Decizie istorică a Curții Supreme SUA: Membrii colegiului electoral, obligați să voteze cu câștigătorul votului popular din statul lor

Data actualizării: Data publicării:
joe biden si donald trump alegeri sua 2020
Foto: Colaj foto Gettyimages

Statele americane ar putea să îi oblige pe electorii din colegiul electoral să voteze strict pe baza votului popular din statul respectiv, conform unei decizii a Curții Supreme a Statelor Unite, scrie Bloomberg.

Noua decizie ar crește predictibilitatea alegerilor, mai ales în cazul celor mai strânse, în condițiile în care așa zișii „electori necredincioși” ar fi putut schimba rezultatul alegerilor prin refuzul de a vota în funcție de votul din statul lor.

Curtea Supremă respinge, astfel, ideea conform căreia electorii au dreptul de a vota cu cine doresc, în ciuda rezultatului votului din statul lor.

În sistemul electoral american, președintele Statelor Unite este ales indirect de poporul american, prin 538 de electori stabiliți la nivel de stat de delegațiile celor două partide americane, republican și democrat.

Fiecare stat are un număr de electori care sunt distribuiți candidaților printr-un aranjament de tip „câștigătorul ia totul”, bazat pe votul popular din statul respectiv, cu excepția statelor Nebraska și Maine, care își împart electorii în mai multe circumscripții, acordând, astfel, electorii semi-proporțional.

Spre exemplu, dacă un candidat câștigă alegerile în statul California, chiar și la o diferență de un vot, atunci el va primi toate cele 55 de voturi ale statului respectiv, însă prin electorii aleși de partidul din care face parte. Până acum, electorii puteau să voteze pe oricine voiau, inclusiv pe cineva care nu a participat la alegeri.

Pentru a câștiga președinția, un candidat trebuie să obțină 270 de voturi în colegiul electoral. În cazul în care există o egalitate de 269-269, delegațiile statelor aleg în sistem majoritar președintele Statelor Unite, iar Senatul american alege vicepreședintele.

Din cauza acestui sistem, există posibilitatea ca cel care câștigă votul popular la nivel național să piardă, totuși, alegerile, așa cum s-a întâmplat în 2016 și 2000, când candidații republicani Trump și Bush au ajuns la Casa Albă deși au primit mult mai puține voturi decât Clinton și Gore.

În 2016, au existat 7 astfel de „electori necredincioși” – doi dintre ei, electori republicani, și-au dat votul lui John Kasich, respectiv Ron Paul. Restul, electori democrați, au refuzat să voteze pentru Hillary Clinton și au votat pentru Colin Powell, Bernie Sanders sau activista nativă americană Faith Spotted Eagle.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...