„Doar pirații acționează așa”. China și Filipinele, implicate într-un conflict violent pe mare. Chinezii au atacat cu topoare și cuțite

Data actualizării: Data publicării:
Vase China filipine
Foto: Profimedia Images

Filipinele au acuzat paza de coastă a Chinei că a lansat un „asalt brutal” cu arme albe împotriva armatei sale, acțiuni pe care le-a calificat drept „acte de piraterie”. Incidentul a avut loc la începutul săptămânii și reprezintă o nouă escaladare majoră în conflictul chino-filipinez care durează deja de ani de zile, o dispută care riscă să atragă SUA într-un alt conflict global, scrie CNN.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În imaginile video făcute publice de armata filipineză, joi, un membru al pazei de coastă chineze apare atacând o barcă gonflabilă filipineză, în timp ce alții îi amenință pe soldații filipinezi cu un topor și cu cuțite. Guvernul de la Manila a calificat incidentul drept un „act nerușinat de agresiune”

Confruntarea s-a produs, luni, în cursul unei misiuni de aprovizionare pentru soldaţii filipinezi staţionaţi pe o navă militară eşuată pe atolul Second Thomas, a transmis guvernul filipinez.

Imaginile cu confruntarea transmise de armata filipineză arată mici ambarcaţiuni la bordul cărora se află marinari chinezi care strigă, agită cuţite şi un topor şi lovesc cu bastoane într-o barcă pneumatică.

Potrivit armatei filipineze, marinarul chinez înarmat cu un topor a „ameninţat să rănească” un soldat filipinez, iar alţii „ameninţau explicit să aducă atingere” forţelor filipineze.

Un marinar filipinez a rămas fără un deget în cursul incidentului, în care gărzile de coastă chineze au confiscat sau distrus material filipinez, în special arme de foc, mai susține armata filipineză.

„Doar pirații se comportă așa”

Imaginile contrastează puternic cu fotografiile publicate, miercuri, de presa de stat chineză, care nu arată persoane înarmate. China susține că gărzile sale de coastă au luat măsuri „profesioniste şi moderate” în cursul confruntării şi a afirmat că nu s-a luat „nicio măsură directă” împotriva filipinezilor. În filmare se vede, în schimb, în mod clar un marinar chinez pe puntea uneia dintre bărci agitând un topor.

O altă secvenţă arată un membru al gărzilor de coastă chineze lovind violent cu un baston într-o barcă pneumatică. Se vede, de asemenea, cum un al doilea, care are un cuţit, secţionează barca.

Gărzile de coastă chineze „au început, apoi, să arunce cu pietre şi alte obiecte în soldaţii noştri”, potrivit autorităţilor filipineze. „Şi au tăiat bărcile pneumatice, făcându-le inutilizabile”.

Soldaţii filipinezi, îmbrăcaţi în haine de camuflaj de culoare maro, cu căşti şi veste, nu poartă arme în noile imagini. „În cursul acestei violente confruntări gărzile de coastă chineze au lansat, de asemenea, gaze lacrimogene, intensificând haosul şi confuzia, pornind şi sirenele care au răsunat fără oprire pentru a perturba şi mai mult comunicarea”.

Generalul Romeo Brawner Jr., şeful armatei filipineze, a declarat, miercuri, că echipajul filipinez, aflat în inferioritate numerică, nu era înarmat şi s-a luptat „cu mâinile goale”. În imagini se aude, la un moment dat, o persoană spunând în tagalog - una din principalele limbi vorbite în Filipine - că a „pierdut un deget”.

„Doar pirații se comportă așa. Doar pirații se urcă la bordul navelor, le fură și le distrug, împreună cu echipamente și alte bunuri”, a declarat Romeo Brawner Jr.

Filipinele au acuzat China că a comis un „act de piraterie” împotriva forţelor sale şi a cerut restituirea obiectelor furate de chinezi, între care şapte puşti, precum şi despăgubiri pentru echipamentele avariate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbări la Codul Rutier 2024. Toți românii trebuie să afle noutățile, ce amenzi s-au introdus
Digi FM
O femeie a acceptat să fie legată la ochi și la mâini de un bărbat cunoscut pe o aplicație de întâlniri, ca...
Pro FM
Lidia Buble, surprinsă în timp ce dansa acoperită doar cu un cearșaf. Cum au reacționat fanii: „Te credeam...
Film Now
Emma Roberts spune că tinerele actrițe se confruntă cu prea multe acuzații de nepotism: “De ce nu se ia...
Adevarul
De ce ne e foame în intervalele 10:00 – 11:00 dimineața şi 4:00 – 5:00 după-amiaza. Gustările sănătoase care...
Newsweek
Cât de sănătos este să mănânci covrigi sărați sau cu mac? Dieteticianul dă un verdict surprinzător
Digi FM
Cât te costă să mănânci la terasa de la mare a lui Rică Răducanu: "Nu avem prețuri foarte mari"
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în...
Film Now
Dolph Lundgren, distracție pe o plajă din Italia, cu soția în vârstă de 27 de ani și fiica de 22 de ani. Din...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...