Forţele navele ale Statelor Unite au desfăşurat un exerciţiu în premieră în apele Mării Negre. Infanteriştii marini au făcut pentru prima dată o debarcare cu transportoare amfibii pe o plajă din Ucraina, în apropiere de Odesa. Exerciţiile vin în contextul creşterii tensiunilor din zona Mării Negre după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia şi militarizare peninsulei.
15 amfibii americane, maşini de luptă care pot să meargă atât pe apă cât şi pe uscat, au fost aduse în apropierea Ucrainei de nava USS Whidbey Island. Alături de militarii ucraineni, infanteriştii marini americani au simulat o misiune defensivă de securizare a unei plaje din aproierea portului din Odesa.
Militarii au de apărat un pod considerat strategic pentru accesul în zonă. Soldaţii americani sunt sprijiniţi din aer de aviaţia ucraineană.
„Exerciţiul aduce ţările noastre împreună şi creşte încrederea între militarii care provin din ţări diferite. În acelaşi timp, ajută la stablizarea mediului de securitate din zona Mării Negre”, a declarat cpt. Doskato Alexei Olegovich, forţele navale ale Ucrainei.
„Atunci când forţele navale regionale se întâlnesc cu forţe navale venite din partea cealaltă a globului, asta înseamnă schimb de idei. Nu este vorba despre o escaladare a tensiunilor”, a spus Richard J. Dromerhauser, comnadantul flotei a 6-a din SUA.
În 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, NATO a decis să intensifice numărul exerciţiilor din Marea Neagră. Federaţia Rusă a reacţionat prin manevre riscante. Mai multe avioane de vânătoare au zburat la distanţe mici faţă de distrugătoarele americane.
„Marea Neagră a fost dintotdeauna fereastra către Europa pentru comunitatea slavă din est. Desigur că, dacă o putere globală, precum NATO sau Statele Unite ale Americii, nu va fi prezentă în această zonă ar putea fi o provocare pentru securitatea europeană”, este de părere Kuzmin Denys Valeriovych, profesor la Universitatea din Odesa.
Debarcarea intanteriştilor marini este parte a unui amplu exerciţiu militar desfăşurat vara aceasta în Marea Neagră, la care a paticipat şi România. 2.300 de militari din 13 ţări au luat parte la manevre. Nici Rusia nu a stat deoparte, a organizat manevre militare neanunţate în regiune, dar şi în Transnistria.