Cum supraviețuiesc în lockdown restaurantele din Italia și cine sunt „gladiatorii moderni” ai Romei

Data actualizării: Data publicării:
roma curierii gladiatorii moderni
Circa 8.000 de curieri încearcă să își câștige existența în Roma Foto: captură video Digi24

Restricțiile din pandemie i-au împiedicat pe italieni să-și savureze mâncărurile preferate la restaurant, dar mulțumită unor oameni ca James Osawe, personajul reportajului nostru, au putut primi preparatele dorite direct la ușa casei. Este o opțiune la îndemână pentru clienți, dar o provocare pentru cine face livrările. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Când se lasă noaptea peste Orașul Etern, locuitorilor Romei li se face foame și o armată de curieri ia cu asalt străzile întunecate. James Osawe, în vârstă de 28 de ani, este unul dintre ei.

„Traficul din Roma este un coșmar. Sunt multe mașini și puțini șoferi care să respecte regulile de circulație. Pe deasupra, mai sunt și gropi. Un drum prin Roma poate fi foarte periculos pentru cineva ca mine”, spune James Osawe.

De când pandemia a băgat Roma în carantină, oamenii nu mai pot mânca în restaurantele preferate. Așa că firmele mari de livrări profită de situație.

Pizza, paste și deserturi livrate direct la ușă.

„James la telefon - băiatul de la livrări. Sunt în fața clădirii tale. Poți să cobori, te rog?”

James a plătit produsele din banii lui, așa că e liniștit acum că primește contravaloarea din partea clientului. E abia prima livrare a nopții.

„În ultima vreme am comandat destul de des. Sunt studentă și stau acasă toată ziua. Nu pot ieși mult, chiar dacă îmi doresc foarte tare. Seara prefer să comand de mâncare, pentru că trebuie să învăț”, explică Chiara Di Doro, clientă.

Firmele de livrare cer taxe prea mari pentru micile afaceri

Restaurantele - precum Isola della Pizza din cartierul Prati din Roma - duc dorul clienților. Din cauza restricțiilor, trebuie să închidă la 6:00 seara.

„Avem 15 angajați pe care trebuie să-i plătim. Câțiva primesc beneficii pe termen scurt, dar nu este suficient. În timpul săptămânii, pur și simplu pierdem bani”, spune Adele Pantalone, proprietara unui restaurant.

Lui Adele nu-i pasă de marile firme de livrare și de aplicațiile digitale. Pentru restaurantele mici, nu sunt rentabile. Doar înscrierea la un astfel de serviciu ar costa între 300 și 400 de euro, apoi până la 35% din profiturile sale. Deci, cu regret, trage obloanele la finalul încă unei zile.

„Cu ofertele de prânz și livrările la cină, ne menținem pe linia de plutire. E ceea ce ne motivează să continuăm, dar, în general, este foarte, foarte greu”, mărturisește Adele Pantalone.

Peste 8.000 de curieri încearcă să-și câștige existența pe străzile Romei

La scurt timp după ora închiderii, curierii pornesc pe străzile Romei. James se orientează după un cartier promițător, cu o mulțime de restaurante. E în pole position în cursa nemiloasă pentru comenzi, clienți și ratinguri. Apoi ghinion, bicicleta lui face pană. Este obligat să facă o oprire în piață, în Piazza Venezia.

„Nu știu ce s-a întâmplat. Este pentru prima dată când fac pană pe stradă. Asta-i viața”, spune James Osawe, curier. 

Este unul dintre cei peste 8.000 de curieri care încearcă să-și câștige existența pe străzile Romei. Locurile lor de muncă sunt foarte nesigure.

James și-a imaginat că viața va fi mult mai frumoasă aici, când a sosit din Nigeria în urmă cu patru ani.

Pandemia a înrăutățit lucrurile pentru mulți imigranți precum James. În mod normal, câștigă între 600 și 700 de euro lunar. Următorul client nu-l lasă pe James să urce, din cauza Covid-19. Plătește online și trimite cu liftul un bacșiș de 5 euro. Este singurul primit în noaptea asta.

„Tura mea se termină într-un minut. Când se va termina, plec acasă. Sper că mâine vor fi mai multe comenzi și mă vor lăsa să lucrez mai mult”, spune James.

Sfârșit. Aplicația spune că și-a terminat treaba. E tot mai frig, aici lângă Colosseum, anticul amfiteatru al Romei. Dar mâine, James, gladiatorul modern, se va întoarce pe câmpul de luptă al Orașului Etern călare pe bicicleta sa electrică.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...