Succesul atacului rebelilor Houthi a scos la iveală vulnerabilitatea sistemului defensiv israelian

Data actualizării: Data publicării:
Reprezentare grafică a ripostei israeliene la atacul rebelilor Houthi. Foto: Profimedia Images
Reprezentare grafică a ripostei israeliene la atacul rebelilor Houthi. Foto: Profimedia Images

Un atac cu dronă al rebelilor Houthi din Yemen, în inima metropolei israeliene Tel Aviv, și încă unul de succes pentru rebeli, soldat cu moartea unei persoane și rănirea altor opt, este un fapt care stârnește îngrijorare la cel mai înalt nivel în Israel. Succesul atacului, care a provocat şi importante pagube materiale, a scos la iveală vulnerabilitatea sistemului defensiv israelian, comentează presa din Israel.

Armata israeliană (IDF) a afirmat că drona a zburat 16 ore (2.600 de kilometri din Yemen în Israel) și a fost detectată de forțele aeriene israeliene pe ecranele turnurilor de control cu 6 minute înainte să ajungă deasupra coastei orașului Tel Aviv, scrie ynetnews.com.

Potrivit armatei israeliene, drona a fost detectată de supravegherea aeriană, dar nu a fost doborâtă din cauza unei erori umane, la fel ca pe 7 octombrie anul trecut, când greşeala umană, generalizată însă la nivel de sisteme, a făcut ca invazia forţelor mișcării teroriste palestiniene Hamas să nu fie oprită la timp.

Israelul a anunțat că va răspunde atacului yemenit și că va fi important să o facă pe teritoriul dominat de rebelii Houthi.

Neonorarea acestei amenințări va crea o problemă vitală, aproape existențială credibilității internaționale a Israelului și va slăbi serios capacitatea de intimidare deja puternic afectată.

Ziariștii yemeniți contactați de posturile israeliene de știri au declarat că în Yemen, explozia dronei sinucigașe la Tel Aviv a fost recepționată ca o sărbătoare națională, care merită celebrată, chiar dacă se va plăti un preț greu pentru ea.

Atacuri și riposte

Rebelii houthi din Yemen au revendicat duminică responsabilitatea pentru lansarea "mai multor rachete balistice" asupra oraşului de coastă Eilat, din sudul Israelului, după ce statul israelian a bombardat sâmbătă portul yemenit Al Hodeida din Marea Roşie, într-un atac soldat cu cel puţin şase morţi şi circa 80 de răniţi grav, notează EFE, preluată de Agerpres.

Guvernul yemenit recunoscut la nivel internaţional a condamnat atacul israelian asupra principalului port al Yemenului, controlat de rebelii proiranieni houthi, apreciind că "va agrava şi mai mult criza umanitară" din ţară arabă.

Rebelii houthi din Yemen vor continua să atace Israelul şi nu vor respecta nicio regulă de angajament, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al grupului, Mohammed Abdulsalam, potrivit canalului de televiziune Al Jazeera din Qatar, la o zi după ce Israelul a lovit ţinte militare houthi în apropierea portului Al Hodeida din Yemen, omorând cel puţin şase persoane, relatează Reuters.

Abdulsalam a spus că nu vor exista "linii roşii" în răspunsul rebelilor houthi la Israel. "Toate instituţiile sensibile, la toate nivelurile lor, vor fi o ţintă pentru noi", a spus el.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale