Galerie Foto Epava unei nave din perioada Imperiului Roman a dezvăluit noi comori, la 120 de ani după ce a fost găsită în Marea Mediterană

Data publicării:
340-Head-photo-Nikos-Giannoulakis1
Sursa foto: antikythera.org.gr / Nikos Giannoulakis

O navă din perioada Imperiului Roman, descoperită întâmplător lângă insula grecească Antikythera în urmă cu peste 120 de ani și considerată cea mai bogată evapă din antichitate, a dezvăluit noi comori în cea mai recentă operațiune de explorare, inclusiv capul pierdut al unei statui din marmură a semizeului Hercule, informează The Guardian.

"În 1900, oamenii care se scufundau după bureți au scos la suprafață statuia lui Hercule, iar acum probabil i-am găsit capul", a spus profesorul Lorenz Baumer, arheologul care supraveghează misiunea subacvatică din partea Universității din Geneva.

"Este o piesă impresionantă de marmură", a spus Baumer, descriind caracteristicile statuii eroului din mitologia greacă și romană. "Are de două ori dimensiunea normală a trupului, o barbă mare, o față inconfundabilă și păr scurt. Este Hercule, fără îndoială".

Sursa foto: antikythera.org.gr
Sursa foto: antikythera.org.gr

Descoperirea sculpturii, alături de soclul altei statui de marmură, a unor dinți umani și a unor echipamente ale navei, s-a realizat după îndepărtarea unor bolovani de 8,5 tone care acopereau o parte a epavei.

Timp de trei săptămâni, o echipă de scafandrii și arheologi au avut acces la o zonă a epavei neexplorată în trecut. Scafandrii au lucrat la adâncimea de 50 de metri, iar Baumer spune că munca s-a putut desfășura doar în reprize de 30 de minute.

Dinții umani au fost găsiți încastrați în depunerile care se acumulaseră pe epava veche de 2.000 de ani. Analizele genetice ar putea oferi informații noi despre echipajul navei.

Nava, despre care se crede că s-a scufundat în timpul unei furtuni lângă insula grecească Antikythera cândva în primii 50 de ani ai primului secol înainte de Hristos, a fost găsită de scafandrii care căutau bureți în 1901. Cea mai faimoasă piesă din încărcătura de statui de marmură și bronz, ceramică și veselă, a fost un dispozitiv misterios folosit pentru a stabili mișcările soarelui, lunii și a altor planete, obiect descris de oamenii de știință drept primul computer analog.

Motivul pentru care acest instrument, denumit Mecanismul Antikythera, se afla la bordul unei nave de comerț care călătorea prin Marea Mediterană, rămâne un mister.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...