România este pe cale să obțină găzduirea primului Grup de luptă permanent al NATO în partea sudică a flancului estic al Alianței, sub conducerea Franței. Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, a explicat la Digi24 de ce acesta va fi un eveniment extrem de important pentru România, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Occident legate de Ucraina.
Cei 1.000 de soldați americani suplimentari care vin în România sunt trimiși aici în mod temporar. Ei se vor alătura celor 900 de alți militari americani care sunt în mod permanent în România, la Mihail Kogălniceanu și la Câmpia Turzii. „E o măsură de încurajare pentru noi și descurajare pentru Federația Rusă”, a explicat Mircea Geoană.
Pe de altă parte, „săptămâna viitoare vom avea o reuniune foarte importantă la NATO a miniștrilor apărării. Sunt optimist că vom putea adopta o co-decizie cu privire la înființarea unui grup de luptă NATO în România, permanent de această dată, cu Franța la cârmă, ca națiune-cadru, cu România țară-gazdă și la care anticipăm că un număr de alți aliați vor contribui cu forțe la o prezență permanentă a NATO aici, în România”, a declarat Mircea Geoană.
El a explicat că după ocuparea Crimeei, NATO a decis să înființeze patru astfel de grupuri de luptă, în cele trei țări baltice și în Polonia. Cel polonez este condus de americani, cel din Estonia este condus de britanici, cel din Letonia este condus de canadieni, iar cel din Lituania, care tocmai a marcat cinci ani de la înființare, este condus de Germania și are în componență militari din 6-7 țări NATO.
„Acum, în premieră în zona Mării Negre, NATO creează o coerență la nivelul Marea Baltică - Marea Neagră, vom avea un grup de luptă NATO aici. Talia lui va fi comparabilă cu cele din zona baltică. Este posibil ca și alte țări din zona Mării Negre sau din Europa Centrală să solicite astfel de grupuri de luptă. România este astăzi singura care a exprimat interesul și îl va primi probabil, săptămâna viitoare”, a subliniat Mircea Geoană.
El a estimat că în 2-3 luni, undeva până în vară, acest grup de luptă va fi funcțional și „va fi un element de securitate și de descurajare foarte important”, care consolidează partea de sud a flancului estic al NATO.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat, luna trecută, că Franța este dispusă să aducă trupe pe teritoriul României în cadrul misiunilor NATO. Ulterior, în România au venit ministrul francez al apărării și ministrul de externe din Franța care au discutat despre acest subiect cu oficialii români.
Editor : Luana Pavaluca