Trump are o strategie în cazul în care pierde alegerile: să respingă rezultatul. Ce pregătiri face deja

Data actualizării: Data publicării:
donald trump
Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Prin declarații publice, postări pe rețeaua socială Truth Social și mai mult de 100 de procese intentate preventiv, Donald Trump își alcătuiește „un catalog detaliat” cu referiri la fraude electorale pentru a respinge rezultatele alegerilor din 2024, dacă va pierde, scrie publicația americană Axios

Eforturile lui Trump de a răsturna alegerile din 2020, făcute atât public, cât și pe ascuns, întâi pașnic și apoi violent, au șocat publicul american. „Nimeni nu ar trebui să fie surprins de data aceasta”, subliniază publicația americană.

Fostul președinte, care riscă închisoare și mai multe procese penale dacă pierde scrutinul, și-a extins atacurile fără temei asupra procedurilor de vot din SUA în ultimele săptămâni și luni.

Trump a susținut, în mod fals, luni, că democrații exploatează un program de vot în străinătate pentru expatriați și militari pentru a împiedica „orice verificare a cetățeniei sau verificare a identității”.

La un miting din Pennsylvania de săptămâna trecută, Trump a denunțat ceea ce el a numit conceptul „stupid” de a vota cu 45 de zile înainte de alegeri. De altfel, el și-a exprimat de mult timp nemulțumirea față de votul prin corespondență, susținând, printre altele, că Serviciul Poștal din SUA este incompetent și nedemn de încredere.

Teorii privind frauda electorală

Milioanele de migranți fără acte, care au trecut în SUA în timpul administrației Biden, sunt folosiți pentru a alimenta noile teorii ale conspirației privind frauda, mai scrie Axios.

La începutul acestei luni, Trump le-a cerut republicanilor să folosească o amenințare cu închiderea guvernului pentru a adopta o măsură care cere dovada cetățeniei pentru te înregistra să votezi la alegeri. Acest efort a eșuat, dar le-a oferit lui Trump și republicanilor un nou motiv pentru a vorbi despre fraudă electorală, chiar dacă este ilegal extrem de rar ca non-cetățeni să voteze la alegerile din SUA.

Chiar și fără dovezi ale neregulilor la vot, Trump se pregătește să folosească o retorică mai amplă despre cum alegerile au fost nedrepte.

„Dacă nu ar exista nicio înșelăciune – dacă Dumnezeu ar coborî de sus și ar spune „Voi fi aparatul tău de voturi pentru aceste alegeri”, aș părăsi acest podium chiar acum. Trebuie să avem o victorie, pentru că ei trișează atât de mult”, a spus Trump duminică, la un miting din Pennsylvania.

Începând din 2020, Partidul Republican a fost reorganizat, astfel încât să-i ofere lui Trump o platformă pentru teoria sa că fraudele electorale sunt în creștere în SUA. În acest sens, campania lui Trump și Comitetul Național Republican au spus că au construit o rețea de aproximativ 175.000 de observatori voluntari și lucrători ai sondajelor, pentru a se concentra pe „integritatea alegerilor”.

Însă, în fața acestor schimbări, apar și alte situații. În Georgia, un consiliu electoral de extremă dreapta a adoptat noi reguli despre care democrații se tem că ar putea fi folosite pentru a submina încrederea în rezultate, dacă Trump pierde lupta.

În plus, Președintele Camerei, republicanul Mike Johnson a stârnit indignare săptămâna trecută, când a afirmat că va confirma alegerile din noiembrie, doar dacă este vorba de „alegeri libere, corecte și sigure”.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri