Video Energie bună într-o zonă rău famată. Ce se întâmplă într-un cartier unde mafia Camorra face legea

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
napoli cartier sarac
Locuitorii îl numesc Bronx: cartierul San Giovanni a Teduccio din suburbiile de est ale orașului Napoli e o zonă în care predomină sărăcia, șomajul și mafia Foto: captură video

Mariateresa Imparato își dorește șanse mai bune pentru oamenii din orașul natal, Napoli, în special pentru copii. Mafia Camorra este răspândită în multe cartiere, mai ales în cele sărace precum San Giovanni a Teduccio. Aici, Mariateresa Imparato și colegii ei încearcă să se opună crimei organizate. Și totul are legătură cu energia. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.

 

Locuitorii îl numesc Bronx. Cartierul San Giovanni a Teduccio din suburbiile de est ale orașului Napoli este o zonă în care predomină sărăcia, șomajul și mafia. Dar este și locul în care a început revoluția energetică din Napoli.

„A fost bine să începem de aici, pentru că ne dorim o tranziție energetică echitabilă din punct de vedere social. Trebuie să luptăm împreună împotriva schimbărilor climatice și a nedreptății sociale. Și asta am făcut aici”, spune Mariateresa Imparato, activistă de mediu.

Prima „comunitate energetică” din Italia

Prima „comunitate energetică” din Italia a fost creată pe acoperișul unei clădiri. 166 de panouri solare produc energie electrică pentru 40 de familii. Aici, energia a devenit parte dintr-un proiect social.

Fostul orfelinat al fundației „Famiglia di Maria” este un centru destinat copiilor, ca să nu fie exploatați de Camorra. Dar există și riscuri.

„Această gaură provine de la un glonț tras în fața intrării, care a lovit acest perete. Un semn clar al crimei organizate, una dintre marile probleme de aici. Ei vor să demonstreze că nu-și doresc astfel de locuri, pentru că îi educăm pe copii să respecte legile. Armele noastre sunt cărțile, instrumentele muzicale și chiar panourile solare”, povestește Maria Imparato.

Copiii și-au convins părinții că vor face economii

Gennaro are 11 ani. Vine aici în fiecare zi și a devenit un activist de mediu. Copiii joacă un rol important: ei sunt cei care și-au convins părinții să participe la proiectul energetic.

„Am instalat mai multe panouri solare aici și acolo. De asemenea, și pe partea aceasta. Mă bucură, pentru că măcar facem ceva pentru natură. I-am spus mamei mele că e bine pentru mediu și că, în plus, poate economisi bani”, spune tânărul Gennaro Dragone.

Pasquale Cirillo lucrează pentru fundația Famiglia di Maria de 20 de ani, dar pentru el e vorba de mult mai mult decât energie alternativă.

„Încercăm să le oferim acestor copii o șansă. Le demonstrăm că există și ceva frumos în acest cartier, deși este un loc dificil, cu multe lucruri urâte. Că este un loc unde poți face teatru și muzică, unde sunt oameni care te vor asculta, care te pot ajuta. Aici sunt diverse oportunități”, explică Pasquale Cirillo.

Fie că e vorba de fotbal, de activități de mediu sau muzică, peste 100 de copii vin zilnic în acest loc.

O poveste pozitivă dintr-o zonă cu multe probleme

„Vrem ca proiectul energetic să le demonstreze familiilor că ne pasă. Prima comunitate energetică nu a fost creată în centru, ci aici, în estul orașului Napoli. Suntem primii care facem asta! În sfârșit, oamenii de aici nu se mai consideră cei din urmă, cei uitați, cei care primesc mereu resturile. Nu, de data aceasta NOI suntem primii!” - punctează Pasquale Cirillo.

Totul a costat 100.000 de euro și a fost finanțat de fundația „Con il Sud”.

Familiile au devenit antreprenori care nu numai că folosesc electricitatea, ci o și vând. De câteva luni, instalația produce energie electrică verde la poalele Vezuviului.

„Comunitatea energetică reprezintă o nouă cale pentru acest cartier. Există în continuare multe probleme nerezolvate, iar mafia este încă prezentă. Dar aceasta este, în sfârșit, o poveste pozitivă”, spune cu bucurie activista de mediu Mariateresa Imparato.

Urmând un astfel de exemplu, zeci de noi comunități energetice vor fi înființate în următoarele luni în sudul Italiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...