Discuțiile dintre Keir Starmer și Joe Biden lasă Ucraina fără un răspuns clar cu privire la rachetele Storm Shadow

Data actualizării: Data publicării:
kier starmer si david lammy
Keir Starmer a declarat că întâlnirea de la Casa Albă cu Biden a fost o oportunitate de a discuta strategia în legătură cu Ucraina. Sursa foto: Profimedia Images

Premierul Marii Britanii Sir Keir Starmer nu a semnalat nicio decizie de a permite Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow cu rază lungă de acţiune pentru a atinge ţinte în interiorul Rusiei, după discuţiile cu preşedintele american Joe Biden la Washington.

Întrebat dacă l-a convins pe Biden să permită Ucrainei să lanseze rachete Storm Shadow cu rază lungă de acţiune în Rusia, Keir Starmer a spus că au avut „o discuţie lungă şi productivă pe mai multe teme, inclusiv Ucraina, aşa cum v-aţi aştepta, Orientul Mijlociu şi Indo-Pacific”, informează News.ro.

Casa Albă a spus că şi-a exprimat, de asemenea, „îngrijorarea profundă cu privire la furnizarea de arme letale Rusiei de către Iran şi Coreea de Nord”.

Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat naţiunile occidentale să nu lase Ucraina să vizeze Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune.

Putin a spus că o astfel de mişcare ar reprezenta „participarea directă” a NATO la războiul din Ucraina.

Adresându-se reporterilor înainte de întâlnirea sa cu premieurl britanic la Casa Albă, Biden a spus: „Nu mă gândesc prea mult la Vladimir Putin”.

Până în prezent, SUA şi Marea Britanie nu au dat Ucrainei permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor din interiorul Rusiei, de teama escaladării conflictului.

Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat aliaţilor occidentali ai Kievului să autorizeze o astfel de utilizare, spunând că este singura modalitate de a pune capăt războiului.

De când Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022, oraşele şi liniile frontului ucrainene au fost bombardate zilnic din Rusia.

Multe dintre rachetele şi bombele care lovesc poziţiile militare, blocurile, instalaţiile energetice şi spitalele Ucrainei sunt lansate din interiorul teritoriului Rusiei.

Kievul spune că faptul că nu i se permite să lovească bazele din care sunt lansate aceste atacuri îi limitează capacitatea de autoapărare.

Marea Britanie a declarat anterior că Ucraina are „dreptul clar” de a folosi armele furnizate de britanici pentru „autoapărare”, ceea ce „nu împiedică operaţiunile în interiorul Rusiei”, în urma incursiunii transfrontaliere surpriză a Kievului luna trecută.

Cu toate acestea, aceasta exclude utilizarea rachetelor Storm Shadow cu rază lungă de acţiune pe teritoriul din afara graniţelor recunoscute internaţional ale Ucrainei.

SUA au furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune la începutul acestui an, dar, la fel ca şi ceilalţi aliaţi occidentali ai Kievului, acestea nu au fost autorizate pentru utilizare asupra ţintelor din interiorul Rusiei.

Întrebat dacă a fost intimidat de ameninţările lui Putin cu un potenţial război cu NATO, premierul britanic a spus că „cea mai rapidă cale de a soluţiona” războiul din Ucraina „constă în ceea ce face Putin de fapt”.

Keir Starmer a spus că întâlnirea de la Casa Albă cu Biden a fost o oportunitate de a discuta strategia în legătură cu Ucraina, „nu doar un anumit pas sau tactică”.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre situaţia din Orientul Mijlociu, unde războiul Israel-Gaza durează de aproape un an, şi despre „alte zone din lume”, a precizat premierul britanic.

El le-a spus reporterilor că vor mai avea o oportunitate de a discuta aceste probleme la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite săptămâna viitoare.

Într-un briefing separat de vineri, înainte de întâlnirea celor doi lideri, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că Washingtonul nu plănuieşte nicio modificare a limitelor pe care le-a impus utilizării de către Ucraina a armelor fabricate de SUA.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Planul nebunesc pentru cel mai lung zgârie-nori din lume. Explicația din spatele formei sale neobișnuite
Newsweek
Trei mari bănci au virat pensia pe card aseara târziu. În ce orașe pensionarii pot ridica banii?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
ZDc3YjgyOGZiZmRhYmIxZGZmYWFlOWYzOA==.thumb
Cine va conduce Pentagonul și CIA din 2025. Noi nume dezvăluite de Donald Trump privind viitorii membri ai...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...