Erdogan a dat undă verde aderării Suediei la NATO

Data actualizării: Data publicării:
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan (foto stânga), cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg (foto centru) și premierul suedez Ulf Kristersson (foto dreapta).
Recep Erdogan a făcut un pas important săptămâna aceasta pentru și și-a schimbat strategia cu privire la aderarea Suediei la NATO. Mișcarea politică vine într-un moment în care președintele Turciei caută soluții la o criză economică prelungită și care se agravează. Foto: Profimedia Images

Președintele turc Tayyip Erdogan a fost de acord să transmită parlamentului cererea Suediei de aderare la alianța militară NATO, a declarat, luni, secretarul general Jens Stoltenberg, în ajunul unui summit NATO la Vilnius, potrivit Reuters.

„Sunt bucuros să anunț (...) că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei către marea adunare națională cât mai curând posibil și să lucreze îndeaproape cu adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

Stoltenberg a vorbit la Vilnius după ce a găzduit discuțiile dintre Erdogan și premierul suedez Ulf Ulf Kristersson înaintea summitului NATO în capitala lituaniană.

El a descris acest lucru ca fiind un „pas istoric", dar a subliniat că nu a putut fi dată o „dată clară" pentru momentul în care Suedia ar putea adera la alianța militară, potrivit BBC.

NATO a publicat pe site o declaraţie de presă în şapte puncte, la finalul căreia se spune că „având în vedere imperativele de descurajare şi apărare a zonei euro-atlantice, Turcia va transmite Protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Naţională şi va colabora îndeaproape cu aceasta pentru a asigura ratificarea”, potrivit News.ro.  

Comunicatul nu are detalii suplimentare şi nu precizează niciun orizont de timp pentru acest demers, însă anunţă crearea unor grupuri de lucru ministeriale între Suedia şi Turcia, urmând ca Suedia să prezinte o Foaie de parcurs cu măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a satisface condiţiile Ankarei în materia de luptă antiterorism. 

Comunicatul de presă al NATO mai anunţă că Alianța va crea în premieră, pentru a răspunde preocupărilor Turciei, un post de coordonator special pentru combaterea terorismului. 

Comunicatul transmis după întâlnirea de luni seară a celor trei oficiali precizează, între altele, că Suedia va sprijini în mod activ eforturile de „revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE, inclusiv modernizarea uniunii vamale UE-Turcia şi liberalizarea vizelor”. 

Preşedintele american Joe Biden urmează, la rândul său, să poarte discuţii faţă în faţă cu preşedintele turc Erdogan în timpul summitului de la Vilnius. 

Declaraţia de presă a NATO

Prezentăm integral declaraţia de presă a NATO, după discuţiile de luni seară între secretarul general Jen Stoltenberg cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul Suediei, Ulf Kristersson: 

„La 10 iulie 2023, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoǧan, premierul suedez Ulf Kristersson şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au întâlnit la summitul NATO de la Vilnius. 

De la ultimul summit NATO, Suedia şi Turcia au colaborat îndeaproape pentru a aborda preocupările legitime ale Turciei în materie de securitate. Ca parte a acestui proces, Suedia şi-a modificat Constituţia, şi-a schimbat legile, şi-a extins în mod semnificativ cooperarea în domeniul combaterii terorismului împotriva PKK şi a reluat exporturile de arme către Turcia, toate aceste măsuri fiind prevăzute în Memorandumul trilateral convenit în 2022. 

Suedia şi Turcia convin astăzi să îşi continue cooperarea atât în cadrul Mecanismului comun permanent trilateral instituit la Summitul NATO de la Madrid din 2022, cât şi în cadrul unui nou Pact de securitate bilateral, care se va reuni anual la nivel ministerial şi va crea grupuri de lucru, după caz. La prima reuniune a acestui Pact de securitate, Suedia va prezenta o foaie de parcurs ca bază a continuării luptei sale împotriva terorismului în toate formele şi manifestările sale, în vederea punerii în aplicare depline a tuturor elementelor Memorandumului trilateral, inclusiv a articolului 4. Suedia reiterează faptul că nu va oferi sprijin YPG/PYD (grupare a militanţilor kurzi - n.r.)şi organizaţiei descrise ca FETÖ în Turcia (organizaţia pe care Ankara o consideră responsaiblă de lovitura de stat eşuată din 2016 - n.r.). 

Atât Suedia, cât şi Turcia au convenit că în domeniul combaterii terorismului, cooperarea este un efort pe termen lung, care va continua şi după aderarea Suediei la NATO. Secretarul general Stoltenberg a reconfirmat, de asemenea, că NATO condamnă categoric terorismul în toate formele şi manifestările sale. NATO îşi va intensifica în mod semnificativ activitatea în acest domeniu, inclusiv prin înfiinţarea de către secretarul general, pentru prima dată în cadrul NATO, a postului de coordonator special pentru combaterea terorismului. 

Ne angajăm să respectăm principiul conform căruia nu ar trebui să existe restricţii, bariere sau sancţiuni în ceea ce priveşte comerţul şi investiţiile în domeniul apărării între aliaţi. Vom depune eforturi pentru a elimina astfel de obstacole. 

Suedia şi Turcia au convenit, de asemenea, să intensifice cooperarea economică, prin intermediul Comitetului mixt economic şi comercial Turcia-Suedia (JETCO). Atât Turcia, cât şi Suedia vor căuta să maximizeze oportunităţile de creştere a comerţului şi investiţiilor bilaterale. Suedia va sprijini în mod activ eforturile de revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE, inclusiv modernizarea uniunii vamale UE-Turcia şi liberalizarea vizelor.

Anterior, liderul de la Ankara anunțase că va sprijini intrarea Suediei în NATO dacă Uniunea Europeană redeschide negocierile pentru aderarea Turciei la UE.

Preşedintele turc reiterase luni că unda verde a Turciei pentru aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică depinde de „realizarea punctelor incluse în acordul tripartit” semnat la summitul NATO de la Madrid de anul trecut între Turcia, Suedia şi Finlanda.

Turcia era, alături de Ungaria, în opoziție față de aderarea Suediei, în pofida măsurilor luate de ţara scandinavă, între care o reformă a Constituţiei sale şi adoptarea unei noi legi antiteroriste, în contextul în care Erdogan reproşa Stockholmului presupusa sa clemenţă faţă de refugiaţii kurzi de pe teritoriul său.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei