Dronele iraniene au început să apară pentru prima dată pe cerul de deasupra Ucrainei cu doar o săptămână în urmă și s-au dovedit deja a fi o „problemă uriașă” pentru armata ucraineană, care are nevoie de tancuri și blindate moderne pentru a continua contraofensiva împotriva rușilor, scrie Politico.
Adriana Arehta, sergent în forțele armate ucrainene, a spus că dronele care decolează din Crimeea au atacat unitatea sa din forțele speciale care luptă în apropiere de orașul Herson din sudul țării. Dronele folosite de ruși au trecut de sistemele de apărare ale soldaților ucraineni și au aruncat bombe asupra pozițiilor lor, distrugând două tancuri cu tot cu echipaj.
„Este foarte dificil să vezi aceste drone pe radare”, a explicat Arehta, care a călătorit în Washington D.C. săptămâna trecută, ea făcând parte dintr-o delegație de soldați ucraineni. „Este o problemă uriașă”.
În ultimele săptămâni, Rusia a folosit în Ucraina mai multe drone de luptă Shahed și Mohajer importate din Iran, obținând rezultate devastatoare.
Unele dintre ele au lovit poziții de pe câmpul de luptă, distrugând tancuri și blindate, în timp ce altele au lovit infrastructura civilă, inclusiv în orașul port Odesa.
Dronele iraniene au schimbat regulile jocului în Ucraina
În discursul său de vineri seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că forțele de apărare antiaeriană ale țării sale au doborât cel puțin 10 drone în regiunea Dnipropetrovsk și Odesa.
Forțele Aeriene ale Ucrainei au spus că aparatele doborâte erau drone kamikaze Shahed-136 și drone Mohajer-6 înarmate, care pot fi folosite și pentru misiuni de recunoaștere.
Dar, în interviuri, un activist și trei soldați ucraineni au spus că dronele iraniene reprezintă un pericol major atât pentru soldați, cât și pentru civili. Din moment ce au început să fie folosite pe câmpul de luptă din Ucraina, este imperativ ca Occidentul să trimită armament modern trupelor ucrainene care încearcă să recâștige cât mai mult teritoriu înainte de venirea iernii, au spus ucrainenii.
Dronele iraniene par să fi schimbat regulile jocului în Ucraina. Ele au o dimensiune relativ mică și zboară la o altitudine foarte joasă, reușind să scape de radar. Arehta a spus că ar putea să le doboare cu rachete Stinger, dar numai pe timp de zi pentru că armele livrate de SUA nu au sistem de vedere pe timp de noapte.
„Trebuie să fiu pregătită împotriva elicopterelor rusești pe o parte și dronelor iraniene pe cealaltă parte”, a spus Arehta. „Este foarte greu să acoperi o zonă atât de mare cu Stinger-e și alte arme care pot lovi aceste drone.”
„Tancurile sovietice nu funcționează deloc iarna”
Forțele ucrainene luptă acum împotriva rușilor pe două fronturi: avansează dinspre est în zona râului Oskil înspre Donbas și, în sud, înspre Herson.
După ce au reușit să elibereze aproape toată regiunea Harkov la începutul lunii, contraofensiva Kievului a încetinit. Soldații ucraineni se confruntă acum cu trupele ruse în tranșele din Donbas, acolo unde cele două părți s-au luptat încă din 2014.
În nord-estul țării, soldații ucraineni au încercat să recupereze teritoriul în Toyote și alte mașini civile, care sunt vulnerabile în fața atacurilor cu drone, din cauză că blindatele lor au fost distruse, potrivit Ivannei Ciobaniuk, un medic care a activat în apropiere de Harkov.
Tancurile vechi din era sovietică pe care le folosesc trupele ucrainene au o grămadă de probleme, a spus Arehta. Soldații primesc de multe ori mesaje de eroare când folosesc sistemul de ochire. În plus, nu există sisteme de protecție împotriva focului, ceea ce înseamnă că trebuie să folosească un mic extinctor agățat în exteriorul tancului dacă sunt loviți.
Iarna, „tancurile sovietice nu funcționează deloc”, a spus Arehta. Ucraina are nevoie de echipament modern – blindate Bradley și Humvee-uri – pentru a avansa pe câmpul de luptă în timp ce sunt bombardați de artileria rusească.
„M-am săturat să îmi pierd prietenii”, a spus Arehta. „Uneori le spun 'la mulți ani' pe rețelele sociale, pe Facebook, și răspunsul este: '[această persoană] a murit'.”