Cupola de căldură amenință Europa. Continentul e în alertă înainte de ceea ce se anunță a fi cea mai fierbinte vară din istorie

Data actualizării: Data publicării:
caldura extrema termometru
FOTO: Getty Images

Germania și țările nordice se pregătesc pentru temperaturile neobișnuit de ridicate pe care meteorologii le anunță pentru săptămâna viitoare. Ar putea fi cea mai fierbinte vară care a fost vreodată?, se întreabă climatologii. Potrivit acestora, un lucru este incontestabil și de neignorat: recordurile de căldură de bat constant, scrie Euronews.

Riscul de valuri de căldură în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris îi ține în alertă pe organizatorii preocupați de siguranța sportivilor. Spania se pregătește pentru o altă vară teribilă, fiind lansate noi estimări privind valurile de căldură. Orașele europene se pregătesc să se adapteze la căldura extremă.

Au fost deja 11 luni consecutive cu recorduri de căldură, iar temperaturile de la suprafața apei în Atlanticul de Nord au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Meteorologii avertizează că Europa ar putea avea parte de încă o vară neobișnuit de fierbinte - poate chiar cea mai fierbinte înregistrată.

Vara aceasta va fi neobișnuit de caldă în Europa?

Când vine vorba de valuri de căldură sau de condiții meteorologice extreme, nimeni nu poate ști exact ce va urma, dar meteorologii au deja niște indicii din perioadele anterioare. „Este incredibil de dificil să prezici cu exactitate cum va fi vremea cu luni înainte, darămite chiar săptămâni și uneori zile”, spune Tamsin Green, un meteorolog de la serviciul de prognoză Weather & Radar.

Acest lucru se datorează faptului că vremea în Europa este extrem de schimbătoare. Meteorologii pot, totuși, să analizeze modelele meteorologice și datele cu tendințele generale - inclusiv mediile lunare ale temperaturii. În prezent, se pare că iunie, iulie și august au toate tendințele peste medie în ceea ce privește temperatura, potrivit Green.

Vremea de pe continent variază foarte mult, ceea ce face dificil de prezis unde s-ar putea fi o „vară fierbinte”. Green spune că este posibil să existe puncte fierbinți în sudul și estul Europei.

Europa de Vest ar putea înregistra precipitații medii în iunie, apoi precipitații peste medie în sudul Europei în iulie. August ar putea fi mai arid pentru o mare parte a continentului. Green reamintește, totuși, că acestea sunt doar estimări medii, ceea ce înseamnă că ar putea exista modificări majore sau extreme la aceste condiții.

Ce influențează vremea Europei?

O mulțime de factori diferiți influențează vremea schimbătoare a Europei. Lumea se află în prezent într-o fază de tranziție între fenomenele climatice El Niño și La Niña. Climatologii estimează că vom rămâne în această fază neutră cel puțin până la începutul verii, dar efectele El Niño sunt încă se simt.

„În ultimele luni, temperaturile aerului și oceanele sunt încă astronomic ridicate. Încă persistă”, spune Green.

În ciuda faptului că El Niño este definit ca temperaturi peste medie la suprafața mării și precipitații crescute în Oceanul Pacific tropical central și de est, are efecte globale. Precum „un efect de domino”, vremea dintr-un loc poate afecta condițiile de pe cealaltă parte a planetei, adaugă Tamisn Green. Dacă există într-o parte a globului sunt precipitații abundente, în alta vor fi precipitații reduse.

Europa se încălzește mai repede decât media globală

Există totuși un factor care joacă un rol major în verile din ce în ce mai calde ale continentului și anume schimbările climatice.

„Un lucru care este un factor de netăgăduit, care nu poate fi ignorat, este că batem constant recordurile de căldură”, spune Green. „Ultimii zece ani au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată, cea mai mare parte a încălzirii Pământului având loc în ultimii 40 de ani. Am văzut aprilie 2024 devenind a 11-a lună la rând cu cea mai ridicată temperatură din istorie.”

Din 1991, Europa se încălzește de două ori mai mult decât media globală , potrivit datelor recente ale Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM) și agenției UE pentru climă Copernicus (C3S). Continentul „nu face excepție” când vine vorba de consecințele schimbărilor climatice, ambele agenții avertizând că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și reduce emisiile și pentru a trece de la combustibilii fosili.

23 dintre cele mai severe 30 de valuri de căldură de pe continent au avut loc începând din 2000 - cinci au fost în ultimii trei ani.

Cea mai recentă medie pe cinci ani arată că temperaturile din Europa sunt acum cu 2,3 ​​°C peste nivelurile preindustriale, comparativ cu 1,3 °C mai mari la nivel global.

În acest context, Green consideră că 2024 va fi probabil încă un an record.

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...