Ministrul britanic pentru relația cu Uniunea Europeană a încercat din nou să convingă Bruxelles-ul să accepte modificarea protocolului nord-irlandez al acordului Brexit într-o pledoarie în care a încercat să facă apel la bunăvoința partenerilor europeni, spunând că doar așa va putea fi „oprită otrava” din relațiile UE-UK, relatează Reuters.
Cu o zi înainte ca Uniunea Europeană să-și prezinte propunerile pentru rezolvarea confruntării în ce privește acordul Brexit, David Frost a avertizat din nou Bruxelles-ul că Londra ar putea hotărî să elimine în mod unilateral principii ale acordului dacă nu se va ajunge la un consens.
Înainte de a recurge din nou la avertismente, Frost a făcut un apel la bunăvoința partenerilor europeni, cerând „o întoarcere la normal” și eliminarea „otravei” care afectează relațiile dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit.
„Pe scurt, să încercăm să revenim la normal. Cu puțin efort și voință am putea, în ciuda tuturor problemelor să fim într-o poziție în care otravă să fie eliminată din acest subiect”, a spus Frost la Lisabona.
Comisia Europeană a anunțat că nu va comenta discursul lui Frost până ce nu va face publice propunerile sale pentru rezolvarea situației.
De luni de zile, Frost și guvernul britanic încearcă să convingă UE să permită schimbări la protocolul nord-irlandez care face problematică aprovizionarea provinciei britanice și schimbul comercial intern din UK. Anterior, însă, Frost a recurs la amenințări pentru a accentua presiunea, spunând că Regatul este gata să activeze „măsurile de siguranță” din tratat.
De când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană și piața unică la începutul acestui an, dificultățile au început să se adune în mai multe domenii, inclusiv în ce privește transportul de mărfuri intern spre provincia Irlanda de Nord.
Din acest motiv, guvernul de la Londra a cerut în mod repetat revizuirea protocolului pentru Irlanda de Nord din acordul Brexit.
De cealaltă parte, Uniunea Europeană a refuzat să renegocieze protocolul, argumentând că acordul Brexit a fost semnat de ambele părți în deplină cunoștință de cauză și cu bună credință. UE a îndemnat UK să caute și să găsească soluții în loc să apeleze la amenințări.
Editor : Adrian Dumitru