Dune, cel mai așteptat film al ultimilor ani, primit cu laude de criticii de film. „O producție uimitoare, care merită cinci stele”

Data actualizării: Data publicării:
secvență din film
„Dune” este o saga vastă și complexă, despre putere, politică, religie, trădare și moarte, pe fondul unei povești plasate într-un viitor extrem de îndepărtat. Foto: Profimedia Images

Lungmetrajul „Dune”, unul dintre cele mai așteptate blockbuster-uri din ultimii ani, a avut premiera mondială vineri, în cadrul Festivalului de Film de la Veneția. Noua ecranizare a romanului scris în 1965 de autorul american Frank Herbert, considerat a fi una dintre cele mai importante și influente opere science fiction din toate timpurile, alături de seria Fundația a lui Isaac Asimov, a primit laude din partea majorității criticilor de film. Producția se mândrește cu o distribuție plină de staruri ale cinematografiei, printre care Timothée Chalamet, Zendaya, Josh Brolin, Javier Bardem, Dave Bautista, Rebecca Ferguson, Jason Momoa sau Oscar Isaac, notează BBC News

În The Guardian, filmul a primit cinci stele din partea criticului Xan Brooks, care a subliniat că „Dune” arată așa cum ar trebui să fie un blockbuster marca Hollywood.

„Epopeea fantastică a regizorului Denis Villeneuve ne spune că spectacolele cu buget mare nu trebuie să fie stupide sau hiperactive", a punctat Brooks, care a mai spus și că „Dune” este un „spectacol al descoperirii” și o invitație pentru spectator de „a se pierde în farmecul poveștii”.

Bazat pe romanul SF scris de Frank Herbert și publicat în 1965, „Dune” este o saga vastă și complexă, despre putere, politică, religie, trădare și moarte, toate pe fondul unei povești plasate într-un viitor extrem de îndepărtat.

Acțiunea poveștii gravitează în jrul lui Paul Atreides, interpretat de actorul american Timothy Chalamet, un tânăr prinț a cărui familie a acceptat să conducă planeta deșertică Arrakis, cunoscută sub numele de „Dune”. Planeta este singura sursă a unei prețioase mirodenii, numită „melanj” - cea mai de preț substanță din univers - care face posibile zborurile interstelare.

Cotidianul britanic The Telegraph susține că actorul Timothy Chalamet a interpretat în mod excepțional rolul lui Paul Atreides, iar „Dune” a fost etichetat drept „o producție uimitoare”, care merită cinci stele.

Criticul de film Robbie Collin a numit filmul regizorului canadian Denis Villeneuve drept o producție SF „măreță, neliniștitoare și învăluitoare”. Collin a mai adăugat că filmul „Dune”, cu un buget estimat la 165 de milioane de dolari, nu are cum să nu fie pe placul fanilor unei producții la fel de uimitoare: Game of Thrones.

Ziarul britanic The Independent a oferit, de asemenea, cinci stele pentru producția lui Denis Villeneuve, precizând că filmul se aseamănă mai mult cu producția „Stăpânul inelelor”/„Lord of the Rings”.

„Filmul lui Denis Villeneuve este atât de imens - la propriu, dar și din punct de vedere emoțional - încât îți copleșește simțurile”, a scris criticul de film Clarisse Loughrey. Cu toate acestea, ea a subliniat lipsa actorilor din Orientul Mijlociu sau din Africa de Nord în distribuție pentru a-i reprezenta pe fremeni, locuitorii Arrakisului, a căror limbă, îmbrăcăminte și cultură sunt atât de direct inspirate de triburile nomade arabe”.

Javier Bardem
Actorul spaniol Javier Bardem interpretează rolul unui Fremen. Sursă foto: Profimedia Images

Unii critici susțin totuși că filmul este cam plictisitor

La Londra, ziarul The Times a avut mult mai multe rezerve față de filmul regizat de Denis Villeneuve, acordând doar două stele noii ecranizări „Dune”. Criticul de film Kevin Maher a punctat că elementele vizuale ale producției sunt „uimitoare”, însă a precizat că drama „lipsește” și că, în general, filmul este „cam plictisitor”.

„Da, există câteva metafore politice interesante legate de Orientul Mijlociu, cum ar fi faptul că planeta Arrakis se aseamănă cu Irak, iar mirodenia e asociată cu petrolul, însă ca poveste narativă, producția este inertă, lipsită de viață", a subliniat Kevin Maher.

Adoptând o cale similară, criticul Owen Gleiberman a scris în revista americană Variety că „adaptarea lui Denis Villeneuve este un film uimitor și cea mai mare parte a sa are sens, dar construcția filmului este greșită”.

Ecranizarea „Dune”, o misiune aproape imposibilă

Romanul SF scris în 1965 de Frank Herbert rămâne cel mai vândut roman science fiction din istorie. „Dune” a fost urmat de alte 5 continuări care au loc în același univers imaginat de Herbert. Influența romanului „Dune” este una vastă, iar concepte ale acestei povești apar în multe filme, inclisvi în saga Războiul Stelelor.

Unii critici au argumentat că Urzeala Tronurilor este, de fapt, o versiune fantasy a Dune, date fiind casele nobiliare mereu în război din romanele lui George R.R. Martin și personajul mesianic central din acestea. Însă în ceea ce privește adaptorile cinematografice ale „Dune” din trecut, acestea au dezamăgit publicul, mai degrabă.

În anii ‘70, regizorul chilian Alejandro Jodorowsky a încercat să facă un film „blockbuster” pe baza cărții lui Frank Herbert, peliculă în care urmau să joacee artiști ca H.R. Giger, Orson Welles și Salvador Dali. Coloana sonoră urma să fie compusă de legendara trupă britanică Pink Floyd. Cu toate acestea, viziunea lui Jodorowsky s-a dovedit mult prea ambițioasă pentru un Hollywood care la momentul respectiv considera science fiction un gen riscant și lipsit de profitabilitate. Jodorowsky a încercat să adapteze această poveste, dar a rămas fără bani înainte să poată aduce acest film pe ecran.

"Dune" Red Carpet - The 78th Venice International Film Festival
Regizorul Denis Villeneuve și majoritatea actorilor care fac parte din distribuția filmului „Dune”, prezenți pe covorul roșu la Festivalul Internațional de Film de la Veneția. Sursă foto: Profimedia Images

Regizorul producției „Gladiatorul”, Ridley Scott, a petrecut aproape un an încercând să dezvolte o versiune cinematografică a „Dune”, însă a renunțat în final, pentru a face filmul Blade Runner, tot o producție științifico-fantastică, bazată însă pe un roman al lui Philip K. Dick.

La rândul său, regizorul american David Lynch a reușit în cele din urmă, în 1984, să transpună pe peliculă povestea „Dune”, doar că versiunea sa, în care l-a avut cap de afiș în distribuție pe actorul Kyle MacLachlan, nu a strălucit deloc la box-office și a fost imposibil de urmărit, potrivit criticilor.

La începutul anilor 2000, „Dune” a avut parte de o nouă adaptare, de data aceasta pentru TV. Canalul american de televiziune Syfy Channel, denumit la momentul respectiv Sci-Fi Channel, a produs o mini-serie cu 6 episoade numită „Frank Herbert’s Dune”, care a fost un succes suficient de mare încât să fie continuată de altă mini-serie care a combinat elemente din al doilea și treilea roman din saga Dune a lui Herbert.

Regizorul Denis Villeneuve, ale cărui filme anterioare includ producții precum Arrival și Blade Runner 2049, s-a declarat „optimist” că versiunea pe care a produs-o va evita capcanele în care au căzut producțiile anterioare. 

„Am tot auzit în ultimele decenii că este o sarcină imposibilă să adaptăm această carte", a declarat Villeneuve pentru Total Film, adăugând că „primul lucru pe care l-am făcut a fost să dovedim că filmul este frumos și popular. Și cred că am demonstrat asta”.

Soluția lui Denis Villeneuve a fost să împartă povestea în două părți, pentru a vedea dacă prima parte ar suficiente performanțe la box-office pentru a asigura o continuare. Într-un interviu acordat revistei Variety Fair în luna mai, Villeneuve chiar a spus: „nu aș fi fost de acord să regizez această adaptare a cărții într-un singur film, pentru că lumea Dune este prea complexă. Este o lume a cărei forță stă în detaliile sale”. 

„Când am citit cartea lui Frank Herbert, copil fiind, am fost fascinat de destinul lui Paul Atreides, felul în care identitatea sa este confruntată cu o altă cultură, relaţia sa cu natura și melancolia sa", a declarat Denis Villeneuve înainte de premiera filmului la Veneția. De altfel, filmul său, care are o durată de 2 ore și 35 de minute, a fost aplaudat timp de 8 minute la Festivalul de Film de la Veneția, după cum scrie Hollywood Reporter. 

Printre cei care au făcut posibilă realizarea producției „Dune” în regia lui Villeneuve se numără Eric Roth și Jon Spaihts, care au fost cooptați să se ocupe de scenariu în timp ce scriitorul SF Kevin J. Anderson a fost adus în echipa de producție în rolul de consilier pe partea de creație.

Cunoscutul cineast australian Greg Fraser a fost adus pentru a fi directorul de imagine al filmului, în timp ce Brian Herbert, fiul legendarului autor, care la rândul său a scris câteva continuări pentru seria Dune, a devenit producătorul executiv al filmului.

Totodată, compozitorul german Hans Zimmer, nominalizat de 11 ori la premiile Oscar, a scris coloana sonoră a filmului, confrom The Economist. 

„Onoarea vieții mele”

„Sper să reușim să facem și al doilea film”, le-a declarat actorul Chalamet jurnaliștilor de la BBC înainte de premiera de la Veneția. „Ar fi un vis să reușim să ne întâlnim și la premiera celei de-a doua părți”, a mai spus Timothy Chalamet, care a adăugat și că „oricum este deja un vis devenit realitate faptul că suntem aici. Pur și simplu, să joc în acest film a fost onoarea vieții mele”.

USA. Director- Denis Villeneuve and Timothee Chalamet filming a scene from (C)Warner Bros new film : Dune (2021). Plot: Feature adaptation of Frank Herbert's science fiction novel, about the son of a noble family entrusted with the protection of the
Regizorulul Denis Villeneuve (stânga) și actorul Timothy Chalamet (dreapta), în timpul ultimelor săptămâni pe platoul de filmare. Sursă foto: Profimedia Images

Ben Travis, editorul adjunct al Empire Magazine, cea mai citită revistă de film din lume, a acordat tot cinci stele filmului „Dune”, spunând că pentru fanii cărților Dune, a meritat așteptarea celei mai bune adaptări a filmului.

„Pentru adepții poveștilor științifico-fantastice, în special cei care au venerat de-a lungul anilor romanul lui Frank Herbert și au așteptat zeci de ani să fie adus pe ecran într-o încarnare mai reușită decât au reușit cineaștii anteriori, fără nicio greșeală, adaptarea lui Villeneuve este cea la care ați visat mereu", a subliniat Ben Travis.

Noul „Dune” și egalitatea dintre femei și bărbați 

Regizorul Denis Villeneuve a vrut să modernizeze rolul femeilor din Dune, acordând mai multă importanță unor personaje și schimbând sexul altora. 

„Joc rolul unei mame, concubină, care este și soldat. Denis a fost foarte respectuos față de cartea lui Frank, dar calitatea firului narativ a fost adusă la un nou nivel pentru majoritatea femeilor”, a declarat actrița Rebecca Ferguson despre rolul pe care îl va interpreta.

USA. Rebecca Ferguson in (C)Warner Bros new film : Dune (2021). Plot: Feature adaptation of Frank Herbert's science fiction novel, about the son of a noble family entrusted with the protection of the most valuable asset and most vital element in the gal
Actrița Rebecca Ferguson într-o scenă din filmul „Dune”, pe care l-a regizat Denis Villeneuve. Sursă foto: Profimedia Images

„Unul dintre lucrurile pe care îl iubesc cu privire la carte este echilibrul puternic dintre puterea masculină și cea feminină”, a declarat regizorul Villeneuve pentru Empire Magazine.

În ceea ce îl privește pe dr. Liet Kynes, ecologul imperial al planetei Arrakis și tatăl lui Chani, Villeneuve a ales să îl reprezinte nu ca un bărbat alb ci ca o femeie de culoare.

„Denis mi-a spus că erau prea puține femei în distribuție iar el mereu a fost foarte feminist, pro-femei și a dorit să scrie rolul pentru o femeie. Personajul reușește practic să păstreze pacea între oameni. Femeile sunt foarte bune la asta, deci de ce nu poate fi Kynes o femeie? De ce nu ar trebui Kynes să fie o femeie?”, a declarat actrița Sharon Duncan-Brewster despre rolul pe care îl interpretează.

Citește și: VIDEO. Primul trailer din „Dune”, vizionat de o jumătate de milion de oameni în prima oră după lansare

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trucul neobișnuit, ieftin și necunoscut de șoferi, prin care eviți aburirea parbrizului mașinii în timpul...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Un important bancher anunță momentul în care vom intra oficial în criză. „Cei 250 miliarde euro s-au dus 90%...
Newsweek
SURSE Pensia pe ianuarie poate întârzia și 10 zile. Casele de Pensii NU au calendarul plăților
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jennifer Lopez face furori în cea mai scurtă salopetă, în turneul de promovare pentru „Unstoppable”...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...