Diferențele de temperatură din Rusia au atins, în aceeași zi, 85,6 grade Celsius, cea mai mare înregistrată într-o singură țară din 1954, potrivit datelor de pe site-ul Climate Reanalyzer.
Temperatura în Shatoy, sudul Ceceniei, a atins miercurea trecută 24,5 grade, în timp ce la 6.000 de kilometri distanță, în Oymyakon, a scăzut până la -61,1 grade Celsius.
„Temperaturile mai mici de -60 de grade Celsius sunt rare și nu a fost semnalate în afara platoului Groenlandei din emisfera nordică de 10 ani”, a scris meteorologul Scott Duncan pe Twitter.
Anomaliile în ceea ce provește temperaturile și nivelurile extreme de precipitații devin noul normal pe măsură ce schimbările climatice se accelerează, au avertizat oamenii de știință de la ONU într-un raport din august. Pentru că Rusia se încălzește de trei ori mai repede decât restul planetei, în această țară amploarea extremelor climatice ar putea fi mai vizibile decât în oricare alt loc din lume.
„În anii 2020 trebuie să acordăm o atenție deosebită valurilor de căldură, secetelor din sudul Rusiei și precipitațiilor extreme în alte părți ale țării”, a declarat pentru The Moscow Times Alexei Kokorin, cercetător la World Wildlife Foundation (WWF).
Diferența obișnuită de temperatură în timpul zilei între părțile de nord și de sud ale Rusiei este de 10-15 grade Celsius, a declarat meteorologul Evgeniy Tishkovets pentru agenția de știri TASS. El a adăugat că ceea ce s-a întâmplat pe 8 decembrie a fost o „anomalie extremă” și că în aceeași zi s-au înregistrat diferențe de 50 de grade între puncte din Rusia europeană.
În Pskov, un oraș aflat la 500 de kilometri vest de Moscova, temperatura a scăzut la -25,8 grade, un minim istoric pentru această dată. Între timp, Volgograd, Astrakhan, Soci și alte câteva orașe din sud au înregistrat temperaturi pozitive record.
Temperatura de -61,1 grade de la Oymyakon a fost cea mai scăzută a lunii decembrie în Rusia din 1984 și una dintre cele mai scăzute înregistrate vreodată în țară. Din 2008, temperatura nu a scăzut sub -60 grade, a scris pe Twitter meteorologul Thierry Goose.
Diferența de 85,6 de grade din Rusia este uriașă, însă recordul din toate timpurile datează din 1954, când în SUA s-a atins o diferență de 88 grade Celsius.
Editor : D.C.