Donald Trump l-ar putea transforma pe Elon Musk într-un oligarh american (Politico)

Data publicării:
Elon Musk Interviews Donald Trump on X
Foto: Profimedia Images

Posibila incursiune a lui Musk în Guvern ar fi o evoluție remarcabilă pentru miliardar. Planul fostului președinte Donald Trump de a-l numi pe Elon Musk la conducerea unei comisii pentru eficiența guvernului ar propulsa cel mai bogat om din lume într-un rol fără precedent: oligarh american, scrie Politico.

Detaliile comisiei și implicarea lui Musk sunt încă vagi, dar orice rol oficial în guvern i-ar oferi un control mai mare miliardarului care deține al Tesla, SpaceX, compania de sateliți Starlink și platforma de social media X — companii emblematice care au beneficiat de contracte federale, credite fiscale și stimulente guvernamentale.

„Este ca un semnal de alarmă, tot felul de conflicte de interese”, a spus Danielle Brian, președinta Proiectului pentru Supravegherea Guvernului.

Dincolo de posibilele interese concurente, incursiunea lui Musk în guvern ar reprezenta o dezvoltare remarcabilă pentru mogulul tehnologic, care ar avea practic un rol la cel mai înalt nivel în afaceri, producție, media și Washington.

În același timp, oferindu-i lui Musk o poziție în viitoarea sa administrație, s-ar încadra perfect în abordarea lui Trump față de guvernare. Fostul președinte a numit miliardari precum Wilbur Ross și Steven Mnuchin în Cabinetul său, deși aceștia aveau profiluri publice mult mai mici decât Musk — și mai puține de câștigat direct din implicarea lor.

„Musk este cel mai recent exemplu de tip complet obsedat de tehnologie, cu o mentalitate inginerească, din Silicon Valley, care privește Guvernul și spune «Cât de greu poate fi? Lăsați-mă să mă ocup de asta și o rezolv pentru voi»”, a spus Peter Leyden, fondatorul firmei de previziune strategică Reinvent Futures și fost editor-șef la Wired. „Au mai existat astfel de personaje înainte și el este doar cel mai recent”.

Implicarea lui Musk în politică nu este surprinzătoare pentru cei care l-au urmărit evoluând de la inovator în domeniul mașinilor electrice la antreprenor spațial și proprietar al X (și troll online al liberalilor). Dar experții în tehnologie spun că Washingtonul poate fi un teren dificil pentru un om de afaceri din Silicon Valley neobișnuit cu complexitățile birocrației federale.

„Întotdeauna a fost un o persoană care adoptă opinii contrare majorității” a spus Will Rinehart, cercetător senior la American Enterprise Institute. „A lucrat la mașini electrice când nimeni nu era interesat de mașini electrice. A lucrat la spațiu când nimeni nu era interesat de spațiu”.

„Asta l-a împins într-un spațiu unde a se opune opiniei majorității are valoare pentru el”.

Musk s-a descris în trecut ca fiind moderat, dar și-a schimbat loialitatea față de Trump, susținându-l oficial după tentativa de asasinat din iulie.

„Aștept cu nerăbdare să servesc America dacă va apărea ocazia”, a scris Musk pe X, „Nu este nevoie de plată, titlu sau recunoaștere”.

Ca și Trump, Musk și-a exprimat ostilitatea față de supravegherea Guvernului — în special în California.

Miliardarul a avut conflicte de lungă durată cu Guvernul profund albastru al statului și s-a ciocnit adesea cu interesele puternice ale muncii din stat. La începutul pandemiei, a sfidat ordinele locale de sănătate publică și a continuat să fabrice mașini la fabrica Tesla din Fremont, în ciuda amenințării COVID-19, ulterior a dat în judecată pentru a bloca ceea ce a numit restricții „fasciste” și a amenințat că va muta sediul central în afara statului.

A ajuns să mute operațiunile unei companii în Texas mai târziu în acel an, dar a continuat să extindă amprenta Tesla în California. A făcut amenințări similare de retragere la începutul acestui an când, indignat de noile măsuri de protecție pentru tinerii LGBTQ+, a promis să mute X și SpaceX în statul Texas. Luna trecută, a anunțat că platforma de social media va închide birourile din centrul orașului San Francisco, relocând angajații în Palo Alto și San Jose din apropiere.

Musk s-a confruntat, de asemenea, cu controale legale pentru practicile sale de muncă la Tesla și X. Un judecător din California a constatat că el și alți directori ai Tesla au încălcat legile muncii în 2017 și 2018, sabotând încercările de organizare a lucrătorilor. Sute de foști angajați Twitter l-au dat în judecată după achiziția sa de 44 de miliarde de dolari a platformei de social media în 2022, acuzându-l că nu a plătit despăgubiri.

Lorena Gonzalez, șefa Federației Muncii din California, a schimbat replici tăioase cu miliardarul timp de ani de zile. Ea a remarcat că legiuitorii statului îl priveau adesea pe Musk ca pe un atu pentru stat — oferind Tesla milioane în subvenții și promovând-o ca o companie emblematică din California.

„Produsul său era adesea etichetat ca eco”, a spus ea. „Dar nu era nimic la el care să sugereze că era un progresist sau un liberal.”

Solicitat să comenteze, Musk nu a răspuns la această cerere.

Impulsul lui Musk de a intra în politica națională a crescut odată cu achiziția Twitter în 2022, pe care ulterior a redenumit-o X. A supravegheat imediat concedieri în masă și a implementat o nouă viziune de promovare a libertății de exprimare — reforme care au atras critici partizane, acuzându-l că permite dezinformarea și hărțuirea pe platformă. Sub conducerea lui Musk, valoarea X a scăzut vertiginos și investitorii au pierdut peste 24 de miliarde de dolari.

La conferința Reboot de joi, organizată de think tank-ul tech de dreapta Foundation for American Innovation, participanții au fost în mare parte indiferenți sau neatenți la promisiunea îndrăzneață a lui Musk de a conduce comisia lui Trump.

Patrick Blumenthal, fondatorul fondului de capital de risc Anomaly, a sugerat că, având în vedere lipsa aparentă de legătură cu vreunul dintre proiectele tehnologice ale lui Musk, aceasta reflectă un anumit nivel de diletantism, nu neobișnuit în lumea tehnologiei.

„Tehnologia și politica, într-o anumită măsură, cred că sunt incompatibile”, a spus Blumenthal. „Dar ai o industrie plină de oameni inteligenți, așa că este inevitabil ca unii dintre ei să vrea să vadă dacă acea inteligență funcționează și într-un alt domeniu”.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum afli cu 25 de secunde înainte să se producă un cutremur în România și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu