Fondatoarea companiei Theranos, Elizabeth Holmes, „a mințit și a înșelat” pentru a obține bani și faimă, au spus procurorii în prima zi a procesului fostei celebrități din Silicon Valley, relatează BBC.
Holmes este vizată de 12 capete de acuzare pentru fraudă în legătură cu rolul său în Theranos, compania acum dispărută care promitea să revoluționeze medicina pe baza testelor de sânge și care, la apogeu, valora 9 miliarde de dolari.
Ea este acuzată că i-a înșelat pe investitori și pacienți, susținând că Theranos ar putea detecta diverse boli folosind doar câteva picături de sânge dintr-o înțepătură deget.
Avocații ei au spus însă că Holmes a fost de fapt o femeie de afaceri naivă, a cărei firmă a dat faliment.
„Eșecul nu este o crimă. Să încerci să faci tot ce poți, dar să nu reușești, nu este o crimă”, a spus Lance Wade, un avocat al apărării, în pledoaria sa de deschidere.
Holmes neagă toate acuzațiile care i se aduc, dar ar putea primi o condamnare de până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată.
Fostul director executiv al Theranos, Ramesh „Sunny” Balwani - care a avut o relație sentimentală cu Holmes timp de mai mulți ani - este vizat de aceleași acuzații, dar va fi judecat separat anul viitor. Și el a pledat nevinovat.
Holmes, care a fondat Theranos în 2003 la vârsta de 19 ani, a fost numită cea mai tânără miliardară din lume și „următorul Steve Jobs”, datorită tehnologiei revoluționare pe care o promitea. Dar a căzut în dizgrație în 2015, când s-a aflat că dispozitivele sale de testare a sângelui nu funcționau și că Theranos făcea cea mai mare parte a analizelor pe aparate fabricate de alți producători.
Miercuri, procurorul Robert Leach a spus că Holmes și Balwani au apelat la fraudă în 2009, după ce marile companii farmaceutice au refuzat să sprijine Theranos și au rămas fără bani. Au mințit cu privire la teste și au exagerat performanțele firmei pentru a-și asigura investiții de milioane de dolari în perioada 2010- 2015. Ar fi mințit că testele au fost verificate de gigantul farmaceutic Pfizer și că tehnologia a fost utilizată de armata SUA, potrivit procurorului.
„Devenise, așa cum și-a dorit, unul dintre cei mai celebri directori din Silicon Valley și din lume. Dar sub fațada succesului companiei Theranos existau numeroase probleme grave”, a spus procurorul.
Editor : Monica Bonea