iroseşte resursele în scădere în acest război inutil şi barbar. Îşi hrăneşte ego-ul în detrimentul poporului ucrainean şi al celui rus”, a adăugat liderul guvernului de la Londra, citat de Agerpres. „Trebuie să tăiem finanţarea regimului lui Putin. Asta facem cu aliaţii noştri”, a mai spus Boris Johnson.

SUA i-au impus lui Putin costuri fără precedent, pentru a-l lăsa fără sursele de care are nevoie pentru finanțarea războiului împotriva Ucrainei, a spus Biden. „Împreună, liderii G7 vom anunța că vom interzice importurile de aur rusesc, un export major care aduce zeci de miliarde de dolari pentru Rusia”, a transmis și Joe Biden înainte de reuniunea G7 din Bavaria.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citește continuarea AICI

Imagini după atacul rușilor asupra centrului capitalei Kiev

ACTUALIZARE 10.20 Fostul Prim-ministru al Suediei, Carl Bildt, a postat pe twitter noi imaginii după atacul rușilor asupra centrului capitalei Kiev.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Delirul propagandei ruse atinge noi culmi: „Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să continue să existe”

ACTUALIZARE 09.55 Vladimir Soloviov, propagandistul favorit al lui Vladimir Putin, a declarat în propria emisiune difuzată de canalul televiziunii de stat Rossia-1, că Gorbaciov a comis o greșeală, lăsând Germania să se reunifice, iar Stalin a făcut o altă greșeală, pentru că a permis Germaniei să existe.

Discuția a pornit de la injurii la adresa cancelarului Germaniei Olaf Scholz, rușii fiind deranjați de recentele afirmații ale Berlinului privind sprijinul pentru Ucraina.

„Olaf Scholz este extraordinar de obraznic în ultima vreme. El a declarat: vom ajuta Ucraina cu bani și arme, până ce Putin va pricepe că a făcut o greșeală fatală. Ei bine, Gorbaciov a făcut o greșeală fatală atunci când a permis reunificarea Germaniei”, a transmis Soloviov.

„Tovarășul Stalin a făcut o greșeală atunci când a decis că ar trebui să permitem Germaniei să continue să existe. De ce mai livrăm gaze Germaniei dacă au decis să ofere arme grele Ucrainei? Să ardă în iad!”, a mai enunțat propagandistul Moscovei, conform traducerii în engleză realizată de jurnalista americană Julia Davis de la  The Daily Beast.

Vezi video AICI 

Mai multă presiune pe Rusia, gestionarea inflației, răspuns la investițiile Chinei – temele pe care liderii G7 le abordează duminică

ACTUALIZARE 09.21 Preşedintele american Joe Biden a sosit în Germania sâmbătă seara pentru a participa la un summit G7, unde urmează să discute cu aliaţii săi cu privire la un un front unit în faţa Rusiei şi la situaţia economiei globale, relatează AFP.

Biden a aterizat la Munchen (sudul Germaniei) venind de la Washington şi urmează să ajungă la locul unde va avea loc summitul G7 cu un elicopter militar. Prima sa întrevedere în timpul acestei vizite de trei zile va avea loc duminică cu cancelarul german Olaf Scholz. Apoi, el va participa la un summit NATO, la Madrid, săptămâna viitoare, conform Agerpres. 

Această deplasare survine într-un „moment esenţial pentru solidaritatea transatlantică”, a declarat joi John Kirby, care coordonează comunicarea la Casa Albă pe probleme strategice.

La G7 şi la NATO, „veţi vedea clar cum intenţia preşedintelui, de la început, de a ne revitaliza alianţele şi parteneriatele ne-a permis să fim acolo” pentru a „trage la răspundere Rusia”, a promis el. De asemenea, Joe Biden intenţionează, a afirmat Kirby, să demonstreze aliaţilor săi că înfruntarea Rusiei şi confruntarea Chinei sunt obiective complementare, nu opuse.

Germany G7 Summit
Preşedintele american Joe Biden a sosit în Germania sâmbătă seara pentru a participa la un summit G7. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Boris Johnson le cere grupului G7 să nu „abandoneze” Ucraina. „Kievul are nevoie de sprijinul nostru”

ACTUALIZARE 09.08 Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut sâmbătă liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra oricărei ''oboseli'' în sprijinirea Kievului şi anunţând ajutor economic suplimentar, relatează AFP.

Guvernul Marii Britanii „este pregătit să ofere 525 de milioane de dolari” Ucrainei, care se teme că va rămâne fără finanţare în toamnă, sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială, a indicat Downing Street într-un comunicat, în ajunul un summit al liderilor G7 (Franţa, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia, Canada şi Japonia) în sudul Germaniei.

Astfel, sprijinul financiar şi umanitar total al Londrei a ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de dolari, transmite Agerpres.

Boris Johnson a efectuat vineri o vizită surpriză în capitala Ucrainei.
Boris Johnson într-o vizită surpriză în capitala Ucrainei. Foto: Profimedia Images

„Ucraina poate câştiga şi va câştiga. Dar ea are nevoie de sprijinul nostru pentru a face acest lucru. Nu este momentul să abandonăm Ucraina”, a insistat Boris Johnson.

Liderul britanic, aflat în dificultate pe plan intern, se află în fruntea sprijinului occidental pentru Ucraina în faţa invaziei ruse lansate în februarie. Boris Johnson a vizitat Kievul de două ori, iar Londra a oferit armatei ucrainene arme letale încă de la începutul invaziei.

Franța cere Turciei să ia o decizie privind intrarea Suediei și Finlandei în NATO: „Vrea să întărească Alianţa sau e împotriva ei?"

ACTUALIZARE 08.45 Turcia „trebuie să aleagă” cu privire la integrarea în NATO a Suediei şi Finlandei, cu riscul de a ridica semne de întrebare cu privire la „comportamentul” său în cadrul Alianţei, a afirmat duminică şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, relatează AFP.

„Secretarul general al Alianţei (Jens Stoltenberg, n.red.) se află în prima linie, dar ţine de Turcia să facă alegerile în faţa responsabilităţilor sale. Vrea să întărească Alianţa sau este împotriva ei? Ceea ce ar duce la întrebări cu privire la comportamentul său în calitate de membru al NATO”, a apreciat Catherine Colonna într-un interviu acordat Journal du Dimanche.

„Turcia este un membru important al Alianţei Atlantice”, a precizat şefa diplomaţiei franceze. „Finlanda şi Suedia au făcut o alegere istorică. Să le avem pe ambele în NATO ar fi un plus pentru securitatea noastră în Europa. Au făcut eforturi în discuţia cu Turcia”, a menţionat ea.

Explozii în centrul capitalei Kiev

ACTUALIZARE 08.00 Patru explozii au fost auzite, duminică dimineața, la Kiev, conform The Guardian. Fumul a fost văzut ridicându-se pentru scurt timp în două locații din centrul Kievului. 

Alerta de raid aerian a început să sune în capitală la ora locală 5:47 a.m. AFP a informat că exploziile au avut loc în jurul orei 6.30, ora locală, la aproape jumătate de oră după ce sirenele de raid aerian au sunat în capitala ucraineană, care nu a mai fost bombardată de ruși de aproape trei săptămâni.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat exploziile din cartierul central Șevcenko. Șevcenko este un cartier istoric care găzduiește un grup mai mare de universități, restaurante și galerii de artă.

Anton Heraşcenko, consilier al ministrului de interne ucrainean, a scris că martorii au raportat atacuri cu rachete. Cu toate acestea, nu a fost clar imediat dacă există morţi sau răniţi grav.

Potrivit Agerpres, un complex rezidenţial din apropierea centrului oraşului a fost lovit, provocând un incendiu, precum şi degajarea unui mare nor de fum gri.

Noile lovituri vin la o zi după un atac cu rachete asupra oraşului Sarnî din vestul Ucrainei, în care au fost ucise cel puţin trei persoane, potrivit autorităţilor.

Zelenski promite că toate orașele ucrainene ocupate de ruși vor fi recucerite

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Ucraina își va recâștiga toate orașele pe care le-a pierdut în fața Rusiei, inclusiv Severodonețk. „Toate orașele noastre - Șeverodonețk, Donețk, Luhansk - le vom recâștiga pe toate", a declarat el în mesajul video transmis ca în fiecare noapte.

A fost singura dată în discurs când a menționat Severodonețk, care a căzut în cele din urmă în mâinile forțelor Moscovei, după săptămâni de lupte intense, remarcă The Guardian.

Zelenski a recunoscut, de asemenea, că războiul a devenit dificil de gestionat din punct de vedere emoțional. El a spus că Ucraina a fost lovită de 45 de rachete și rachete rusești în ultimele 24 de ore, pe care le-a descris ca fiind o încercare cinică, dar sortită eșecului, de a frânge moralul poporului său. 

„În acest stadiu al războiului este dificil din punct de vedere spiritual, dificil din punct de vedere emoțional... nu avem idee cât va dura, câte lovituri, câte pierderi și eforturi vor mai fi necesare înainte de a vedea că victoria se află la orizont”, a spus liderul de la Kiev.

Zelenski a continuat să pledeze pentru mai multe arme, spunând că atacurile necruțătoare cu rachete au confirmat că sancțiunile împotriva Rusiei nu sunt suficiente pentru a ajuta Ucraina. „Sistemele de apărare aeriană - sistemele moderne pe care le au partenerii noștri - nu ar trebui să fie pe terenurile de antrenament sau în depozite, ci în Ucraina, unde sunt necesare acum, necesare mai mult decât oriunde în lume”, a spus Zelenski.

Forțele ucrainene s-au retras din Severodonețk și se regrupează tactic la Lisiceansk

Ucraina își regrupează forțele retrase din orașul Severodonețk în zone mai înalte din orașul vecin Lisiceansk pentru a obține un avantaj tactic față de trupele ruse, a declarat șeful agenției de informații militare ucrainene. Într-un interviu acordat la Kiev, Kirilo Budanov a declarat pentru Reuters că forțele ucrainene vor continua apărarea pe linia de front de la Lisiceansk, nemaiputând să mențină linia frontului la Severodonețk.

„Rusia folosește tactica pe care a folosit-o în Mariupol: ștergerea orașului de pe fața pământului. Date fiind condițiile, menținerea apărării în ruine și în câmp deschis nu mai este posibilă. Așa că forțele ucrainene pleacă spre zone mai înalte pentru a continua operațiunile de apărare", a declarat el.

Întrebat dacă se referă la Lisiceansk, orașul aflat față în față cu Severodonețk, de cealaltă parte a râului, el a spus: „Da, acesta este singurul teren mai înalt”. Budanov a adăugat că Rusia își folosește rezerviștii pentru a-și reface rândurile în estul Ucrainei, în urma unei mobilizări pe care o ține ascunsă, așa că nu are rost ca ucrainenii să aștepte ca potențialul său ofensiv să se diminueze.

Budanov este de părere că Ucraina poate obține o victorie împotriva Rusiei doar prin forță militară. „Nu ar trebui să așteptăm un miracol, că ei vor obosi și nu vor mai dori să lupte și așa mai departe. Ne vom recâștiga teritoriul ca urmare a contraofensivei noastre”, a declarat Budanov, șeful Serviciului de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina. Oficialul a mai declarat că Ucraina ar trebui să aibă „rezultate vizibile” ale contraofensivei sale în regiunea Herson din sudul Ucrainei, ocupată de Rusia, începând cu luna august.

Cele mai importante informații de sâmbătă despre războiul din Ucraina:

  • Deepfake cu Vitali Klitciko, primarul Kievului. Edilii a trei metropole europene au fost păcăliți
  • Kuleba spune că „Rusia dă dovadă de slăbiciune” și „tot ce îi rămâne acum este să scuipe ameninţări împotriva altor state”;
  • Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie un acord de pace „rău” cu Rusia;
  • Medvedev atacă România pe tema aderării Republicii Moldovei la UE și spune să dorește crearea noii Românii Mari;
  • Rusia va livra Belarusului, „în următoarele luni”, rachete capabile să transporte focoase nucleare, a anunţat Vladimir Putin;
  • Bombardamentele rusești ar fi avariat o instalație nucleară din Harkov;
  • Erdogan anunță că nu s-a înregistrat niciun progres prvind aderarea Suediei la NATO, după ce a vorbit la telefon cu premierul Suediei.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
3d,Render,Of,Nord,Stream,2,Gas,Pipeline,Building,Between
Un american vrea să cumpere gazoductul Nord Stream 2. Care ar fi condiția sa poată face asta
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...