O splendidă tiara de aur, încrustată cu pietre prețioase mari meșteri bijutieri de acum aproximativ 1.500 de ani era una dintre cele mai valoroase artefacte ale lumii, datând din perioada domniei sângeroase a lui Attila hunul, unul dintre cei mai infami invadatori ai Europei. Astăzi, alți invadatori sângeroși, rușii, au furat-o dintr-un muzeu din Melitopol, Ucraina, țară pe care încearcă să o jefuiască și să o distrugă de șapte luni.
Diadema hunului a dispărut de la muzeul din Ucraina acolo unde se afla, iar istoricii se tem că ea nu va mai putea fi recuperată vreodată, relatează ABC News. Invadatorii ruși au jefuit muzeul și au luat cu ei coroana de o valoare inestimabilă, împreună cu alte artefacte și comori istorice, au declarat autoritățile de la muzeul din oraș. Rușii au capturat Melitopol în februarie.
Invazia rusească a Ucrainei, aflată acum în a opta lună, a însemnat și distrugerea și jefuirea barbară a siturilor istorice și a comorilor culturii ucrainene, spun autoritățile ucrainene, care adaugă că rușii jefuiesc la scară industrială.
Într-un interviu anterior, ministrul ucrainean al culturii a declarat că soldații ruși au furat artefacte de o valoare inestimabilă din aproape 40 de muzee ucrainene. Jafurile și distrugerea siturilor culturale au provocat pierderi estimate la milioane de euro, a spus ministrul Oleksandr Tkacenko.
„Atitudinea rușilor față de moștenirea culturală ucraineană este o crimă de război”, a spus el.
Rușii distrug și jefuiesc tot ce le iese în cale în Ucraina
Pentru moment, guvernul Ucrainei se concenterează pe înfrângerea armatelor invadatoare pe câmpul de luptă. Atunci când va reveni pacea, însă, prezervarea colecțiilor de artă ucrainene, a istoriei, a artei și a culturii vor fi la fel vitale, pentru ca supraviețuitorii acestui război să poată să se pregătească de noua luptă – reconstruirea vieților lor.
„Sunt muzee, clădiri istorice, biserici. Tot ce s-a construit și s-a creat de generații întregi de ucraineni. Acesta este un război împotriva identității noastre”, a declarat Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.
Angajații Muzeului de Istorie Locală din Melitopol au încercat să ascundă didadema hunului și alte astfel de comori atunci când trupele ruse au invadat orașul din sudul Ucrainei. Însă după luni de căutări repetate, rușii au reușit să găsească subsolul secret în care personalul muzeului ascunsese cele mai prețioase obiecte, inclusiv diadema.
Conform unui angajat, nu se știe unde au dus rușii obiectele, printre care tiara și alte 1.700 de artefacte.
Descoperită într-o cameră mortuară în 1948, coroana este una dintre puținele astfel de artefacte hunice. Angajatul muzeului spune că printre celelalte comori furate se numără și 198 de piese de aur din perioada sciților, nomazi care au migrat din zona Asiei Centrale spre Rusia și Ucraina și care au fondat un imperiu în zona Crimeei.
„E vorba de obiecte antice. Lucrări de artă, acestea sunt de o valoare inestimabilă. Dacă ne dispare cultura, acesta va fi un dezastru ireparabil”, a spus Oleksandr Simonenko, cercetător principal la Institutul de Arheologie ucrainean.
Invadatorii au mai jefuit muzee și în orașul Mariupol, pe care l-au pus la pământ aproape complet. Conform autorităților locale exilate, rușii au furat peste 2.000 de obiecte din muzeele din oraș. Printre cele mai valoroase obiecte se numără icoane, un pergament scris de mână, o biblie veche de 200 de ani și peste 200 de medalii.
Alte obiecte jefuite sunt și opere de artă ale pictorilor Arhip Kuindzhi, născut la Mariupol, și Ivan Aivazovski din Crimeea, ambii cunoscuți pentru peisajele maritime. Conform consilierilor ucraineni exilați, obiectele de artă ar fi fost duse în regiunea Donețk.
Invazia a provocat distrugeri uriașe și ale patrimoniului cultural ucrainean. Agenția de cultură a ONU ține un bilanț al siturilor culturale și istorice distruse de rachete, bombe și alte feluri de bombardamente. Conform ONU, distrugeri au fost provocate la 199 de situri în 12 regiuni.
Printre acestea se numără 84 de biserici și spații religioase, 37 de clădiri de importanță istorice, 37 de clădiri pentru activități culturale, 18 monumente, 13 muzee și 10 biblioteci, transmite UNESCO.
În timp ce rușii se străduiau să găsească comori de furat, angajații muzeelor ucrainene făceau tot ce puteau pentru a le ține departe de mâinile invadatorilor. Zeci de mii obiecte au fost evacuate și duse departe de front în regiunile care au suferit oroarea ocupantului.
La Kiev, de exemplu, directoarea Muzeului pentru Comori Istorice din Ucraina a locuit în clădire câtă vreme se duceau luptele, într-o încercare de a păzi artefactele.
„Ne-a fost frică de ocupanți pentru că ei caută să distrugă orice poate fi identificat ca ucrainean”, își amintește Natalia Pancenko. Într-o încercare de a-i induce în eroare pe ruși, ea a scos placa de la intrarea în muzeu și a demantelat mai mult exponate, și le-a pus în cutii pentru a fi evacuate.
„Aceste obiecte sunt fragile, au supraviețuit vreme de sute de ani. Nu ne-am fi iertat-o dacă ar fi fost pierdute”, a adăugat ea.
Editor : Adrian Dumitru