Elon Musk a mers să viziteze locul lagărului de exterminare de la Auschwitz, la puțin timp după ce a fost acuzat că nu face suficient pentru a opri postările antisemite pe Twitter și după ce și-a cerut scuze pentru că a susținut o teorie conspiraționistă antisemită, relatează BBC. Miliardarul încearcă să salveze ce a mai rămas din veniturile Twitter, în condițiile în care multe companii mari și-au suspendat reclamele de pe rețeaua socială din cauza postărilor antisemite și a atitudinii lui Musk față de problemă.
Mai mulți lideri importanți de comunități evreiești i-au cerut lui Musk să meargă personal la Auschwitz, pentru a vedea cu ochii lui unul dintre cele mai simbolice locuri ale Holocaustului.
Ulterior, Musk urmează să susțină un discurs legat de antisemitismul online la o conferință organizată de Asociația Evreiască Europeană (EJA).
Germania nazistă a ucis sistematic cel puțin 1,1 milioane de oameni în lagărul de exterminare de la Auschwitz, în Polonia ocupată, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Aproximativ un milion au fost evrei. Peste 200.000 dintre aceștia erau copii sau oameni tineri.
Un număr de companii au renunțat la reclame pe Twitter
Ca urmare a unei postări în care Musk susținea cu entuziasm un mesaj antisemit, companiile Apple, Disney și IBM și-au suspendat reclamele de pe rețeaua socială.
Ca răspuns, miliardarul a acuzat companiile că încearcă să-l „șantajeze” cu bani și le-a înjurat la un eveniment public, la New York.
Șeful Twitter, care a preluat platforma socială în octombrie 2022 și de-atunci a făcut schimbări radicale, schimbând inclusiv numele emblematic al acesteia, a fost acuzat de antisemitism în noiembrie, când a răspuns unei postări în care se susținea în mod fals că comunitățile evreiești „susțin ura față de albi” cu mesajul „Ai spus un mare adevăr”.
Casa Albă a condamnat imediat postarea, iar pe mesajul lui Musk a provocat un val de furie online. Ulterior, Musk a spus că a făcut o greșeală și „unul dintre cele mai prostești lucruri”.
EJA a transmis, azi, că Musk va merge cu personaje politice de rang înalt la Cracovia pentru a discuta și pentru a găsi soluții la „creșterea astronomică a fenomenului antisemit care afectează Europa”. „Această tendință tulburătoare s-a escaladat mai ales după începutul războiului din Gaza”, a mai transmis Asociația.
După o discuție live din septembrie, președintele EJA, rabinul Menachem Margolin l-a invitat pe Musk să viziteze Auschwitz și i-a spus că o astfel de vizită ar avea „un efect puternic și ar contribui la conștientizarea Holocaustului și la lupta pentru combaterea antisemitismului”.
Muzeul Auschwitz a fost, în trecut, un aspru critic al platformei Twitter – în august, reprezentanții săi au criticat rețeaua după ce o postare în care se nega Holocaustului nu a fost ștearsă, moderatorii motivând prin susținerea că postarea nu a încălcat regulile platformei. Conform Twitter, această evaluare a fost greșită, iar postarea a fost ștearsă la a doua evaluare.
Editor : Adrian Dumitru