Cum își sporește China puterea „soft” în Europa de est prin „diplomația cu măști sanitare”

Data publicării:
vucic-livrare-masti-china-profimedia-0511329273
Foto: Dimitrije GOLL / AFP / Profimedia

China depune eforturi mari pentru sporirea puterii sale soft, mai ales în Europa de est, în ultimele săptămâni. Pe fondul pandemiei de coronavirus și a crizei cu care se confruntă regiunea, China încearcă să câștige influență aici prin „diplomație cu măști sanitare”, relatează MSN.

Când prima livrare cu măști sanitare și alte obiecte de uz medical a ajuns în Belgrad, președintele Serbiei a sărutat steagul Chinei. În Ungaria, oficialii din guvernul lui Viktor Orban au minimizat ajutorul primit de la Uniunea Europeană și au lăudat ajutorul dat de chinezi. De asemenea, în Cehia, președintele țării a declarat că doar China a fost aproape de cehi în perioada răspândirii virusului.

În timp ce China se străduiește, în fața Vestului, să își repare imaginea stricată de felul în care a gestionat, inițial, criza coronavirusului, în Europa de Est Beijingul nu pare are să aibă mari probleme în a se menține într-o rivalitate cu Uniunea Europeană dar și Rusia pentru mai multă influență.

După criticile dure primite după dezastrul din Wuhan și acțiunile motivate politic ale guvernului său pentru gestionarea crizei, China încearcă acum schimbarea percepției prin „diplomație cu măști sanitare”, o combinație de politică de tip soft power, mesaje politice și ajutor, menite să portretizeze Beijing-ul drept un aliat eficient și generos.

Aceste eforturi au găsit teren propice mai ales în locuri precum Serbia și Ungaria, unde liderii populiști care își erodează propriile democrații și caută relații mai apropiate de Moscova și Beijing devin din ce în ce mai puternici, mai ales pe fundalul acestei crize.

Livrările de ajutoare au generat laude și în Italia, Spania, Olanda sau Slovacia, deși kit-urile de testare și măștile sanitare s-au arătat, ulterior, a fi defectuoase sau ineficiente.

„Trebuie să fim conștienți de componenta geopolitică, inclusiv această luptă pentru influență prin politicile generozității”, a declarat șeful politicii externe europene, Josep Borell, referindu-se la China. „Înarmați cu adevăr, trebuie să apărăm Europa de detractorii săi”, a completat el.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri