Europa trimite alte tancuri Leopard 2 în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Tancuri Leopard 2
Rusia revendică un nou oraș din Ucraina Foto: Profimedia

Ucraina urmează să primească noi tancuri Leopard 2 de fabricație germană, potrivit Ministerului olandez al Apărării. Livrarea include 14 tancuri furnizate ca ajutor militar de Țările de Jos și Danemarca. Rapoartele indică faptul că aceste tancuri au fost supuse unor teste riguroase în ultima lună și sunt acum pregătite pentru desfășurarea în Ucraina.

Se crede că tancurile au fost procurate din țări terțe de către Țările de Jos și Danemarca și ulterior recondiționate, scrie BulgarianMilitary. Potrivit Reuters, Rheinmetall a efectuat reparațiile. Acest lucru se vine în completarea anunțurilor de anul trecut ale ambelor țări cu privire la planurile lor de a achiziționa și moderniza tancuri pentru forțele armate ale Ucrainei.

Ministerul olandez al Apărării a declarat că tancurile Leopard 2A4 ar putea consolida semnificativ capacitățile Ucrainei pe câmpul de luptă. Declarația a evidențiat puterea de foc puternică a tancurilor, protecția superioară a echipajului și viteza, ceea ce le face un atu formidabil pentru Ucraina.

Probleme cu tancurile Leopard deja livrate

Livrarea de anul trecut a tancurilor Leopard 2 către Ucraina a oferit un sistem de arme formidabil pentru forțele armate ucrainene, dar nu a creat un avantaj semnificativ. În prezent, niciun tanc, fie el sovieto-rus sau occidental, nu înclină balanța în favoarea niciunei părți. Principala problemă pentru Ucraina este lipsa tancurilor, o problemă cu care Rusia nu se confruntă.

La începutul acestui an, au apărut rapoarte care sugerau că armata ucraineană risca să piardă toate tancurile de luptă principale Leopard 2 donate de Germania, pe fondul luptelor intense cu forțele ruse. Sebastian Schaefer, economist și membru al Partidului Verzilor din Germania, a declarat pentru Der Spiegel că Ucraina mai are „foarte puține” tancuri Leopard, unele fiind scoase din funcțiune.

În timpul unei vizite recente la un centru de reparații din Lituania, Schaefer a descoperit o lipsă de piese de schimb esențiale pentru repararea tancurilor ucrainene avariate. El a subliniat nevoia urgentă de acțiune, afirmând că încercările forțelor ucrainene neinstruite de a efectua reparații agravează situația.

Schaefer a îndemnat producătorii de armament să accelereze livrarea de piese de schimb, astfel încât tancurile Leopard reparate să poată reveni rapid pe câmpul de luptă. De asemenea, el a subliniat că Germania ar trebui să își îmbunătățească programele de formare sau să ofere instrucțiuni mai bune mecanicilor ucraineni.

Decizia Germaniei de a trimite tancuri de luptă principale Leopard în Ucraina a fost una majoră, sosită după luni de dezbateri intense în rândul parlamentarilor. Dar, la începutul anului 2023, Berlinul a aprobat în cele din urmă transferul a 88 de tancuri Leopard 1 și a 80 de tancuri avansate Leopard 2 către țara distrusă de război.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale