Lăudată pentru modul în care a limitat infectările cu coronavirus, Coreea de Sud se confruntă acum cu un nou episod de îmbolnăviri. Autorităţile fac tot posibilul să prevină un dezastru, iar în prima linie sunt echipele care realizează anchetele epidemiologice. Jurnaliştii BBC au stat de vorbă cu câţiva membri ai acestor echipe şi au aflat cum arată o zi din viaţa lor.
„Atunci când există o scurgere de ţiţei în ocean, sunt folosite bariere pentru a împiedica răspândirea lui. Noi încercăm să lucrăm cât putem de repede. Munca noastră este similară cu cea a unui detectiv” - spune Kim Jae-hyun, angajat al serviciului epidemiologic.
„Acum este ora 01:00, eu am ajuns la serviciu la 07:00, în afara pauzelor de masă, muncim non-stop” - spune un alt angajat, Kim Beom-soo.
Sună telefonul și bărbatul vorbește cu o persoană posibil suspectă de COVID: „Ai intrat în contact cu o persoană infectată, întoarce-te de urgenţă acasă”, o sfătuiește el.
Datele GPS și camerele de supraveghere, instrumente de lucru pentru epidemiologii sud-coreeni
„Atunci când sunt introduse coordonatele GPS, pe hartă apar locurile în care au fost persoanele respective. Dar nu avem încredere totală în ceea ce ne spun oamenii, aşa că verificăm şi camerele de supraveghere şi locurile în care au fost folosite cardurile de credit”, explică Kim Jae-hyun.
„Unii oameni cred că minţim în privinţa rezultatelor testelor”, mărturisește Kim Beom-soo.
„Ni se spune că susţinem transformarea ţării într-un stat comunist, că ne dorim înlăturarea conservatorilor”, confirmă Kim Jae-hyun. „Aproximativ jumătate dintre oameni sunt oneşti şi cooperează, iar cealaltă jumătate încearcă să ne ascundă informaţii personale”, adaugă tânărul.
„Unii oameni încep să plângă, facem tot posibilul să-i liniștim”
Kim Beom-soo vorbește din nou la telefon cu un pacient pe care îl anunță că rezultatele testelor făcute sunt pozitive. „Glumeşti, nu?”, se aude vocea interlocutorului.
„Unii oameni încep să plângă, facem tot posibilul să-i liniştim”, explică Kim Beom-soo.
„Sunt îngrijorat că dacă lucrurile se înrăutăţesc, ancheta epidemiologică nu-şi va mai avea rostul. În ciuda eforturilor noastre, s-ar putea să nu reuşim să oprim răspândirea virusului, aceasta este îngrijorarea mea cea mai mare”, mărturisește angajatul serviciului epidemiologic.
Editare web: Luana Păvălucă