Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu pentru NBC că nici măcar nu a vorbit cu fostul consilier pe probleme de securitate Michael Flynn atunci când au stat unul lângă celălalt la un dineu și a devenit agitat și defensiv în momentul în care a fost întrebat despre ambasadorul Rusiei în SUA, Serghei Kislyak.
Putin a fost asaltat cu întrebări incomode legate de presupusa implicare a Rusiei în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din SUA și s-a enervat în momentul în care jurnalista NBC Megyn Kelly a adus în discuție legăturile ambasadorului rus Serghei Kislyak cu Jared Kushner, consilierul și ginerele lui Trump.
Megyn Kelly: "Ați spuns că ambasadorul Kislyak doar își făcea treaba, nu? Deci ce s-a discutat mai exact în acele întâlniri?"
Vladimir Putin: "Nu au existat întâlniri. Înțelegi? Nu au fost întâlniri. Când am auzit lucrurile astea, mi-a picat fața".
Megyn Kelly: "Nicio întâlnire între ambasadorul Kislyak și oricine din echipa de campanie a lui Trump?"
Vladimir Putin: "Nu am idee. Sunt perfect sincer cu tine. Nu stiu. Treburile de rutină ale ambasadorilor...crezi că toți îmi dau mie raportul zilnic despre ce și cu cine discută? Este o prostie imensă. Tu înțelegi măcar ce mă întrebi?"
Și legăturile lui Michael Flynn cu Moscova fac obiectul unei examinări minuţioase în Statele Unite în contextul unor acuzaţii cu privire la un presupus amestec al Moscovei în alegerile americane din 2016.
O fotografie publicată recent, în care Flynn este aşezat alături de Putin la un dineu sugerează însă că cei doi se află în relaţii strânse. Flynn a refuzat să fie audiat în Comisia pentru Informaţii a Senatului cu privire la relaţiile sale cu Rusia, invocându-şi dreptul constituţional de a nu se autoincrimina.
Putin a declarat, într-un interviu cu Megyn Kelly de la emisiunea NBC Sunday Night, că el îşi aminteşte dineul respectiv ca pe un eveniment de rutină.
”Eu mi-am susţinut discursul, apoi am discutat despre alte lucruri. Şi m-am ridicat şi-am plecat. Iar după aceea mi s-a spus «ştii, era un domn american acolo, a fost implicat în nişte lucruri. Era în serviciile de securitate»”, a declarat Putin.
”Asta e tot. Nici măcar nu am vorbit cu el. Acesta este gradul în care-l cunosc pe domnul Flynn”, a adăugat el.
Dineul din decembrie 2015 a avut loc în onoarea Russia Today (RT), o reţea de televiziune finanţată de Guvern, pe care oficialii americani o consideră un instrument al propagandei de stat şi de dezinformare în legătură cu Statele Unite.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă comună cu Putin, la Paris, RT şi portalul Sputnik, de asemenea finanţat de stat, drept ”agenţi de influenţă (...) şi de propagandă mincinoasă”, care au răspândit ”fake news” (ştiri false) împotriva sa în mai, în campania prezidenţială franceză.
NBC a publicat duminică fragmente din acest interviu cu Putin.
În acest fragment, liderul de la Kremlin este întrebat despre natura relaţiei sale cu generalul în retragere din Forţele terestre (US Army), care face subiectul mai multor anchete americane.
Preşedintele american Donald Trump l-a concediat pe Flynn în februarie, pentru că nu dezvăluit conţinutul discuţiilor pe care le-a purtat cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak şi pentru că l-a minţit pe vicepreşedintele Mike Pence în legătură cu aceste conversaţii.
Serviciile americane de informaţii au conchis într-un raport pe care l-au făcut public în ianuarie că Putin a supervizat o campanie de atacuri cinbernetice, de ştiri false şi de propagandă vizând să influenţeze alegerile în favoarea miliardarului republican şi în detrimentul rivalei sale democrate Hillary Clinton.
Putin a dezminţit existenţa unei asemenea campanii.
La rândul său, Trump a negat orice complicitate între echipa sa de campanie şi Rusia şi a pus la îndoială verificitatea constatărilor anchtei serviciilor americane de informaţii.