Parlamentarii ucraineni au adoptat amendamente care autorizează folosirea spermei şi ovocitelor congelate ale militarilor ucraineni după moartea acestora, o problemă aflată în centrul unei dezbateri de societatea ucraineană.
Ucraina a adoptat la sfârşitul lui 2023 o lege care autorizează femeile şi bărbaţii militari să-şi congeleze în mod gratuit celulele reproductive înainte de a pleca pe front.
Una dintre prevederile legii, care urmează să intre în vigoare la sfârşitul lui martie, impune distrugerea spermei şi ovocitelor congelate ale militarilor, în caz de deces.
Miercuri, însă, 264 de deputaţi au adoptat un amendament care prevede păstrarea gratuită a acestor prelevări timp de trei ani după moarte, după care partenerul militarului defunct poate plăti pentru a prelungi păstrarea lor.
Niciun deputat nu a votat împotriva acestui amendament, susţinut de Ministerul Sănătăţii.
Este vorba despre o problemă foarte sensibilă în Ucraina, puternic îndoliată de invazia Rusiei, în urmă cu aproape doi ani.
Impunerea distrugerii ovocitelor şi spermatozoizilor militarilor căzuţi pe front a fost criticată de mulți ucraineni și considerată nedreaptă. Printre ei este și avocata Olena Babîci.
Într-un mesaj distribuit larg pe reţele sociale, ea evocă situaţia uneia dintre clientele sale, al cărei soţ a fost ucis în război după ce şi-a congelat sperma.
Această situaţie a declanşat un val de critici față de această măsură, iar parlamentarii au promis să modifice legea înainte să intre în vigoare.
Şi alte prevederi ale legii ridicau probleme, spunea săptămâna aceasta o avocată specializată în probleme medicale, Ala Ţîmanovska.
Potrivit Codului Civil ucrainean, procurele semnate de către o persoană prin care îşi autorizează partenerul să-i folosească sperma sau ovocitele devin caduce după deces.
Un copil născut în acest fel nu poate fi moştenitorul legal al părintelui decedat, potrivit avocatei.
Amendamentele aprobate miercuri au ca scop să modifice Codul Civil şi Codul Familiei în termen de trei luni.
Ucraina nu-şi prezintă în mod public pierderile în armată, însă potrivit unor estimări americane, dezvăluite în august de ziarul The new York Times (NYT), Războiul din Ucraina s-a soldat cu aproape 70.000 de morţi şi până la 120.000 de răniţi.
Editor : M.B.