Sistemul de justiție din Iran a anunțat că va organiza „procese publice” pentru în jur de 1.000 de oameni reținuți după participarea la protestele generalizate declanșate de uciderea de către regim a tinerei Mahsa Amini, relatează The Guardian.
În ciuda încercărilor disperate ale regimului fundamentalist a de înăbuși protestele prin forță și teroare, iranienii continuă să iasă în stradă și să organizeze proteste pașnice la universități.
Peste 500 de jurnaliști independenți au semnat o petiție prin care cer eliberarea reporterilor care au relatat povestea Mahsei Amini și care au făcut în așa fel încât publicul să afle despre această crimă a regimului iranian.
Recent, un tânăr protestatar, Mohammad Ghobadlo, arestat pentru acuzația de „corupție pe Pământ” după ce a participat la un miting anti-guvernamental, a fost condamnat la moarte după doar înfățișare la procesul său, a declarat mama acestuia, luni.
„Fiul meu are doar 22 de ani și este bolnav. Nu i-au permis să aibă un avocat și nici nu l-au lăsat să intre la tribunal. L-au interogat fără să fie în prezența unui avocat și l-au condamnat la moarte după doar o înfățișare. Aceasta este dreptatea islamică? În care curte de justiție se condamnă oameni după o singură înfățișare? Îl vor executa foarte curând. Le cer oamenilor să ne ajute”, a spus femeia într-un clip video publicat online.
Forțele de securitate iraniene au dezlănțuit o represiune fără precedent împotriva protestatarilor pașnici – cel puțin 253 de oameni au fost uciși, inclusiv 34 de minori, conform organizațiilor pentru drepturile omului. Alte mii de oameni au fost arestați și duși în centre speciale.
Elita iraniană rămâne, totuși, divizată în privința felului în care statul ar trebui să se raporteze la proteste – unii le tratează ca pe o „conspirație” a forțelor străine și consideră că ar trebui să fie reprimată sângeros în timp ce alții consideră că protestele sunt o reflexie a tensiunilor și problemelor profunde care macină societatea iraniană.
Fostul ministru de externe, Javad Zarif, a părut să ia partea celor care cer negocieri cu protestatarii, spunând că adversarii dialogului, indiferent de sloganele lor, preferă violența.
Principala agenție de presă de stat din Iran a raportat că 1.000 de protestatari reținuți au jucat „un rol central” în manifestații. Fiecare dintre ei urmează să fie judecat individual pentru „acțiuni subversive” împotriva regimului.
„Cei care intenționează să intre în confruntări cu statul și să-l submineze sunt dependenți de străini și vor fi pedepsiți conform standardelor legale”, a spus șeful ramuri judiciare din Iran, Gholam Hossein Mohsen Ejei, sugerând și că unii dintre protestatari ar putea fi acuzați că au colaborat cu guverne străine.
Ejei a susținut că autoritățile vor face diferența între iranienii furioși care au dorit doar să-și facă auzită vocea în stradă și între cei care au vrut să provoace prăbușirea Republicii Islamice.
Editor : Adrian Dumitru