Victimele din Peninsula Coreeană ale sclaviei sexuale în bordelurile militare japoneze din al Doilea Război Mondial vor incluse pe un „Zid al Moștenirii Justițiare” care va fi ridicat anul viitor la Curtea Penală Internațională de la Haga, a anunțat miercuri un grup activist, relatează agenția Yonhap.
Numele a 151 de persoane vor fi ștanțate pe monumentul de la Haga, potrivit Consiliului coreean pentru victimele sclaviei sexuale militare din Japonia.
Proiectul este implementat de organizația internațională Women’s Initiatives for Gender Justice.
Zidul „recunoaște meritul a 151 de victime, judecători, procurori, avocați, martori, politicieni, diplomați, cadre universitare, organziații internaționale și oficiali ONU care au contribuit la creșterea gradului de conștientizare a violenței împotriva femeilor, inclusiv a sclaviei sexuale legate de conflicte armate”, a precizat organizația nonguvernamentală.
CITEȘTE ȘI: Statuia din SUA care a stârnit furie în Japonia. „Relația noastră de încredere este complet distrusă”
Circa 200.000 de femei – numite „femei de confort” (wianbu) -, majoritatea din Peninsula Coreeană, au fost victimele represiunii de natură sexuală în al Doilea Război Mondial. Dintre ele, doar 34 mai trăiesc în prezent, o parte fiind instituționalizate în adăpostul Casa Dăruinței.
Subiectul este unul dintre cele mai sensibile litigii morale dintre Coreea de Sud și Japonia.
Guvernele celor două țări au semnat în 2015 un acord în cadrul căruia Japonia trebuia să prezinte scuze și să plătească o sumă forfetară de 1 miliard de yeni japonezi (8,7 milioane de euro), care urma să fie distribuită sub formă de despăgubiri supraviețuitoarelor acestei file întunecate a relațiilor dintre japonezi și sud-coreeni.
Numai că, recent, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat că revizuiește în prezent acordul semnat de predecesorul său și că este posibil să anuleze documentul.