Mulţimile de petrecăreţi se pregătesc să îşi ia rămas bun de la turbulentul an 2023, cel mai cald din istorie, marcat de ascensiunea inteligenţei artificiale, de criza climatică şi de războaiele sângeroase din Gaza şi Ucraina.
Populaţia lumii - care depăşeşte acum opt miliarde de locuitori - se pregăteşte să înceapă noul an, cu speranţa de a pune capăt costului ridicat al vieţii şi conflictelor globale.
La Sydney, autoproclamată "capitala mondială a Anului Nou", peste un milion de petrecăreţi sunt aşteptaţi pe faleza oraşului, în ciuda vremii neobişnuit de reci şi umede.
Opt tone de focuri de artificii vor sărbători în stil 2024, un an electoral crucial pentru jumătate din populaţia lumii. Va fi, de asemenea, un an olimpic, Jocurile fiind găzduite la Paris vara viitoare.
În ultimele 12 luni, lumea a fost copleşită de valul roz al "Barbie mania", a asistat la o proliferare fără precedent a instrumentelor de inteligenţă artificială şi la primul transplant de ochi întreg din lume.
India a devenit cea mai populată ţară din lume, preluând titlul de la China. De asemenea, a fost prima ţară care a reuşit să aterizeze o navă spaţială la Polul Sud al Lunii, care nu a fost explorat.
2023 a fost, de asemenea, cel mai cald an de la începutul înregistrărilor, în 1880, cu o serie de dezastre climatice care au lovit planeta, din Pakistan până în Cornul Africii şi în bazinul Amazonului.
Dar, mai presus de toate, 2023 va fi ţinut minte pentru atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie - şi pentru represaliile necruţătoare ale Israelului, scrie AFP, citată de News.ro.
"A fost un an negru, plin de tragedii"
Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că aproape două milioane de locuitori din Gaza au fost strămutaţi de la începutul asediului impus de Israel, reprezentând aproximativ 85% din populaţie.
În oraşul Gaza, care a fost transformat în ruine, aproape că nu mai există locuri în care să se sărbătorească Anul Nou.
"A fost un an negru, plin de tragedii", a declarat Abed Akkawi, care a fugit din oraş împreună cu soţia sa şi cei trei copii. Bărbatul de 37 de ani, care locuieşte acum într-o tabără a Naţiunilor Unite din Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, spune că şi-a pierdut fratele, dar se agaţă de slabe speranţe pentru 2024. "Cu voia lui Dumnezeu, acest război se va încheia, noul an va fi mai bun şi vom putea să ne întoarcem la casele noastre şi să le reconstruim, sau doar să trăim într-un cort pe dărâmături", a spus el.
În Ucraina, unde invazia rusă se apropie de al doilea an, în ciuda unui nou atac rusesc, domină sfidarea şi speranţa.
"Victorie! O aşteptăm şi credem că Ucraina va învinge", a declarat Tetiana Chostka în timp ce sirenele care anunţau un raid aerian răsunau la Kiev. "Vom avea tot ce ne dorim dacă Ucraina este liberă, fără Rusia", a adăugat femeia de 42 de ani.
2024, anul alegerilor importante
Unii oameni din Rusia lui Vladimir Putin s-au săturat de conflict. "În noul an, aş vrea să văd sfârşitul războiului, un nou preşedinte şi o revenire la o viaţă normală", a declarat Zoya Karpova, o scenografă în vârstă de 55 de ani şi rezidentă la Moscova.
Putin este cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin încoace, iar numele său va fi din nou pe buletinul de vot la alegerile din martie. Puţini sunt cei care cred că votul va fi complet liber şi corect sau se aşteaptă ca acesta să piardă.
Pe lângă alegerile din Rusia, un total de peste patru miliarde de oameni vor fi chemaţi la urne în Regatul Unit, Uniunea Europeană, India, Indonezia, Mexic, Africa de Sud, Venezuela şi, bineînţeles, în Statele Unite, unde democratul Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, şi republicanul Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, intenţionează să se confrunte din nou în noiembrie.
Editor : G.M.