Paul Rusesabagina, portretizat ca un erou în filmul „Hotel Rwanda” şi care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de detenţie pentru acuzaţii de terorism, va fi eliberat sâmbătă după comutarea pedepsei, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Rwandei, Yolande Makolo.
Rusesabagina, în vârstă de 67 de ani, a fost condamnat în septembrie 2021 la 25 de ani de închisoare pentru opt capete de acuzare de terorism în legătură cu o organizaţie care se opune regimului preşedintelui rwandez Paul Kagame. El a respins toate acuzaţiile şi a refuzat să ia parte la un proces pe care el şi susţinătorii lui l-au numit o farsă politică, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Rusesabagina a recunoscut că a avut un rol de conducere în Mişcarea Rwandeză pentru Schimbare Democratică (MRCD), dar a negat orice responsabilitate pentru atacurile comise de aripa sa armată, Frontul de Eliberare Naţională (FLN). Judecătorii au apreciat că cele două grupări nu pot fi diferenţiate una de cealaltă.
El este deţinut în prezent într-o închisoare din Rwanda.
Având statutul de rezident permanent american, Paul Rusesabagina a fost făcut celebru de filmul „Hotel Rwanda”, lansat în 2004, care prezintă cum acest hutu moderat a salvat sute de vieţi în timpul genocidului din 1994.
Anunţul eliberării sale are loc după eforturi diplomatice intense ale Statelor Unite. Legăturile istorice strânse între SUA şi Rwanda au fost tensionate în legătură cu acest caz şi cu presupusul amestec al Rwandei în situaţia din Republica Democratică Congo.
Washingtonul şi-a exprimat preocupările legate de procesul şi condamnarea lui Rusesabagina, şi în special de ceea ce a numit „lipsa garanţiilor privind un proces corect”.
Eliberarea fostului director de hotel ar putea ajuta la detensionarea relaţiilor cu SUA, care a cerut în mod repetat Rwandei să pună capăt sprijinului pentru rebelii "Mişcării de la 23 martie" (M23) şi să-şi retragă trupele din Republica Democratică Congo. Rwanda neagă orice implicare în statul vecin.
Rusesabagina urmează să fie eliberat sâmbătă alături de alţi 19 deţinuţi, ale căror sentinţe au fost, de asemenea, comutate prin ordin prezidenţial după solicitări de clemenţă, a declarat Yolande Makolo pentru Reuters.
„Conform legii rwandeze, comuntarea pedepsei nu presupune anularea pedepsei iniţiale”, a spus Makolo.
„Rwanda subliniază rolul constructiv al guvernului SUA în crearea condiţiilor pentru dialog în această problemă, precum şi facilitarea oferită de statul Qatar”, a mai spus el.
Rusesabagina va fi transportat iniţial la Doha, unde familia i se poate alătura, iar apoi va fi dus în Statele Unite, a informat platforma media Semaphor.
Editor : M.B.