Regiunea balcanică rămâne un „pol de export” constant în ceea ce privește numărul de luptători care se înrolează în conflictele din Orientul Mijlociu, se arată în ultimul raport Europol.
Peste 800 de luptători din Balcanii de Vest s-au alăturat, în 2016, războiului din Siria.
Europol avertizează că experiența pe care acești luptători o acumulează pe fronturile din Orientul Mijlociu pot deveni o amenințare semnificativă la adresa securității din regiunea balcanică, informează Balkan Insight.
Musulmanii din Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia și Serbia sunt cei mai vulnerabili în fața racolării în rețelele teroriste care se luptă pentru dominație în Siria.
„În unele părți ale Balcanilor de Vest, ideologia radicală islamistă promovată de predicatori radicali sau de liderii unor grupări salafiste, contestând dominația tradițională moderată a islamului în regiune, a câștigat un teren considerabil”, se precizează în raportul Europol.
„Bosnia și Herțegovina, așa-numita regiune Sandzak (dintre Serbia și Muntenegru – n.r), teritoriile cu etnici albanezi din Serbia și Macedonia, Kosovo și Albania au fost considerate până recent principalele zone fierbinți de radicalizare și recrutare destinate Siriei”, subliniază autorii raportului.
Recent, în ediția bosniacă a publicației finanțată de ISIS, „Rumiyah”, jihadiștii au amenințat cu dezlănțuirea unor „campanii de teroare” în Peninsula Balcanică, pentru pedespirea „infidelilor” sârbi, croați și musulmani.
Numărul arestărilor legate de „terorismul jihadist” aproape s-a dublat în doi ani în Uniunea Europeană (UE), a anunţat Biroul european al poliţiilor Europol.
În 2016, 718 persoane suspectate de infracţiuni legate de „terorismul jihadist” au fost arestate, faţă de 395 în 2014, potrivit raportului cu privire la terorism în UE publicat de Europol. Cele mai multe dintre totalul de 1.002 arestări în legătură cu „activităţi teroriste” au avut loc în Franţa (456), Marea Britanie (149) şi Spania (120).
Numărul atacurilor jihadiste a scăzut de la 17 în 2015 la 13 în 2016 - dintre care şase legate de gruparea Statul Islamic.
În ansamblul Uniunii, 142 de persoane au fost ucise în atentate anul trecut, dintre care 135 în atacuri jihadiste.
„Niciodată, anterior, nevoia de împărtăşire a informaţiilor nu a devenit mai evidentă ca în aceşti ultimi doi ani”, din cauza acestor atacuri teroriste jihadiste în Europa, a declarat Rob Wainwright, directorul Europol, citat într-un comunicat.
Cele 142 de atacuri - inclusiv cele care au eşuat sau au fost dejucate - au fost semnalate de opt state membre UE, dintre care peste jumătate (78) de Marea Britanie, 23 de Franţa, 17 de Italia şi 10 de Spania.