Directorii care le cer angajaților să lucreze mai puțin pentru același salariu. „Două zile nu sunt suficiente pentru weekend”

Data publicării:
Mai multe persoane lucrează într-un birou.
Foto: GettyImages

Nu a fost greu pentru Samantha Losey, directorul general al Unity, o firmă de relații publice din Londra, să-și convingă echipa să lucreze mai puține ore pentru același salariu. Dar a fost greu să convingă consiliul de administrație al companiei să se alăture celui mai mare proiect pilot din lume pentru săptămâna de lucru de patru zile, relatează CNN.

„A trebuit să lupt foarte mult să facem asta.
Nimeni nu era dispus. Toată lumea era foarte tradiționalistă”, a declarat Losey pentru CNN Business.

Principala îngrijorare era că o reducere cu 20% a orelor de lucru ar duce la o scădere a producției și ar determina clienții să plece.

Dar după o „călătorie foarte dificilă” pentru a convinge condcerea companiei și un început dificil, Losey spune că echipa ei a funcționat excelent și acum e 80% sigură că toată lumea va păstra această rutină și după luna noiembrie, când se încheie proiectul pilot.

„[Capul meu] s-ar rostogoli ca al Mariei Antoinette dacă aș spune echipei: nu mai facem asta”, a spus ea.

Unity este una dintre cele 70 de companii din Regatul Unit care participă la proces. Timp de șase luni, peste 3.300 de angajați lucrează doar 80% din orele obișnuite, pentru același salariu – în schimbul promisiunii că vor livra 100% din munca obișnuită.

Programul este condus de mai multe ONG-uri, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Cambridge, Universitatea Oxford și Boston College.

Deja, procesul dă roade pentru angajații care doreau mai mult timp liber. La jumătatea proiectului pilot, 95% dintre companiile chestionate de 4 Day Week Global au spus că nivelul lor de productivitate fie a rămas la fel, fie s-a îmbunătățit, în timp ce 86% spun că probabil vor rămâne permanent la săptămâna de muncă de 4 zile.

Pentru Gary Conroy, fondatorul și CEO-ul 5 Squirrels, un fabricant de produse de îngrijire a pielii cu 13 angajați, noua rutină de lucru devine „din ce în ce mai bună”.

Unele dintre beneficii au fost neașteptate.

„Cu toții am slăbit mult. Eram supraponderali înainte. Echipa are mai mult timp să gătească și să mănânce sănătos. Mulți oameni merg mult mai mult la sală,” a explicat el.

La patru luni de la începutul proiectului pilot, Losey a spus că clienții ei sunt mulțumiți de performanța lor, în timp ce echipa ei este mult mai inspirată și creativă. Un studiu intern al companiei a constatat că productivitatea a crescut cu 35%, iar angajații spun că se simt mai sănătoși și mai fericiți. În plus, tot mai mulți candidați vor să se angajeze în cadrul companiei.

Juliet Schor, profesoară de sociologie la Boston College, spune că săptămâna de lucru de patru zile oferă „un avantaj competitiv major pentru firmele de pe piața muncii”.

De asemenea, angajații sunt mai fericiți și mai sănătoși, a spus Schor. Acest lucru este foarte important, având în vedere că dificultățile pandemiei au dus la epuizare în multe cazuri.

Oamenii constată că două zile nu sunt suficiente pentru weekend”, spune ea.

Cu toate acestea, săptămâna de muncă de patru zile nu este un succes peste tot.

În iunie, un sondaj Gallup făcut în Statele Unite a constatat că, deși cei care lucrează patru zile pe săptămână au spus că se simt mai bine, nu a existat peste tot o creștere corespunzătoare a nivelului de implicare la locul de muncă.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...