Cum se pregătește NATO de un eventual război. Alianța a stabilit „capacitățile minime necesare” pentru a face față Rusiei (Die Welt)

Data actualizării: Data publicării:
soldati pe front
FOTO: Profimedia Images

Aliații NATO trebuie să își consolideze semnificativ capacitățile de apărare și să creeze noi corpuri armate și divizii pentru a îndeplini „cerințele minime necesare” pentru a face față unui război cu Rusia, arată un raport al ziarului Die Welt, care citează documente confidențiale ale Ministerului german al Apărării. 

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a declarat, la preluarea mandatului, că, în plus față de continuarea susținerii Ucrainei, este necesară asigurarea apărării alianței transatlantice împotriva Rusiei. Ambele sunt costisitoare, astfel că mesajul său cel mai important a fost că „nu există nicio scuză” pentru a nu investi mai mulți bani în armament.

Din 2022, NATO a evaluat Rusia drept cea mai mare amenințare la adresa securității statelor sale membre. În 2023, s-a convenit politic că NATO trebuie să fie pregătită, dispusă și capabilă să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat. În primăvara anului 2024, aliații au stabilit „toate capacităților minime necesare” (Minimum Capability Requirements - MCR) pentru acest obiectiv, conform documentelor confidențiale ale Ministerului german al Apărării, citate de Die Welt. 

Aceste cerințe suplimentare pentru statele membre au fost decise de generalul american Christopher Cavoli și de amiralul francez Pierre Vandier, cei doi comandanți militari de rang înalt ai Alianței.

  • Creșterea numărului de brigăzi de luptă de la 82 la 131, fiecare dintre acestea având un efectiv de aproximativ 5.000 de soldați în Bundeswehr (Armata Germană). Pentru a conduce și sprijini aceste trupe, numărul de „corpuri de luptă” va crește de la șase la 15, iar numărul de comandamente de divizie de la 24 la 38.
  • De asemenea, sunt necesare măsuri în ceea ce privește echipamentele, în special în domeniul apărării antiaeriene, al munițiilor, al armelor de precizie cu rază lungă de acțiune, precum și al logisticii și transportului.
  • Numărul unităților terestre de apărare aeriană va crește de la 293 la 1.467 - o creștere de 1.174 de unități. Acestea includ sisteme de arme precum Patriot, Iris T-SLM, Skyranger, precum și sisteme de protecție cu rază scurtă și scurtă de acțiune.
  • Iar numărul unităților de elicoptere va crește, de asemenea, de la 90 la 104.

Documentul va fi distribuit între statele membre ca obiective de capabilități obligatorii până la o reuniune a miniștrilor apărării din NATO în octombrie 2025, precizează Ministerul Apărării.

„Îndeplinirea obiectivelor NATO, o prioritate națională”

Documentul arată că sunt necesare „resurse financiare suplimentare semnificative” pentru noile obiective ale NATO. Deși planurile ar trebui puse în aplicare începând cu 2031, comandanții Alianței au solicitat ca „achizițiile necesare pentru cele mai urgente capabilități să fie inițiate cât mai rapid posibil”.

Se preconizează că punerea în aplicare a obiectivelor NATO „va necesita, probabil, ca aliații să investească semnificativ mai mult de două procente din produsul lor intern brut în apărare”.

Respingerea planurilor nu este recomandabilă, deoarece „ar pune sub semnul întrebării credibilitatea întregii Alianțe și, mai presus de toate, a comandanților săi strategici”, se mai arată în document. Ministerul german al Apărării a declarat că guvernul federal consideră „îndeplinirea obiectivelor NATO în materie de capacități o prioritate națională” și va „viza nevoia considerabilă a Armatei Germane de a recupera decalajul”.

NATO se pregătește treptat pentru un posibil război împotriva Rusiei. La sfârșitul lunii septembrie a devenit cunoscut faptul că Alianța face planuri pentru evacuarea în masă a răniților.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locul unde rușii și ucrainenii fug ca să trăiască în pace, fără război: „Aici nu...
Digi FM
Calvarul trăit de o româncă în timpul relației cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies...
Pro FM
Mama lui Sean „Diddy” Combs, primele declarații despre acuzațiile care i se aduc fiului ei: „Pare un linșaj...
Film Now
Sophie Turner și fratele său din „Game of Thrones” vor juca împreună într-un film horror: „Nu poți să nu-l ai...
Adevarul
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca remote
Newsweek
Care pensionari iau 800 lei în plus la pensie? Când le vor intra banii pe card?
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Nicole Kidman, apariția care i-a îngrijorat pe fani. Actrița, mai slabă ca niciodată, la câteva săptămâni de...
UTV
Mario Fresh a confirmat despartirea de Alexia Eram. „A fost o decizie dificila pentru amandoi”