Exclusiv „Ne aflăm pe un butoi de pulbere.” Digi24.ro a vorbit cu experți ucraineni despre pericolul unui accident nuclear la centrala Zaporojie

Matthew Garvey Data actualizării: Data publicării:
incendiu zaporojie
Foto: X/Volodimir Zelenski

De peste doi ani și jumătate, de când Federația Rusă a invadat Ucraina, situația centralei de la Zaporojie a fost constant în centrul atenției, din cauza riscului de accident nuclear. Experții ucraineni cu care Digi24.ro a stat de vorbă pe această temă susțin că țara vecină se află pe „un butoi de pulbere” și arată că amenințarea unui incident nuclear provocat de ruși rămâne la un nivel ridicat.

„Aș zice că ne aflăm pe un butoi de pulbere. Amenințarea unui accident nuclear a fost (n.r. În ultimii doi ani și jumătate) și rămâne la un nivel ridicat (...) Nu putem ignora riscul de catastrofă nucleară provocată la ordinele lui Putin”, a declarat Olena Lapenko, director general în domeniul securității și rezilienței la think-thank-ul ucrainean DiXi Group. 

„Situația se înrăutățește pe zi ce trece”

Centrala nucleară Zaporojie a fost ocupată de ruși la câteva zile de la începutul invaziei, pe 28 februarie 2022.

Yuriy Kostenko, fost ministru al Protecției Mediului (între 1992 și 1998) și participant la negocierile pentru dezarmarea nucleară a Ucrainei - politician acum în vârstă 70 de ani, arată că „situația nu se află sub control” nici doi ani mai târziu.

„După ce au ocupat centrala nucleară, regulile de protecție nucleară și împotriva radiaților au fost distruse în totalitate de trupele ruse (...) Trupele militare prezente pe situl nuclear au arătat întregii lumi ca situația centralei Zaporojie se înrăutățește pe zi ce trece”, a precizat fostul ministru ucrainean, într-o declarație acordată Digi24.ro.

„Putin o să continue șantajul nuclear”

Ultimul incident a avut loc duminică seară, când un incendiu a izbucnit în sistemul de răcire al centralei. Ucrainenii și rușii și-au pasat responsabilitatea, iar o echipă a Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA) care a cercetat situația la fața locului nu a venit încă cu o concluzie

„Situația incendiului de la turnul de răcire al centralei pare un avertisment (...) Luăm în calcul posibilitatea ca Putin să continue șantajul nuclear, iar incendiul de la turnul de răcire e doar un alt stadiu al acestui șantaj”, a menționat Olena Lapenko.

Yuriy Kostenko trage, însă, un semn de alarmă și arată că „suntem din ce în ce mai aproape de un accident similar celui de la Fukushima, din Japonia”. În 2011, după un cutremur de magnitudinea 9 grade pe Scara Richter și un tsunami, a avut loc cel mai tragic accident nuclear de la Cernobîl încoace. 

„Incendiul care a avut loc acum câteva zile este un exemplu de provocare a trupelor ruse. Focul a fost artificial. Rolul a fost de a arăta că atât timp cât trupele ucrainene se află în regiunea Kursk, Rusia poate declanșa operațiuni periculoase asupra acestei Centrale Nucleare (n.r. Zaporojie)”, a adăugat fostul ministru ucrainean.

În ultimii doi ani și jumătate, Guvernul Ucrainei susține că au avut loc peste 150 de încălcări grave ale protocoalelor de la Zaporojie, potrivit reprezentantei think-thank-ului DiXi. 

„Pierderile regulate de curent din sursă externă și explozia de la Barajul Kakhovka, care a dus la scăderea nivelului de apă din rezervorul care asigură alimentarea cu apă a Centralei, reprezintă cele mai grave amenințări”, a precizat Olena Lapenko.

„O singură ieșire din această situație”

Experții ucraineni consultați de Digi24.ro indică, la unison, că există un singur mod de a scăpa de amenințarea nucleară.

„Ucraina este operatorul legal al facilității nucleare de la Zaporojie. Formula de pace propusă de Ucraina prevede ca țara noastră să preia din nou controlul asupra centralei (...) Trebuie să punem presiune asupra Rusiei să nu mai folosească facilitatea nucleară drept scut în cadrul invaziei”, a adăugat Olena Lapenko, care cere inclusiv aplicarea unor sancțiuni asupra sectorului nuclear al Federației Ruse. 

Inclusiv AIEA a adoptat pe 7 martie o rezoluție prin care cere Rusiei să elimine personalul neautorizat prezent în acest moment la Centrala Zaporojie, inclusiv personalul militar, și să redea Ucrainei controlul asupra facilității nucleare.

„E o singură ieșire din această situație. Trupele ruse trebuie să părăsească Centrala de la Zaporojie și să redea controlul statului Ucrainean. Orice altă propunere (...) nu este eficientă și nici realistică”, a fost și concluzia fostului ministru Yuriy Kostenko.

În urmă cu aproape 40 de ani a avut loc explozia Reactorului 4 al Centralei Nucleare Cernobîl. Nivelul extrem de ridicat de radiații s-a resimțit inclusiv în Suedia, la 1.000 de kilometri de centrala care atunci se afla pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Potrivit Greenpeace, numărul total de decese provocate de radiații se apropie de 100.000 și continuă să crească. Efectele radiațiilor au fost resimțite inclusiv în România. 

Revenind la cazul Centralei de la Zaporojie, e important de menționat că București se află la aproximativ 1.100 de kilometri de centrala nucleară. În urmă cu doi ani, pe fondul incertitudinii legate de evoluția invaziei ruse în Ucraina, autoritățile române au decis să împartă, preventiv, pastile de iodură de potasiu (substanță care trebuie luată în cazul unui accident nuclear, pentru a reduce impactul radiațiilor) populației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Zboruri amânate cu până la trei ore pe aeroportul din Iași din cauza ninsorilor
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...