Doi piloți ar fi adormit în timpul zborului și au ratat aterizarea, în timp ce făceau o cursă din Sudan către Etiopia, relatează CNN.
Incidentul a avut loc la bordul unui Boeing 737-800 al companiei Ethiopian Airlines, pe ruta Khartoum-Addis Abeba, potrivit unui raport publicat de site-ul de știri Aviation Herald.
Datele obținute de publicație arată că că aeronava naviga la 11.200 de metri altitudine, pe pilot automat, și a ratat coborârea pe Aeroportul Internațional Bole din Addis Abeba, destinația sa, pe 15 august.
Controlorii de trafic nu a reușit să ia legătura cu echipajul, deși au făcut mai multe încercări de a-i contacta pe piloți. Cu toate acestea, s-a declanșat o alarmă când avionul a depășit pista și și-a continuat zborul. Aceasta i-ar fi trezit pe piloți.
Aeronava a început ulterior să coboare, aterizând în siguranță după aproximativ 25 de minute.
Datele sistemului de supraveghere ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) arată că aeronava a depășit pista pista, înainte de a începe coborârea și a face manevrele de aterizare.
Analistul de aviație Alex Macheras și-a exprimat pe Twitter șocul față de „incidentul profund îngrijorător”, despre care sugerează că ar fi putut fi rezultatul epuizării piloților.
„Oboseala piloților nu este nimic nou și continuă să reprezinte una dintre cele mai importante amenințări la adresa siguranței aeriene la nivel internațional”, a scris el.
Incidentul are loc la doar câteva luni după ce piloții a două companii americane, Southwest Airlines și Delta Air Lines, și-au avertizat directorii că epuizarea piloților este în creștere și i-au îndemnat să trateze oboseala și greșelile rezultate din aceasta ca pe un risc pentru siguranță.
„Oboseala, atât acută, cât și cumulativă, a devenit amenințarea numărul unu pentru siguranța Southwest Airlines”, a spus asociația piloților companiei.
În luna mai, ziarul italian La Repubblica a relatat că un pilot ITA a fost concediat după ce „a adormit” în timpul unui zbor între New York și Roma.
Copilotul era într-un interval de o „odihnă autorizată” în acel moment, ceea ce a făcut ca avionul Airbus A330 să piardă comunicarea cu controlorii de trafic aerian timp de zece minute, potrivit publicației.
Editor : M.B.