După ce a făcut apel la pace, Lukașenko își trimite trupele la granița cu Ucraina: ”Aceasta e apărarea noastră în caz de război”

Data actualizării: Data publicării:
Doi vechi aliați: Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images
Doi vechi aliați: Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Zilele trecute poza în împăciuitor și îndemna la negocieri și pace. Aleksandr Lukașenko, președintele belarus și aliatul-cheie al lui Vladimir Putin, era cel care făcea apel la pace între Rusia și Ucraina, în timp ce incursiunea Kievului în regiunea Kursk din Rusia intra în a treia săptămână. Duminică, Lukașenko a declarat că Ucraina a staționat peste 120.000 de soldați la granița sa cu Belarus, iar Minskul a desfășurat aproape o treime din forțele sale armate de-a lungul întregii frontiere, relatează agenția de presă de stat Belta, potrivit Reuters.

El nu a spus exact câți militari belaruși au fost desfășurați la graniță. Armata profesionistă a Belarusului are aproximativ 48.000 de soldați și în jur de 12.000 de trupe de frontieră de stat, potrivit bilanțului militar al Institutului Internațional pentru Studii Strategice din 2022.

„Văzând politica lor agresivă, am trimis acolo și am plasat în anumite puncte – în caz de război, acestea ar fi apărarea – armata noastră de-a lungul întregii frontiere”, a spus Lukașenko, într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse din care citează Belta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ucraina a respins ca false afirmațiile

Ucraina a respins ca false afirmațiile privind tensiunile de la frontiera belarusă.

Președintele Aleksandr Lukașenko a încercat doar să „liniștească” Rusia atunci când a declarat că trimite o treime din Armata belarusă la granița ucraineană, a declarat Andrii Demcenko, purtător de cuvânt al Serviciului de stat al poliției de frontieră din Ucraina, citat de Sky News.

„Nu am văzut o creștere a numărului echipamentelor sau a efectivelor unităților belaruse în apropierea frontierei noastre”, a spus el. Situația la frontiera cu Republica Belarus rămâne neschimbată. După cum puteți vedea, retorica lui Lukașenko este consecventă, exacerbând situația la intervale regulate pentru a liniști țara teroristă”, a spus acesta.

Liderul belarus, un aliat convins al lui Vladimir Putin, a făcut aceste afirmații pe fondul incursiunii armate ucrainene în regiunea rusă Kursk, care a început pe data de 6 august, când mii de soldați ai Kievului au trecut granița de vest a Rusiei, provocând o rușine majoră pentru conducerea militară a lui Putin, notează Reuters.

Ministrul belarus al Apărării, Viktor Hrenin, a declarat vineri că există o probabilitate ridicată de provocare armată din partea Ucrainei vecine și că situația la frontiera comună „rămâne tensionată”.

Lukașenko a declarat că frontiera dintre Belarus și Ucraina este minată „ca niciodată înainte” și că trupele ucrainene ar suferi pierderi uriașe dacă ar încerca să o traverseze.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Cu câte salarii pot cumpăra românii o mașină rulată. Cum e în alte state europene
Newsweek
Casa de Pensii anunță care pensii au fost recalculate greșit? Pensionarii, păgubiți cu 2.400 lei
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville