Compania Facebook este implicată într-un nou scandal legat de politicile sale de ștergere a unor clipuri sau imagini cu conținut nepotrivit, după ce a refuzat să șteargă o filmare șocantă, care încă mai circulă pe rețelele de socializare, după aproape un an. O fetiță de 12 ani și-a transmis live moartea, iar milioane de oameni au privit-o fără să poată interveni.
Numeroasele sesizări ale utilizatorilor rețelei sociale pentru ca filmarea să fie ștearsă au rămas fără niciun răspus, iar Facebook nu a luat nicio acțiune, relatează The Independent. Săptămâna trecută, directorul pentru politica Facebook din Marea Britanie a declarat că rețeaua de socializare nu va șterge clipurile cu sinucideri. „Cât timp o persoană este încă în viață și poate fi ajutată și putem să ajutăm poliția să ajungă la ea mai repede...ar fi o mișcare insensibilă să ștergem acel clip”, a declarat Simon Milner.
Katelyn Nicole Davis a declarat, la începutul live-ului transmis cu ajutorul telefonului mobil, că a fost abuzată sexual de un membru al familiei sale, apoi s-a sinucis, în decembrie 2016. La un an după moartea copilei, clipul de 42 de minute a devenit viral pe un stream care transmite clipuri de pe Facebook.
În ciuda numeroaselor report-uri din partea celor care priveau îngroziți imaginile, a durat câteva zile pentru ca Facebook și ulterior Youtube să dea jos filmarea.
Sute de persoane au alertat poliția din Polk County, California, însă când autoritățile au ajuns la locuința fetiței, nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva viața. Ulterior, autoritățile i-au rugat pe internauți să nu se uite la filmare, chiar dacă ea este disponibilă pe rețelele de socializare: „Din respect pentru familia decedatei, îi rugăm politicos pe toți cei care au cunoștință despre această filmare să nu o răspândească în mediul online”.
Însă poliția nu are nicio putere pentru a cere ștergerea videoclipurilor de pe site-uri, în lipsa unei hotărâri judecătorești. Unele site-uri au fost de acord să dea jos filmarea, în timp ce altele se folosesc de ea inclusiv pentru a plasa reclame, care să le aducă apoi bani în funcție de numărul de vizualizări.
Nu este prima dată când platformele de socializare au fost criticate din cauza politicilor de ștergere a unor imagini sau filmări șocante. În aprilie 2016, o adolescentă s-a folosit de Periscope, aplicația pentru live-uri a Twitter, pentru a transmite violul prietenei sale. Iar Facebook a anunțat că va angaja mai mulți oameni care să evalueze conținutul live-urilor și să șteargă în timp real filmările cu caracter nepotrivit. Cu toate acestea, măsurile cu par să fi avut vreun efect până acum.
Facebook a anunțat că este în colaborare cu mai multe organizații pentru prevenirea suicidului în rândul tinerilor și că face eforturi pentru a nu propaga instigări spre un astfel de act. Iată ce spune politica rețelei de socializare în astfel de cazuri:
„Nu permitem promovarea automutilării sau a suicidului. Conținutul de acest tip este interzis. Vom șterge orice tip de conținut care identifică victime sau supraviețuitori ai automutilării sau ai tentativelor de suicid și care îi atacă, indiferent că o fac la modul serios sau ironic. Utilizatorii pot posta conținut despre automutilare sau suicid, cât timp nu promovează astfel de acte”