Deznodământ într-un caz care a șocat Franța: Valerie Bacot, femeia acuzată că și-a ucis soțul abuziv, a fost eliberată

Data publicării:
valerie bacot plange in timpul unui interviu
Valerie Bacot, femeia acuzată că și-a ucis soțul abuziv, a primit o sentință ușoară, care a permis eliberarea ei Foto: captură video TF1

Valerie Bacot, o femeie de 40 de ani din Franța judecată pentru că și-a ucis soțul abuziv, este liberă. Instanța a decis vineri să o condamne la 4 ani de închisoare, dintre care trei cu suspendare. Cum acuzata a stat deja un an în închisoare, nu mai are de făcut nicio zi de închisoare. Este deznodământul unui caz care a șocat Franța. 

Destinul ei înfiorător a impresionat pe toată lumea. Valerie a fost violată la 12 ani de tatăl ei viteg, cu 25 de ani mai în vârstă, apoi, când mama ei naturală a alungat-o de acasă, acesta a obligat-o să-i devină lui soție. În plus, a forțat-o să se prostitueze, pentru a avea o sursă de venit.

Cei doi au împreună 4 copii.

Declicul a venit când bărbatul a vrut să-și violeze și fiica de 14 ani. Atunci, femeia pe care o abuzase timp de un sfert de secol nu a suportat să mai îndure și un incest și l-a împușcat.

Crima

La 13 martie 2016, după o ceartă violentă, Valérie Bacot și-a împușcat soțul, Daniel Polette. I-a tras un glonte în cap după ce inițial încercase să-l facă să ia, fără să știe, un somnifer.

Femeia a spus că se temea ca fiica sa de 14 ani să nu aibă aceeași soartă ca ea. Soțul ei tocmai se interesase dacă și-a început viața sexuală.

Cele două fiice mai mari, de 16 și 17 ani, precum și Lucas Granet, iubitul de 16 ani al fetei, au ajutat-o să îngroape cadavrul într-o pădure. Apoi, Valérie Bacot s-a dus la poliție să anunțe dispariția soțului ei.

Cadavrul a fost găsit după mai bine de un an, la 3 octombrie 2017, grație unei informații date de mama lui Lucas și la indicațiile lui Valérie Bacot.

Povestea lui Valerie Bacot

Părinții lui Valérie Bacot s-au separat în 1992. Mama sa, alcoolică, autoritară și violentă, a intrat apoi într-o relație cu Daniel Polette. Acesta s-a mutat la ea și deși Valérie avea doar 12 ani, a început să o violeze.

Bărbatul a fost condamnat în aprilie 1996 la patru ani închisoare pentru agresiune sexuală asupra unei minore. A ieșit după doi ani și jumătate și s-a întors la domiciliu, unde și-a reluat violurile asupra fetei.

La 17 ani, Valérie Bacot a rămas însărcinată în urma unuia dintre aceste violuri, iar mama a dat-o afară din casă. Mama a negat că ar fi fost vorba despre un viol și spunea că fiica sa și Daniel Polette erau iubiți. 

Ulterior, Valerie s-a mutat cu tatăl vitreg, Daniel Polette, și s-au căsătorit. Au avut patru copii, iar tânăra a îndurat o viață de infern timp de 18 ani. Daniel Polette a obligat-o să se prostitueze chiar în mașina lui. Era șofer de camion.

Valérie Bacot susține că Daniel Polette a amenințat-o de mai multe ori cu o armă descărcată și chiar a apsăsat pe trăgaci la un moment dat, spunându-i că data viitoare pistolul va fi încărcat. 

Valerie a dus o viață de violențe zilnice, în care bărbatul o trata ca pe un obiect care îi aparținea. N-o scăpa din ochi, iar femeia susține că la un moment dat i-a rugat pe fiul ei și pe prietenul fiicei ei sa meargă la poliție și să denunțe faptele, însă jandarmii le-ar fi spus că trebuie să vină ea în persoană să facă plângere.

Arestarea și procesul

Valérie Bacot și copiii săi au fost arestați în octombrie 2017. Femeia a fost inculpată pentru crimă, iar fetele sale pentru tăinuirea unui cadavru și ascunderea unei crime. După un an de detenție, Valerie a fost eliberată sub control judiciar. Cei trei minori care au ajutat-o să ascundă cadavrul au fost condamnați la șase ani închisoare cu suspendare. 

Procesul lui Valérie Bacot a început la 21 iunie 2021, femeia riscând închisoarea pe viață, potrivit dreptului francez.

Între timp, însă, Valerie a primit susținere din partea publicului. A fost lansată o petiție care a strâns peste 75.000 de semnături în ianuarie 2021 și apoi peste 540.000 în iunie 2021, pentru a cere eliberarea femeii sau grațierea ei de către președintele Emmanuel Macron.

Vineri, 25 iunie 2021, în ultima zi a procesului, Ministerul Public a anunțat că cere doar cinci ani de închisoare, dintre care patru cu suspendare, ceea ce permitea eliberarea femeii, pentru că ea deja a făcut un an de închisoare. La auzul veștii neașteptate, Valerie a leșinat în sala de judecată.

Eliberarea

În cele din urmă, Valérie Bacot a fost condamnată la patru ani închisoare, dintre care trei cu suspendare. Femeia a ieșit liberă din tribunal, în aplauzele susținătorilor.

„Aș vrea să mulțumesc curții și tuturor pentru sprijinul pe care l-am avut de la toată lumea. Acum este timpul pentru o nouă bătălie, pentru toate celelalte femei și pentru toate abuzurile”, le-a spus Bacot jurnaliștilor.  Ea a mărturisit că nu se simte „ușurată”, ci mai degrabă „epuizată psihic și fizic”.

Cazul ei - ilustrativ pentru lacunele legislației franceze, dar și pentru complicitatea societății și lipsa ei de reacție în fața abuzurilor conjugale - a amintit de un alt caz care a făcut valuri în Franța, cel al lui Jacqueline Sauvage, o femeie condamnată la 10 ani închisoare după ce și-a împușcat în 2012 soțul abuziv, chiar a doua zi după ce fiul lor s-a sinucis. Jacqueline Sauvage a fost grațiată în 2016 de președintele de atunci, Francois Hollande. Doi dintre apărătorii lui Sauvage au fost și avocații lui Valerie Bacot.

 

Valérie Bacot și-a povestit tot calvarul într-o carte intitulată „Toată lumea știa”, publicată în mai 2021. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita