Donald Trump își va primi sentința în cazul Stormy Daniels după alegerile prezidențiale. Cum motivează judecătorul decizia
Donald Trump va fi condamnat în dosarul său penal de la New York, în celebrul caz Stormy Daniels, după alegerile prezidențiale, a anunțat vineri judecătorul Juan Merchan. Acesta spune că va da verdictul pe 26 noiembrie, dacă va fi necesar, într-un răspuns la solicitarea avocaților lui Trump de a respinge condamnarea penală în baza imunității prezidențiale.
Trump a fost condamnat în mai pentru 34 de acuzații de falsificare a dosarelor de afaceri pentru a acoperi o plată în bani către o vedetă de filme pentru adulți, Stormy Daniels, care a pretins că a avut o aventură cu fostul președinte. Dar condamnarea lui Trump a fost suspendată timp de luni de zile după ce avocații lui Trump au făcut eforturi pentru respingerea acesteia după decizia Curții Supreme privind imunitatea prezidențială, notează CNN.
Merchan a menționat viitoarele alegeri prezidențiale în decizia sa de a amâna pronunțarea sentinței, spunând că o parte din motivul pentru care a făcut acest lucru a fost să evite părerea că sentința ar intenționa să influențeze alegerile din noiembrie.
„Amânarea deciziei privind moțiunea și condamnarea, dacă este necesar, ar trebui să înlăture orice sugestie conform căreia Curtea ar fi emis vreo decizie sau ar fi impus o sentință fie pentru a oferi un avantaj oricărui partid politic și/sau orice candidat, fie pentru a crea un dezavantaj”, a spus Merchan.
Pe lângă amânarea sentinței până pe 26 noiembrie, Merchan a mai spus că va decide cu privire la moțiunea lui Trump de a anula verdictul din cauza deciziei de imunitate a Curții Supreme din 12 noiembrie, care este tot după alegeri. Merchan a scris în scrisoarea sa că Curtea Supremă „a dat o decizie istorică și intruzivă” cu hotărârea sa de imunitate.
Purtătorul de cuvânt al biroului de campanie al lui Trump, Steven Cheung, a răspuns deciziei, spunând: „Nu ar trebui să existe nicio condamnare în vânătoarea de vrăjitoare și interferența electorală a procurorului din Manhattan”.
„Așa cum a impus Curtea Supremă a Statelor Unite, acest caz, împreună cu toate celelalte farse Harris-Biden, ar trebui respins”, a spus Cheung.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Decizia de a amâna sentința până după alegerile din 5 noiembrie marchează încă o întârziere ca în toate cazurile penale ale lui Trump de de la inculparea sa de patru ori – la New York, Florida, Washington, DC și Georgia – în 2023. Dosarul documentelor clasificate a fost respins de judecător în iulie – deși consilierul special face apel la această decizie – în timp ce celelalte două cazuri legate de 6 ianuarie sunt în așteptare și nu vor avansa înainte de alegeri.
Singurul rechizitoriu care a intrat în judecată anul acesta a fost dosarul de la New York, care s-a încheiat cu verdictul de vinovăție din mai. Acum, condamnarea în acel proces – cu întrebarea dacă va fi impusă o pedeapsă cu închisoarea – nu va avea loc decât după alegeri, dacă se va întâmpla.
Merchan a recunoscut natura istorică a procesului lui Trump în decizia sa de a respinge sentința fostului președinte până după alegeri.
„Această chestiune este una singură, într-un loc unic în istoria acestei Națiuni, iar această Curte a prezidat-o încă de la început – de la acuzare până la verdictul juriului și o mulțime de moțiuni și alte chestiuni între ele. Dacă această Curte ar decide, după o analiză atentă a deciziei Curții Supreme în cauza Trump, că acest caz ar trebui să continue, se va confrunta cu una dintre cele mai critice și mai dificile decizii cu care se confruntă un judecător de judecată - condamnarea unui inculpat găsit vinovat de crime de către un juriu unanim format din colegii săi”, a scris Merchan.
„Membri ai acestui juriu au lucrat cu sârguință în acest caz, iar verdictul lor trebuie respectat și abordat într-o manieră în care să nu fie diluat de importanța viitoarelor alegeri prezidențiale”, a continuat el. „La fel, dacă este necesar, inculpatul are dreptul la o audiere de condamnare care îi respectă și protejează drepturile constituționale.”
Este a doua oară când Merchan a amânat sentința în acest caz. Merchan și-a amânat sentința inițială din iulie cu două luni după ce avocații lui Trump i-au cerut lui Merchan să anuleze verdictul de vinovăție în lumina deciziei Curții Supreme privind imunitatea prezidențială.
Săptămâna trecută, Trump a încercat să trimită cazul în instanța federală, invocând decizia Curții Supreme din această vară cu privire la imunitatea prezidențială, dar un judecător federal a respins rapid cererea în ziua următoare, fără a lua în considerare alte argumente din partea lui Trump sau a procurorului districtual din Manhattan. Avocații lui Trump fac apel la această decizie.
După ce a depus acea petiție federală, echipa juridică a lui Trump i-a cerut, de asemenea, lui Merchan să lase acel litigiu să se desfășoare în instanța federală și să se abțină de la a emite o decizie privind imunitatea prezidențială. Merchan a remarcat încercările de a muta cazul la tribunalul federal în scrisoarea sa de vineri.
Avocații lui Trump au susținut că rechizitoriul ar trebui respins sau cel puțin condamnarea sa ar trebui anulată, deoarece decizia Curții Supreme privind imunitatea prezidențială impune că anumite probe din proces, cum ar fi mărturia fostului consilier de la Casa Albă Hope Hicks și tweet-urile trimise de Trump în timp ce în funcție, nu ar fi trebuit să ajungă în fața juriului.
Procurorii au răspuns că condamnarea ar trebui să rămână și că dovezile prezentate la proces au fost „covârșitoare”.
Merchan spusese că se va pronunța asupra imunității pe 16 septembrie. El plănuise să-l condamne pe Trump, dacă va fi necesar, două zile mai târziu.
Dar avocații lui Trump i-au cerut lui Merchan să amâne această dată până după alegeri, argumentând parțial că nu vor avea suficient timp pentru a contesta decizia judecătorului.
Amânarea înseamnă că condamnarea penală a lui Trump – care a dominat atât timpul lui Trump, cât și știrile în timpul primăverii – nu va reveni în prim-planul campaniei prezidențiale în ultimele săptămâni ale cursei. De asemenea, ar putea însemna că alegerile nu vor interfera cu nicio sentință pe care Merchan ar putea-o impune.
Trump ar putea fi condamnat până la patru ani de închisoare, dar Merchan nu este obligat să-l trimită pe Trump după gratii și ar putea alege să impună o pedeapsă mai mică, cum ar fi probațiune, reținere la domiciliu, muncă în folosul comunității sau o amendă.
Editor : M.I.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News