DOCUMENT. Ce prevede noul concept strategic al NATO: „Rusia este cea mai mare amenințare pentru securitatea aliaților”

Data actualizării: Data publicării:
Trudeau Nato, Madrid, Spain - 29 Jun 2022
NATO nu urmărește o confruntare și nu reprezintă nicio amenințare pentru Federația Rusă, se prevede în Noul Concept Strategic. Foto: Profimedia Images

NATO a adoptat miercuri, la summitul de la Madrid, noul Concept Strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Rusia şi de China. În plus, documentul include și invitația oficială către Finlanda şi Suedia pentru ca cele două state să devină membre ale Alianței.

Noul concept strategic al NATO este disponibil integral aici.

Astăzi, liderii statelor NATO și-au exprimat susținerea pentru noul Concept Strategic. Noul Concept Strategic stipulează clar că Rusia reprezintă cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii noastre”, a declarat  secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă organizată la summitul NATO de la Madrid.

În actuala formă a Conceptului, aliații din NATO afirmă și că politicile coercitive ale Chinei constituie provocări la adresa intereselor, securităţii şi a valorilor noastre. 

Conceptul prezintă şi poziţia noastră comună privind combaterea terorismului, precum şi a ameninţărilor cibernetice şi hibride", a mai declarat Jens Stoltenberg. 

Astăzi, liderii NATO au luat decizia istorică de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Acordul obţinut aseară de Turcia, Finlanda şi Suedia a deschis drumul spre această decizie. Aş vrea să mulţumesc Turciei, Finlandei şi Suediei pentru acceptarea invitaţiei mele de organizare a negocierilor pentru a găsi un drum unitar înainte. Este un acord bun pentru Turcia, este un acord bun pentru Finlanda şi Suedia, este un acord bun pentru NATO, a subliniat Jens Stoltenberg.

Ideile principale ale Noului Concept Strategic al NATO

Elaborat și adoptat în contextul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina și a unei lumi imprevizibile, Conceptul Strategic reafirmă faptul că scopul principal al NATO este de a asigura apărare colectivă, pe baza unei abordări la 360 de grade. Acesta definește cele trei sarcini principale ale Alianței:

  • descurajarea și apărarea;
  • prevenirea și gestionarea crizelor;
  • securitatea prin cooperare.

Subliniem necesitatea de a ne consolida în mod semnificativ descurajarea și apărarea, întrucât reprezintă coloana vertebrală a angajamentului nostru în temeiul articolului 5 de a ne apăra reciproc”, au transmis liderii NATO.

Rusia reprezintă cea mai semnificativă amenințare pentru NATO

„Războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei a spulberat pacea și a modificat grav mediul nostru de securitate. Invazia sa brutală și ilegală, încălcările repetate ale dreptului internațional umanitar și atacurile și atrocitățile odioase au cauzat suferințe și distrugeri de nespus. O Ucraină puternică și independentă este vitală pentru stabilitatea zonei euroatlantice. Comportamentul Moscovei reflectă un model de acțiuni agresive ale Rusiei împotriva vecinilor săi și a comunității transatlantice mai largi”, se prevede în document.

Federația Rusă reprezintă cea mai semnificativă amenințare directă la adresa tuturor aliaților NATO și la adresa păcii euroatlantice”, spun liderii NATO.

Aliații NATO consideră că Rusia urmărește să stabilească sfere de influență și control direct prin constrângere, agresiune și anexare. Folosește mijloace convenționale, cibernetice și hibride împotriva noastră și a partenerilor noștri. Vedem dorința dovedită de a folosi forța pentru a submina ordinea internațională bazată pe reguli. Federația Rusă își modernizează capacitatea nucleară și are scopul de a destabiliza țările din Flancul Estic și Flancul Sudic”, se mai arată în noul concept strategic al Alianței.

NATO nu urmărește o confruntare și nu reprezintă nicio amenințare pentru Federația Rusă. Vom continua să răspundem amenințărilor și acțiunilor ostile rusești într-un mod unit și responsabil”, mai precizează documentul.

Aderarea Ucrainei la NATO

„Viziunea noastră este clară: ne dorim să trăim într-o lume în care suveranitatea, integritatea teritorială, drepturile omului și dreptul internațional sunt respectate și în care fiecare țară își poate alege propria cale, liberă de agresiune, constrângere sau subversiune. Lucrăm cu toți cei care împărtășesc aceste obiective. Suntem împreună, ca Aliați, pentru a ne apăra libertatea și pentru a contribui la o lume mai pașnică”, se arată în documentul aprobat de cei 30 de lideri ai NATO.

Punctul 41 din noul document de concept strategic al NATO din 2022 abordează direct posibilitatea ca Ucraina să se alăture alianței în viitor. 

„Securitatea țărilor care aspiră să devină membre ale Alianței este înrudită cu a noastră. Susținem cu fermitate independența, suveranitatea și integritatea teritorială a acestora. Vom consolida dialogul politic și cooperarea cu cei care urmăresc să se alăture Alianței, să contribuie la întărirea rezistenței lor împotriva interferențelor maligne, să le construim capacitățile și să ne sporim sprijinul practic pentru a-și promova aspirațiile euroatlantice. Vom continua să dezvoltăm parteneriatele noastre cu Bosnia și Herțegovina, Georgia și Ucraina pentru a promova interesul nostru comun pentru pacea, stabilitatea și securitatea euroatlantică. Reafirmăm decizia pe care am luat-o la Summitul de la București din 2008 și toate deciziile ulterioare cu privire la Georgia și Ucraina”, mai precizează documentul.

NATO își manifestă îngrijorarea cu privire la parteneriatul strategic dintre China și Rusia

Noul Concept Strategic indică faptul că Republica Populară Chineză provoacă interesele, securitatea și valorile NATO, folosindu-se de o gamă largă de instrumente politice, economice și militare pentru a-și crește amprenta la nivel global, rămânând în același timp opacă în ceea ce privește intențiile sale”.

Este pentru prima dată când China este menționată în Conceptul Strategic al NATO, după ce provocările reprezentate de Beijing au fost abordate în premieră într-o declarație finală a unui summit aliat la Londra în 2019 și reconfirmată în comunicatul final al summitului de la Bruxelles din 2021. Mai mult, documentul subliniază îngrijorarea cu privire la aprofundarea parteneriatului strategic dintre China și Rusia.

Jens Stoltenberg gesticulează la summit-ul NATO de la Madrid
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia Images

Operațiunile hibride și cibernetice malițioase ale Chinei, precum și retorica sa de confruntare și dezinformare vizează aliații și dăunează securității Alianței. China încearcă să controleze principalele sectoare tehnologice și industriale cheie, infrastructura critică și materialele strategice, precum și lanțurile de aprovizionare. Aceasta își folosește pârghiile economice pentru a crea dependențe strategice și pentru a-și spori influența. Se străduiește să submineze ordinea internațională bazată pe reguli, inclusiv în domeniile spațial, cibernetic și maritim. Aprofundarea parteneriatului strategic dintre Republica Populară Chineză și Federația Rusă și încercările lor de subminare a ordinii internaționale bazate pe norme, care se consolidează reciproc sunt contrare valorilor și intereselor noastre“, mai prevede documentul NATO, aprobat în contextul în care la summitul de la Madrid se află ca observatori invitați liderii democratici din Asia-Pacific, și anume Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelendă.

Liderii NATO au decis o schimbare fundamentală în privința apărării și descurajării, pentru a răspunde unor noi amenințări. Vom consolida Flancul Estic la nivelul de brigadă. Vom crește numărul forțelor gata să intervină rapid la peste 300 de mii. Vom consolida abilitatea de a răspunde inclusiv cu echipamente prepoziționate. Vom fi pregătiți cu sisteme de apărare antiaeriană. Este pentru prima oară de la Războiul Rece când avem astfel de planuri. Aliații s-au angajat din nou să cheltuie 2,5% din PIB pentru apărare”, a mai declarat Jens Stoltenberg după prima sesiune de întâlniri formale a summitului NATO de la Madrid.

Citește și: Zelenski, discurs la Madrid: „Politica ușilor deschise a NATO nu ar trebui să semene cu vechile turnichete de la metroul din Kiev”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...