Vulcanul Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, a expulzat în aer o coloană de cenuşă înaltă de 10 kilometri, duminică. Geologii ruşi au publicat, de asemenea, fotografii care arată scurgeri de lavă şi coloane de aburi care sunt aruncate în aer de acest vulcan.
Bezimianîi, cu o altitudine de 3 kilometri, este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Cel mai ridicat nivel de alertă, codul roşu, a fost emis pentru avioane, conform DPA, citată de Agerpres.
Potrivit Departamentului de Apărare Civilă din Rusia, deocamdată nu există un pericol iminent pentru locuitorii din zonă şi pentru turiştii care vizitează această regiune. Vulcanul este localizat la aproximativ 350 de kilometri distanţă de oraşul Petropavlovsk Kamciaţki, capitala regională.
Peninsula Kamceatka se află la 6.000 de kilometri depărtare de Moscova şi este una dintre regiunile cu cea mai mare concentrare de activitate geotermală din lume, având aproximativ 30 de vulcani activi.
Datorită vulcanilor, gheizerelor şi izvoarelor sale termale, Kamceatka este o destinaţie apreciată de mulţi iubitori ai naturii.
Peninsula rusească, ce are o lungime de 1.200 de kilometri şi o lăţime de până la 450 de kilometri, deţine pe teritoriul ei circa 160 de vulcani, însă doar câţiva dintre ei sunt încă activi. Această regiune vulcanică a fost înscrisă în patrimoniul mondial al siturilor naturale UNESCO.
Editor : Adrian Dumitru