Șeful diplomației ruse este Serghei Lavrov, însă deciziile de politică externă se iau, de fapt, de către o „coterie mică” formată din agenți de informații și oficialități din sectorul apărării apropiați de Vladimir Putin, se arată într-o analiză publicată în Politico.
În centrul acestui melanj se află fotoliul statuar al ofițerului de informații Nikolai Patrușev, cel mai important consilier al liderului de la Kremlin și președintele Consiliului de Securitate al Rusiei.
„Omul lui Putin din Balcani”, îl numește autorul analizei din Politico, Howard Amos.
Adept al naționalismului, prozelit al viziunilor conspiraționiste, strateg forjat pe imagologia geopolitică a Războiului Rece, Nikolai Patrușev, considerat printre artizanii anexării Peninsulei Crimeea în 2014, este, în mod clar, „unul dintre acei oameni care cred că Rusia se află într-o luptă existențială pentru supraviețuire”, consideră Mark Galeotti, expert în securitate în cadrul Institutului de Relații Internaționale din Praga.
Întâlnirea dintre Patrușev – intrat în rândurile KGB în anii 1970 – și Vladimir Putin ar fi avut loc la începutul erei post-sovietice, ambii având o biografie impresionantă de ofițeri de informații.
De curând, consilierul cel mai intim al lui Putin ar fi primit frâiele strategice ale Rusiei pe flancul balcanic, scrie Howard Amos, precizând că noua poziție a lui Patrușev vine pe fondul primirii în NATO a micuțui stat adriatic Muntenegru, mutare care a trimis o undă de furie în serviciile secrete din Moscova.
„În ultimul an, a devenit cât se poate de clar că Patrușev a primit Balcanii”, spune Mark Galeotti, amintind de întâlnirea avută luna trecută de oficialul rus cu ministrul de Interne din Serbia, Nebojsa Stepanovici. „Asta spune ceva despre importanța Balcanilor sau despre importanța acestuia”, a subliniat expertul în securitate.