Curtea Internațională de Justiție anunță că va da un verdict față de acuzațiile de genocid ale Africii de Sud împotriva Israelului

Data publicării:
Curtea Internațională de Justiție noaptea
Curtea Internațională de Justiție a anunțat că va studia acuzațiile de genocid împotriva Israelului. Foto: Profimedia Images

Curtea Internațională de Justiție a ONU urmează să studieze cazul în care Africa de Sud acuză Israelul de comiterea unui genocid împotriva palestinienilor în Gaza, relatează BBC. În cadrul acuzațiilor sale împotriva Israelului, Africa de Sud cere inclusiv oprirea de către IDF a operațiunilor sale militare în Gaza.

Curtea Internațională de Justiție va da doar opinia sa în ce privește acuzațiile de genocid, în condițiile în care procesul nu este unul penal. Totuși, el urmează să fie urmărit cu atenție de observatorii internaționali.

Israelul neagă vehement acuzațiile care i se aduc, considerându-le „lipsite de dovezi”.

În dosarul depus la CIJ, Africa de Sud afirmă că acțiunile Israelului „au ca scop distrugerea unei părți substanțiale a grupului etnic, rasial și național palestinian”.

Acțiunile Israelului includ „uciderea palestinienilor din Gaza, provocarea de daune corporale și mentale acestora și supunerea lor la o situație specifică menită să le aducă distrugerea fizică”, mai acuză Africa de Sud. Guvernul sud-african mai cere „măsuri provizorii” implementate de CIJ, inclusiv oprirea tuturor ostilităților în Gaza.

Președintele Israelului, Isaac Herzog, a spus că acuzațiile sunt „atroce și absurde”. „Ne vom prezenta la Curtea Internațională de Justiție și ne vom prezenta cu mândrie apărarea noastră, pe baza legii umanitare”, a spus el.

Președintele israelian a adăugat că armata israeliană „face tot ce poate, în niște circumstanțe extrem de complicate, pentru a se asigura că nu există consecințe nedorite și victime civile”.

Curtea Internațională de Justiție, cu sediul la Haga, ar putea să dea un verdict rapid în ce privește solicitarea Africii de Sud de încetare a ostilităților în Gaza, însă un verdict final în ce privește acuzațiile de genocid ar putea să fie luat în ani de zile.

Verdictele CIJ sunt, în mod teoretic, obligatorii pentru membrii organizației, inclusiv Israel și Africa de Sud, însă Curtea nu are instrumente pentru a le pune direct în aplicare.

În 2022, CIJ a cerut imperativ Rusiei să „suspende imediat operațiunile militare din Ucraina”, un ordin care a fost ignorat complet de regimul criminal de la Kremlin.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
urna de vot
Alegeri prezidenţiale 2024. Votul în diaspora începe vineri: Care este programul secțiilor și cum pot vota...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...