Elvețienii au aprobat prin referendum o nouă lege a donatorilor de organe prin care oricine poate deveni un potențial donator după moarte, cu excepția cazurilor în care persoana își exprimă explicit dezacordul în timpul vieții, relatează The Guardian.
Modificarea de legislație a fost aprobată de 60% dintre votanți la un referendum. Pe baza legilor actuale, transplantul de la o persoană care a murit se poate face doar dacă aceasta și-a dat acordul pe când era încă în viață.
Noua lege este menită să îndepărteze obstacole din calea transplanturilor în condițiile în care, de cele mai multe ori, persoanele care mor nu și-au făcut niciodată cunoscută opțiunea, iar familiile sunt reticente în a permite procedura.
La sfârșitul lui 2021, peste 1.400 de pacienți așteptau un transplant în Elveția, o țară de aproximativ 8,6 milioane de locuitori. Anul trecut, 166 de persoane decedate și-au donat organele în Elveția, și un total de 484 de organe au fost transplantate.
Totuși, 72 de persoane au murit în 2021, în timp ce se aflau pe o listă de așteptare pentru un transplant.
„Populația ne-a arătat că este pregătită să acorde o șansă oamenilor care se află pe o listă de așteptare”, a spus directorul Swisstransplant, Franz Immer.
Pentru a face procesul mai simplu și a evita situațiile în care oamenii mor deși există organe viabile pentru transplant, guvernul și parlamentul elvețiene au decis să supună consultării publice modelul „consimțământului prezumat”, deja adoptat de mai multe alte țări europene.
Astfel, pentru persoanele care nu și-au făcut cunoscută opțiunea privind prelevarea de organe, se va asuma că sunt de acord. Familia poate, însă, încă să blocheze prelevarea dacă știu sau suspectează că persoana în cauză nu ar fi ales să doneze.
Noua legislație se aplică doar persoanelor de peste 16 ani. Doar persoanele care mor într-o secție de terapie intensivă pot fi donatori post-mortem, iar doi medici trebuie să confirme decesul.
Editor : Adrian Dumitru