Doi morți și zeci de răniți la un protest antiguvernamental din Bangladesh. Manifestanții cer demisia primului ministru
Data publicării:
Două persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite în confruntările din Bangladesh, marți, între demonstranții antiguvernamentali și poliție, în prima zi a unui protest anunțat pentru 3 zile, prin care oamenii cer demisia prim-ministrului Sheikh Hasina, transmite Reuters.
Principalul Partid Naționalist din Bangladesh (BNP) de opoziție a cerut blocarea drumurilor timp de trei zile, ca răspuns la ciocnirile dintre susținătorii partidului și poliția de duminică, în care un polițist a fost ucis și peste 100 de persoane au fost rănite.
Partidul i-a cerut lui Hasina să demisioneze pentru a permite ca alegerile programate pentru ianuarie să aibă loc sub un guvern interimar neutru. Guvernul a respins cererea.
Un oficial de poliție din districtul central Kishoreganj, unde au avut loc confruntările, a declarat că doi protestatari au fost uciși și zeci de persoane, inclusiv 15 polițiști, au fost rănite.
„Au izbucnit ciocniri cu manifestanții când ne-au atacat”, a spus oficialul de poliție, care a refuzat să fie identificat, adăugând că nu este clar cum au fost uciși cei doi.
„A trebuit să tragem gloanțe de cauciuc pentru a ține situația sub control”, a spus el.
Un lider al BNP a condamnat poliția, spunând că acţionează la ordinul guvernului.
„Această ucidere brutală a poliției este lașă. Sheikh Hasina a acordat poliției licență de a ucide fără discernământ pentru a opri mișcarea de restabilire a democrației”, a declarat secretarul general al BNP, Ruhul Kabir Rizvi.
Mai multe autobuze au fost incendiate în capitala Dhaka, iar poliția îmbrăcată în echipament de revoltă a fost postată la intersecțiile principale de drumuri.
„Este foarte normal să ne fie frică în timpul unor astfel de greve și blocaje, mai ales când autobuze publice sunt arse. Se pare că ne confruntăm în mod deliberat cu riscuri, ieşind pe teren în aceste perioade. Dar ce altceva putem face?”, a întrebat Adam Hossain, un localnic din Dhaka.
Hasina a ajuns la putere în 2009 și a fost părtașă la câțiva ani de creștere economică puternică, dar a fost acuzată de încălcarea drepturilor omului, de reprimarea libertății de exprimare și suprimarea disidenței prin încarcerarea criticilor.
Guvernul neagă acuzațiile, dar este sub presiunea țărilor occidentale pentru a organiza alegeri libere și corecte. Statele Unite au declarat că vor restricționa vizele pentru cetățenii din Bangladesh care subminează procesul democratic.
Acuzațiile de fraudare a voturilor și suprimarea opoziției, respinse de guvern, au distrus alegerile din 2014 și 2018.