VIDEO. Disperare în Kabul, unde copiii s-au lăsat de școală ca să poată munci pentru un colț de pâine pe zi

Data actualizării: Data publicării:
patru baieti afgani
Copiii din Kabul sunt nevoiți să muncească pentru a-și susține familiile.FOTO: captură video BBC

Din ce în ce mai mulți copii sunt nevoiți să muncească pentru a-și susține familiile, pe fondul colapsului economic din Afganistan.

Chiar și înainte ca talibanii să vină la putere, sute de mii de copii afgani au fost forțați să-și câștige existența din cauza sărăciei.

Dar, după venirea talibanilor, ajutoarele internaționale au fost în mare parte întrerupte. Au fost impuse și sancțiuni și din această cauză șomajul este în creștere.

Corespondentul BBC Secunder Kermani și-a petrecut o zi cu câțiva băieți din Kabul care sunt obligați să muncească pentru un colț de pâine.

La 13 ani, Pervez muncește de dimineață până seară pentru a-și hrăni familia. El și verii lui mai mici lustruiesc pantofi de câteva luni. Câștigă în jur de 50 de afgani pe zi, adică un pic peste 2 lei. Acum câteva luni suma era de 3 ori mai mare, însă în această perioadă se găsește cu greu de lucru. Tatăl lui și-a pierdut locul de muncă în urmă cu câteva luni, iar el a fost obligat să abandoneze școala ca să-și poată ajuta familia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Prețul pentru un sac de făină este de 3.000 de afgani, în timp ce un bidon cu ulei costă 3.500 de afgani.

Tatăl lui Pervez își caută de lucru cu ziua. Când avea un job permanent câștiga suficient pentru a-și întreține familia, însă acum reușește cu greu să facă rost de câte 10 afgani într-o zi. „Nu-mi permit nici măcar o bucată de pâine la cină. Nu mă simt deloc bine că băiatul meu muncește, dar situația este gravă”, spune el.

Deși acum nici măcar nu au ce să mănânce, Pervez și verii lui nu au renunțat la vise. Speră să aibă posibilitatea să se întoarcă la școală și se facă ingineri, doctori sau piloți când vor fi mari.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri