Analiză Donald Trump și Nikki Haley, „finaliștii” republicanilor intră în prima confruntare directă. Ce spun sondajele despre votul anti-Trump

Adrian Dumitru Data publicării:
colaj cu Donald Trump pe stânga și Nikki Haley pe dreapta
Trump și Haley au rămas ultimii candidați în cursa preliminarelor republicane pentru nominalizarea la Casa Albă. Foto: Profimedia Images

Ieșirea din cursa prezidențială a guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, duminică seară, a transformat alegerile preliminare republicane într-o competiție cu doar doi candidați – fostul președinte Donald Trump și fosta guvernatoare a Carolinei de Sud, Nikki Haley. Deși datele problemei ar putea să nu se schimbe radical, în condițiile scorului uriaș pe care Trump îl are în sondaje, „moderații” republicani au, în sfârșit, ce și-au dorit încă de la începutul campaniei – coalizarea votului anti-Trump în spatele unui singur candidat.

Alegerile din statul Iowa, de săptămâna trecută, au produs prima imagine a felului în care vor decurge preliminarele republicane din acest ciclu electoral – Donald Trump s-a impus din nou ca favorit pentru nominalizare, în ciuda încercărilor celor doi principali contracandidați, deSantis și Haley, de a ocupa incontestabil locul candidatului anti-Trump.

Cu o victorie de 51% în Iowa și după ce a câștigat toate comitatele din stat, cu excepția unuia singur (în favoarea lui Haley), Trump a arătat din nou Americii că votanților lui puțin le pasă de problemele sale cu legea și de faptul că a comis un act de trădare pe 6 ianuarie 2021 împotriva constituției pe care a jurat să o apere.

În fapt, problemele sale cu legea ar putea să fie chiar un factor de stimulare pentru mulți dintre votanții trumpiști, pe care fostul președinte a reușit să-i convingă că de fapt nu a pierdut alegerile din 2020, iar toate dosarele împotriva sa sunt o „vânătoare de vrăjitoare” prin care adversarii săi politici democrați încearcă „să-l scoată din joc” în afara competiției electorale.

Rezultatul din New Hampshire, crucial pentru Nikki Haley

Marți, începe a doua competiție de pe calendarul preliminarelor cu noi alegeri în statul New Hampshire. Pentru Nikki Haley, acest scrutin, dar și cel care îi va urma în Carolina de Sud, este esențial și îi va arăta dacă mai are vreun sens să-și continue campania. 

New Hampshire, un stat tradițional competitiv în aritmetica electorală a alegerilor prezidențiale americane, a arătat fluctuații în sondaje și este unul dintre puținele state în care a părut că dominația lui Trump este mult mai puțin certă. Acolo, sondajele arătau un scor cu două cifre inclusiv pentru Chris Christie, fostul guvernator al statului New Jersey, care s-a profilat ca cel mai radical adversar al lui Donald Trump și singurul care a contestat minciunile fostului președinte legate de alegerile din 2020. 

Cel mai probabil, acest vot anti-Trump destul de solid, i se va transfera lui Haley, în condițiile în care Christie s-a retras din cursă înainte de începerea votului efectiv. 

Totuși, o pluralitate a republicanilor din New Hampshire încă îl preferă pe Trump - în cel mai slab moment al său din cursă, Trump avea 41%, departe de o majoritate absolută a republicanilor din stat, dar și de departe candidatul cu cel mai mare sprijin. Acum, după ce cursa a devenit un „duel” cu Haley, Trump are 50,8%, în timp ce Haley ar avea sprijinul a 36,6%, conform sondajelor FiveThirtyEight.

În același timp, Haley va vrea să-și continue campania până la preliminarele din Carolina de Sud, statul ei de origine, acolo unde speră la „totul sau nimic” - ceva mai puțin decât o victorie acolo ar însemna, foarte probabil finalul campaniei sale. Sondajele nu arată prea bine, însă - tot conform unui sondaj FiveThirtyEight, Trump are un avans dominator de 60,9%, față de scorul mai puțin decât modest al lui Haley de 24,8%.

Cine este Nikki Haley, ultima contracandidată a lui Trump

Fiică de imigranți indieni care au deschis un magazin de îmbrăcăminte de succes într-o zonă rurală a Carolinei de Sud, Haley și-a construit reputația din abordarea temelor de egalitate de gen și de rasă într-o manieră ceva mai credibilă decât alți republicani.

Ea a încercat, de asemenea, să se profileze drept o apărătoarea a intereselor americane pe scena internațională. Ea a ajuns în atenția națională în 2015, când, din funcția de guvernatoare a promulgat o lege care prevedea îndepărtarea steagului Confederației de pe domeniul capitoliului din Carolina de Sud, la puțin timp după ce nouă oameni de culoare au fost uciși de un adept al supremației albilor.

Deși este puțin probabil, dacă Haley ar câștiga nominalizarea republicanilor, ea ar fi prima femeie care ajunge să fie candidata partidului la prezidențiale și prima candidată non-albă.

Haley s-a distanțat în mod repetat de Donald Trump în perioada de final a președinției acestuia, mai ales după asaltul mortal de la Capitoliu. Între timp, însă, ea și-a nuanțat poziția față de fostul președinte, spunând că acesta „are un rol important de jucat” în partid. 

Deși i-a criticat pe republicanii care au mințit cu privire la rezultatul alegerilor din 2020, ea a făcut campanie pentru mulți trumpiști care susțineau minciuna lui Trump la alegerile intermediare din 2022.

Haley se recomandă pe sine însăși drept antidotul la „haosul” lui Trump, termenul pe care-l folosește pentru că îi este teamă să vorbească clar și direct despre problemele cu legea și despre trădarea comisă de fostul ei șef.

În fapt, oricât de mult ar încerca să se poziționeze ca diferită de fostul președinte, Haley nu este foarte departe din punct de vedere ideologic de Trump și are cu siguranță nevoie și de votanții acestuia dacă ar ajunge să obțină nominalizarea.

Cum funcționează procesul electoral

Un total estimat de 2.467 de delegați vor participa la Convenția Națională Republicană (RNC) din 2024, acolo unde vor fi nominalizați oficial candidatul pentru președinte și cel pentru vicepreședinte.

40% dintre aceștia vor fi delegați „angajați” unui candidat, ca urmare a rezultatului alegerilor preliminare. Candidații primesc, proporțional, pe baza rezultatului votului în statul respectiv, un număr din acești delegați.

Unele state au reguli legate de praguri electorale – între 4 și 20 procente trebuie să obțină un candidat pentru a putea avea delegați la Convenție din partea unui anume stat. Alte state funcționează pe principiul „câștigătorul ia totul” și alocă toți delegații candidatului câștigător.

Alte state au reguli mixte – New York, de exemplu, funcționează pe baza unei alocări proporționale cu excepția cazului în care un candidat obține majoritate absolută, caz în care primește toți delegații statului.

În jur de 119 de delegați sunt „neangajați”, în sensul că pot vota cu cine doresc la RNC. Convenția Națională Republicană va avea loc între 15 și 18 iulie.

harta preliminare republicane
Calendarul preliminarelor republicane din 2024 pe state. Hartă: Adrian Dumitru/Digi24.ro
  • Iowa - 15 ianuarie - câștigată de Donald Trump
  • New Hampshire - 23 ianuarie
  • Nevada - 6 și 8 februarie
  • Carolina de Sud - 24 februarie
  • Michigan - 27 februarie și 2 martie
  • Idaho, Missouri - 2 martie
  • Washington DC - 1 și 2 martie
  • Dakota de Nord - 4 martie
  • Super Tuesday (ziua în care au loc alegeri preliminare în 14 state și este, deobicei, definitorie pentru restul competiției electorale pentru că produce un favorit clar. În cazul alegerilor din 2024, dacă Haley ajunge până în acest punct al competiției, va trebui să demonstreze o campanie viabilă și să câștige măcar o parte dintre cele 14 state) - 5 martie
  • Guam - 9 martie
  • Puerto Rico - 10 martie
  • Georgia, Hawaii, Mississippi, Washington - 12 martie
  • Arizona, Florida, Illinois, Kansas, Ohio - 19 martie
  • Louisiana - 23 martie
  • Connecticut, Delaware, New York, Rhode Island, Wisconsin - 2 aprilie
  • Wyoming - 18-20 aprilie
  • Pennsylvania - 23 aprilie
  • Indiana - 7 mai
  • Maryland, Nebraska, Virginia de Vest - 14 mai
  • Kentucky, Oregon - 21 mai
  • Montana, New Jersey, New Mexico, Dakota de Sud - 4 iunie
  • Convenția Națională Republicană - 15-18 iulie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...