După UK, și Irlanda interzice câinii American Bully XL. „Viaţa unui câine nu este mai valoroasă decât a unui om ”

Data publicării:
Câine American Bully XL
După Marea Britanie și Irlanda face un pas asemănător Foto: Profimedia

Guvernul irlandez a anunţat interzicerea câinilor din rasa American Bully XL după o serie de atacuri, dintre care unul mortal, la începutul lunii iunie, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Irlanda calcă astfel pe urmele Regatului Unit, unde aceşti câini cu fălci puternice au fost interzişi în octombrie 2023, după mai multe atacuri care au şocat ţara.

În Irlanda au fost înregistrate mai multe incidente, inclusiv unul în iunie, când o femeie de 23 de ani a fost ucisă de câinii săi.

Termen-limită: octombrie

Conform noilor reglementări din Irlanda, "din octombrie, nimeni nu va mai putea deţine aceşti câini periculoşi", a explicat ministrul Dezvoltării Rurale, Heather Humphreys.

Astfel, "vor deveni ilegale creşterea, vânzarea, importul, re-plasarea, schimbul, oferirea sau abandonarea câinilor de tip XL Bully", a adăugat ea. Siguranţa publică este "prioritatea mea", a spus ministrul.

Un sistem de certificare va fi introdus pentru proprietarii actuali de câini American Bully XL. Între 1 octombrie şi 1 februarie 2025, toţi proprietarii vor trebui să solicite un astfel de certificat.

Câinele oricărui proprietar care nu respectă noile reglementări va fi confiscat şi eutanasiat, a avertizat Guvernul.

"Dacă nu acţionăm acum, numărul acestor câini din ţară va creşte şi mă tem că aceste atacuri vor deveni mai frecvente", a spus Heather Humphreys.

"Ştiu că mulţi oameni nu vor fi de acord cu această decizie", a recunoscut ea. "Şi eu sunt proprietara unui câine şi ştiu că oamenii îşi iubesc câinii. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că viaţa unui câine nu este mai valoroasă decât cea a unei fiinţe umane", a declarat ministrul.

Ce sunt câinii American Bully XL?

Bully-ul american XL este o rasă modernă de câini dezvoltată în anii 1990 - cea mai mare variantă a rasei bully americane, care mai include bully-ul de buzunar și bully-ul standard. Se crede că a fost crescută din mai multe rase, inclusiv din American pit bull terrier, care a fost interzisă în Regatul Unit în 1991. Are o structură osoasă grea și un corp robust și musculos. Masculii adulți adulți pot cântări mai mult de 57 kg și pot ajunge la 53 cm înălțime.
Ei au câştigat în popularitate în timpul pandemiei de COVID-19.

Cât de populare sunt și de ce?

Introdus pentru prima dată în Regatul Unit în jurul anului 2014, câinele a crescut în popularitate în ultimii ani, puii vânzându-se cu mii de lire sterline. Cu toate acestea, deoarece nu este recunoscut oficial ca rasă de către Royal Kennel Club, există puține date cu privire la numărul lor. Se crede că numărul este de ordinul miilor. Potrivit Bully Watch, un grup care a militat pentru interzicerea acestei rase, ea reprezintă mai puțin de 1% din totalul câinilor deținuți în întreaga țară.

Sunt periculoși?

Există dezbateri ample cu privire la faptul dacă bully-ul XL este periculos și, dacă da, de ce. Șase din cele 10 atacuri mortale ale câinilor din Regatul Unit de anul trecut au fost legate de câini XL bully și cel puțin trei din cele șapte din acest an. Există puține date care să arate ce rase sunt responsabile pentru atacurile non-fatale ale câinilor asupra oamenilor sau altor animale, dar Bully Watch estimează că acești câini sunt responsabili pentru aproximativ 44% din atacurile din acest an.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale